ВУЧИЋ: „Србија неће да ћути и неће седети скрштених руку на дешавања у Црној Гори“

VUČIĆ: „Srbija neće da ćuti i neće sedeti skrštenih ruku na dešavanja u Crnoj Gori“

16 maja 2020

Srbija poštuje Crnu Goru kao državu, ali ne može da zanemi pred onim što se njenom narodu dešava, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora s predstavnicima srpskih organizacija iz Crne Gore, koji su mu, kaže, preneli zabrinutost procesima u toj državi. Plašim se da bismo se Đukanović i ja teško razumeli, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su mu sagovornici iz Crne Gore preneli bojazan u pogledu budućnosti srpskog naroda u toj državi.„U tom razgovoru čuo sam čak i strah da neko može da planira da rešava problem sa našim narodom na isti način kao što je rešavano u drugim delovima Jugoslavije. Ne verujem, niti želim da verujem da se to planira, ali sam zabirnut kao predsednik Srbije“, rekao je Vučić i ukazao da u Crnoj Gori, na primer, predstoji popis stanovništva, u kojem se može dogoditi da „nestane“ Srba.

„Rekao sam im da će Srbija biti uz svoj narod, uz srpsku crkvu, da poštuje Crnu Goru kao državu, ali ne može da ćuti, zanemi pred onim što se njenim ljudima i narodu dešava“, naglasio je Vučić.

Rekao je da je Srbija srpskim organizacijama, koje nisu političke, omogućila pomoć i da će nastaviti to da čini, jer je obaveza naše države čuvanje nacionalnog, verskog identiteta i srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

On je, posle video-konferencije sa Srbima iz Crne Gore, za TV Prva, rekao da je želeo da čuje šta oni imaju da kažu.

Preneo je da su svi, koji je trebalo da budu u Beogradu, a nisu mogli da dođu zbog mera vezanih za korona virus, bili na sastanku u Srpskoj kući, čiju izgradnju je finansirala Srbija, a koja se nalazi u centru Podgorice i okuplja sve srpske organizacije, preneo je Tanjug.

Naveo je da su bile prisutne sve srpske organizacije, od Udruženje srpskih konjiževnika Crna Gore, do Srpskog nacionalnog savieta, ali i srpskih političkih predstavnika.

Istakao je da su po prvi put, jer se dešavalo da su neki loše govorili jedni o drugima, oni potpuno ujedinjeni i bore se za opstanak našeg naroda.

Najavio je da će uskoro biti održan sastanak i u Beogradu kojem će prisustvovati patrijarh Irinej, Milorad Dodik, Željka Cvijanović, dodajući da će do sastanka doći kada svi ukinu mere u vezi korona virusa.

Plašim se da bismo se Đukanović i ja teško razumeli

Vučić kaže da nema problem da razgovara sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem o položaju Srba u toj zemlji, ali da se plaši da bi teško razumeli stavove i pozicije jedan drugog.

„Plašim se da drugačije razumemo poziciju – on države Crne Gore i ljudi koje predstavlja, i ja poziciju srpskog naroda za koju sam izuzetno zainteresovan. Teško da bismo razumeli pozicije i stavove jedan drugog„, rekao je Vučić.

Saglasan je, kaže, sa stavovima da poslednja dešavanja u Crnoj Gori nisu stvar trenutka, već strategije, a suština strateške političke bitke koju vode pojedini političari u Crnoj Gori je da se „smanji“ broj građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Posao Srbije je, ističe, da pomogne očuvanju identiteta srpskog naroda, u skladu sa međunarodnim javnim pravom.

Za Srbiju je, dodaje, važno da „ne iščili i ne nestane sprski narod iz Crne Gore“.

Vučić je podsetio da je na poslednjem popisu 28,73 odsto Srba u Crnoj Gori, a da su poslednjih deset godina stvari išle lošije po srpski narod.

„Srbi nisu bili deo vlasti, nisu mogli lako da se zaposle, postojala je sveukupna kampanja u kojoj je božićni ustanak proslavljan kao herojsko delo, a pobeda u Prvom srpskom ratu kao čin okupacije, gde je sve bilo okretano naopačke. U Takvim uslovima mnogi su se uplašili i rekli da sačuvamo svoje porodice, mogućnost za posao, što bismo morali da se izjašnjavamo kao Srbi“, rekao je Vučić.

Međutim, kako kaže, to se promenilo u poslednjih godinu i po dana što se vidi kroz istraživanja.

„Ranije nismo mogli da pronađemo ni oko 15 odsto Srba, danas ih ima više od 20 odsto“, rekao je Vučić.

KOMENTARI13 komentara

 1. persida says:

  A, sta ces ti uraditi, majke ti? Pa, Milo je tvoj blizanac, isti ste isti, stari komunisti.

  • Za Srbiju says:

   Glumata u predizbornoj kampanji. Eto šta radi.

 2. Miraš says:

  Koja luda glava je načipovala našu zemlju sa tim migrantima? Kako su Šidjani upali u nevolju? Šid je bitan ulaz u Srbiju sa više važnih saobraćajnica, gradiće se ubrzo i ona prema BIH. Imamo izgradjen koridor 10, a ti migranti smešteni su uvek nekako blizu brzih saobraćajnica te mogu časkom svuda da stignu. Da li mi to imamo postavljenu posebnu unutrašnju kontrolu preko tih migranata? Uzalud gradite te skupocene puteve, ako svako može po njima da vršlja i da napravi ekstra nesigurnosti.

 3. Milan says:

  Ćutanje je zlato, a posebno kad On da govor poput ovog: "Užasno je teška situacija, jer s jedne strane ne smete da se mešate u unutrašnje stvari jedne države, a sa druge strane u pitanju je Srpska pravoslavna crkva (SPC), jedan deo našeg naroda". ... "Nemamo izbora. U granicama u kojima to možemo biti, uvek ćemo biti uz svoj narod i uz svoju crkvu." - Izjava sa suviše prenemaganja uz korišćenje reči "ne smemo", "nema izbora", "u granicama u kojima možemo", - to samo ohrabruje podgoričke vlasti da još više gaze narod sa terorom.

 4. Kulak says:

  Može li iko uništiti zlikovca Mila koji pokušava asimilirati Srbe?

  • Mirjana says:

   Ma neće Mila skloniti zbog toga što gnjavi Srbe, oni sad moraju da izdrže kako god da im je. Nego Milo je sam sebe počeo da ubija kad se ustremio na svetinje. Sam je sebi potkopao vlast jer računao je da će i napad na crkvu i veru proći kao i mnogo štošta dosad. Ali udario je gde ne treba. U ovome ima glupe naredbodavce=savetodavce, a on lično verovatno i nije glup kad vlada već 3 decenije.

  • Miraš says:

   Ma ne treba prljati ruke. Tamo gore u vrhu podgoričke vlasti sami će se medjusobno hvatati za gušu jer Crna Gora upada u još neke vruće probleme. Prihoda od turizma ove godine će biti značajno manje, a s čime će finansirati državne institucije? Crna Gora se pominje kao najkoruptivnija zemlja u Evropi, u nekim sumnjivim vezama je sa Maltom tj. sa Malteškim biznismenom koji mora da beži sa Malte. Zatim tu je i afera sa 500 tona kokaina zaplenjenih u Nemačkoj na crnogorskom brodu "Budva". Reč je o zajedničkoj akciji službi za sprovođenje zakona Velike Britanije, američke agencije DEA-e, Portugalije, Španije, Njemačke i Holandije. Vlast u Crnoj neće imati za plate za te batinaše što po nalogu države mlate narod. Pa još da se setimo šta je rekao Milošević šta će biti sa Crnom Gorom. Eto to se obistinjuje.

  • Miraš says:

   Na Malti varnice zbog kriminalnih poslova u Crnoj Gori Azopardi tvrdi da je Mici, sa još tri osobe, počinio koruptivne radnje u vrijednosti od nekoliko miliona eura u Crnoj Gori, koju je Azopardi opisao kao “najkorumpiraniju državu u Evropi”, piše “Tajms ov Malta” Bivši malteški ministar Konrad Mici je pobjegao u Veliku Britaniju da bi izbjegao hapšenje zbog korupcije i pranja novca, tvrdi opozicioni poslanik Džejson Azopardi. Azopardi, iz Nacionalističke stranke (PN), rekao je u srijedu u parlamentu da premijer Robert Abela kuje plan sa Micijem kako bi ga zaštitio od istrage. Mici, koji je osnovao tajnu ofšor kompaniju dok je bio na funkciji i bio je pod istragom malteške agencije za sprečavanje pranja novca, u “bjekstvu” je od 13. marta. Poslanik PN je kazao da je Mici počinio koruptivne radnje “ne samo na Malti, nego i u Crnoj Gori”. Mici je dao ostavku prošlog novembra nakon skandala oko ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije koji je uzdrmao vladu Malte.

  • Slobodanka says:

   Kulak, nisu u Budvi tek tako klicali: "Milo lopove, vratite nam popove." I u drugim sredinama često se čuje to "Milo lopove", a za cara pa tako. Ima to dublji i teži sadržaj. Crna Gora je mala te sve se lako zapaža. Ljudima je prekipelo od svakakvog bezakonja.

 5. Djoka Brica says:

  LAZES AV KAO I UVEK!

 6. Kosovac says:

  Zadnja rečenica mu je veliko sranje. Kao da je rekao da je u Jasenovcu bilo više od 100.000 pobijenih. A svi znaju da ih je bilo 900.000. Zašto „Srba u CG ima više od 20%“? Što nije rekao „Srba ima u CG više od 28%“? Zato što će na sledećen popisu da bude naštimovan rezultat da Srba u CG ima 21%, a pametni Vučić će tada reći: „Vidite da sam bio u pravu da Srba ima više od 20%. ……………Ne ide ovo Vučićevo zalaganje za Srbe u Crnoj Gori. Jeste da danas on to lepo priča, ali sećamo se da je juče rekao da se veoma zalaže za Evropski put Srbije. A ta dva nikako ne idu zajedno. Zato što ovo što Milo Đukanović radi Srbima u Crnoj Gori, on to radi po nalogu Evropske Unije. Malo morgen će Vučić da cvili za Evropskim putem, a sve štiteći Srbe u Crnoj Gori. Čak i da laže da je posvećen Evropskom putu, značilo bi da imamo prevaranta i neiskrenog političara koji se kurva. ……………Na poslednjem komunističkom popisu 1981. godine u Crnoj Gori bilo je samo 3,32% Srba i 68,54% Crnogoraca. Ne verujem da je to bilo falsifikovano, zato što je komunistički dril učinio svoje, i zato što iz iskustva i po prijateljima znam da su se svi koji imaju geografsko poreklo iz Crne Gore i Hercegovine izjašnjavali kao Crnogorci, a ne Srbi. Nikome, a ni njima to nije smetalo. Posle 1991. se desio u CG crnogorski ustaša Slavko Perović, i mi smo videli da u Crnoj Gori (naravno i u Srbiji) ima i nekih drugačijih Crnogoraca. Kada je definitivno ulogu Slavka Perovića elegantno preuzeo Milo Đukanović, svi smo shvatili šta se iza brda valja. Slavko Perović je bez mnogo koprcanja prepustio liderstvo crnogorskih ustaša Milu Đukanoviću. Jezuitska sorošoidna Evropska škola, tu se ne toleriše nikakav prigovor. Moji prijatelji Crnogorci su se našli u čudu kada su shvatili da se forsira pojam Crnogorac kao antisrpski pojam. I svi oni su se i u nazivu onda morali vratiti svojim srpskim korenima, tako da su se mnogi na sledećem popisu deklarisali kao Srbi, jasno je da je na sledećem popisu 2003. godine procent Srba u Crnoj Gori drastično porastao. I procent Crnogoraca u Srbiji drastično opao. Tako je u Crnoj Gori 2003. evidentirano čak 31,99% Srba i samo 43,16% Crnogoraca. I tako je Crna Gora postala država sa manje od 50% Crnogoraca u svom sastavu. Multietnički cirkus, gde su Crnogorci potražili i našli saveznike u nacionalnim manjinama. Tako su Crnom Gorom zavladale njene nacionalne manjine, a Srbi su gurnuti na marginu, krenulo je antisrpsko delovanje, čak i progon Srpske Pravoslavne Crkve sa domaćeg ognjišta. …..Došao je na red popis 2011. godine, Srba 28,73%, Crnogoraca 44,98%. Nemoguće, smanjen broj Srba. E, sada već možemo da govorimo o falsifikovanju. Umesto da se poveća procent Srba što je prirodna posledica politike Mila Đukanovića, jednim pokretom olovke, procent je smanjen. Videli smo ove godine na litijama koliko ima Srba u Crnoj Gori. Međutim na sledećem popisu 2021. godine, umesto da broj Srba u Crnoj Gori bude preko 50% i da se tako izbace iz vlasti nacionalne manjine, Aleksandar Vučić evo zna da će Srba biti „preko 20%“. Naravno, falsifikovanju narednog popisa će svoj veliki doprinos dati Evropska Unija – sila boga ne moli. Naročito ako Tramp izgubi na izborima, ili ne daj Bože bude ukinut.

 7. Za Srbiju says:

  Zašto ne najuri Milovog ambasadora ili mu uruči protest? Zašto ne prozove NVO za ljudska prava u Srbiji ili Savet Evrope, čiji smo član? zašto ne postavi problem u SB UN? Uostalom ne pitam njega, već državu Srbiju. Ima li ijednog Srbina u vladi?

 8. Ivke says:

  Ako si predsednik Srba onda salji vojsku da brani srbe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *