Vučić: Srbija ne priznaje Kosovo, niti će Kosovo dobiti stolicu u UN

Vučić: Srbija ne priznaje Kosovo, niti će Kosovo dobiti stolicu u UN

12 маја 2013

aleksandar-vucicU intervjuu Politici, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da sa Srbima sa severa KiM danas želi da razgovara o „svakoj sitnici“ iz sporazuma, ističući da represivnih mera neće biti i ako dogovora ne bude.

On je naglasio i da je Beograd dobio pisane garancije, s potpisom generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova.

Na pitanje da li Srbi iz ustavno-pravnog okvira Srbije prelaze u ustavno-pravni okvir Kosova, Vučić kaže da „to baš i nije tako“, ocenivši da je to pojednostavljena slika, jer Srbija i dalje ne priznaje Kosovo.

„Dakle, Srbija ne priznaje Kosovo niti će Kosovo dobiti stolicu u UN, niti išta slično“, naglasio je Vučić.

Uspeli smo da izgubimo rat 1999. godine, da izgubimo mnogo toga, ali smo uspeli upornošću i Srba sa severa, ali i južno od Ibra, da ostanu na svojim ognjištima i rekao bih pametnom politikom danas, da sačuvamo i ostvarimo mnogo više od onoga što bi mnogi želeli, dodao je prvi potpredsednik vlade.

Vučić je napomenuo da nema ništa protiv toga što su se predsednici SO sa severa KiM za pomoć obratili predsedniku i premijeru Rusije, Vladimiru Putinu i Dmitriju Medvedevu.

„Uvek je važno da se najpre obrate i da znaju da njihove interese najviše štiti Vlada Srbije. Njihov je posao da, pre svega, rade s Vladom Srbije, ali nemam ništa protiv da se obraćaju kome god misle da može da im pomogne. I ja ću razgovarati s gospodinom Putinom i s gospodinom Šojguom već za desetak dana. Rusija je uvek pružala podršku Srbiji, a mi tek čekamo rasprave o konačnom statusu Kosova. Videćemo šta će da bude po tom pitanju“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će brzo biti otvoreno pitanje promene Ustava Srbije, on kaže da Srbija ima mnogo važnije stvari u ovom trenutku.

„To će biti jedan od uslova za ulazak u EU, ali ne mislim da se to tiče pre svega Kosova. Ali, kada se pominje promena Ustava neko bi uvek rekao da time hoće da se ruši država. To nije naša namera, naša namera je da gradimo državu i to je gradimo ni iz čega, podižemo iz pepela“, rekao je Vučić.

(Politika)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u