ВУЧИЋ: Србија победила, наша електромрежа остаје на Косову

VUČIĆ: Srbija pobedila, naša elektromreža ostaje na Kosovu

10 novembra 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija odnela veliku pobedu u energetskoj agenciji ENTSO-E — zahvaljujući glasovima Mađarske, Rumunije i Bugarske, Elektromreža Srbije će ostati na Kosovu.

ENTSO-E je odbio zahtev Prištine da preuzme od Srbije elektromrežu, tj. distribuciju struje na severu Kosmeta.

Nakon vežbe na Pešteru, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je odneta mala pobeda koja mnogo vredi: „Pobedili smo ih u ENTSO-E u glasanju, iako smo mislili da nemamo nikakve šanse“.

„Zahvalan sam beskrajno Viktoru Orbanu. Mađarska je priznala nezavisno Kosovo, ali je glasala za Srbiju, odnosno protiv njihovog predloga, nije čak bila ni uzdržana. Rumunija je glasala za nas, Bugarska je glasala za nas iako je priznala nezavisno Kosovo, hvala im. Grčka je glasala za nas, BiH je glasala za nas“, rekao je Vučić novinarima.

Prvi put, istakao je Vučić, Makedonija i Crna Gora su bile uzdržane.

„Ovoga puta oni nisu uspeli da učine sve što su planirali u energetskoj agenciji. Za nas je to manje zvučno od Interpola, ali je za naš narod na severu KiM verovatno bilo važnije i značajnije od Interpola“, naveo je Vučić.

Posebno je zahvalio Ištvanu Pastoru, mađarskoj i bugarskoj vladi i svima iz kvadrilaterale.

„Hvala premijeru Orbanu i Mađarskoj, glasaju za nas i najsnažnije podržavaju Srbiju. To ne bi moglo da bude bez značajnog uticaja Mađara iz naše zemlje i još jednom hvala Pastoru“, istakao je Vučić.

Za njih je to mali poraz, ali za nas velika pobeda, poručio je predsednik i istakao da je pravda bila na našoj strani „jer nije bilo fer da to urade“.

Vučić je u četvrtak upozorio da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova.

„U nacrtu energetskog sporazuma bilo je jasno da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), koja bi osnovala dve mešovite kompanije na severu. One bi bile prenosnik do albanskog operatera iz Prištine. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni nama hoće to da otmu — da nam otmu pravo da distribuiramo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoniji, dva dalekovoda prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori“, rekao je tada Vučić za RTS.

Naveo je i da će direktorka Elektromreže Srbije Jovana Matejić imati njegovu punu podršku i da Srbija neće sprovoditi odluke u vezi sa energetskom mrežom.

ENTSO čine 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope. ENTSO je nedavno naveo da radi na obuci o mrežnim kodovima koji će biti otvoreni za zemlje koje nisu njene članice — za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Kosovo.

KOMENTARI8 komentara

 1. Cetnik says:

  Pobrdio si ti sam sebe i maloumne ovce koje te slede. Nit je ko hteo da ukine struju nit si ti koga pobedio. Sam si izmislio pricu da bi ispao heroj.

  • Diego says:

   Evo ga Đilas. Ođiglo ga budalo

 2. Rale says:

  On prvo napravi dramu tamo gde je nema ,a onda ,,junački" objavi savoju ,,pobedu". Pored takvog ,,junaka" Srbima neprijatelji i ne trebaju.

  • Diego says:

   Evo ga imbecil Jeremić.

 3. Vesko says:

  Predlazem odgovornim u Srbiji da sa svim tim drzavama i narodima rade na vracanju ekonomske suverenosti nasih drzava koje su nam zapadne genocidne hijene iz EU Rajha i SAD oduzele kroz njihove imperijalne organizacije i banke!

 4. raikkonen says:

  ovo nije covek..ovo je dijagnoza!!

  • Diego says:

   Šutanovac i Tadić, kada ste samo bili ministri odbrane, šta ste sve napravili? Da nabrajamo? Nadam se da ćete odgovarati jednoga dana za to i za sve ovo danas i sutra!

 5. rango says:

  preplasio si ih danas vezbom lovackog drustva srbije,budala !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *