VUČIĆ: Srbija se neće mešati i neće podržati nijednu stranu u Republici Srpskoj

VUČIĆ: Srbija se neće mešati i neće podržati nijednu stranu u Republici Srpskoj

23 avgusta 2014

aleksandar-vucic-foto-tanjug-1402308138-512351Srbija se neće mešati u izborni proces u Republici Srpskoj i neće podržati nijednu stranu, kategoričan je u izjavi za Danas Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

S druge strane, predsednik RS Milorad Dodik kaže za naš list da ni ne računa na podršku Beograda, već da se pomirio sa činjenicom da će vlast u Srbiji ovog puta ostati neutralna po tom pitanju. Dodik čak tvrdi da “orijentacija neutralnosti državnog vrha Srbije po pitanju izbora u BiH nama u potpunosti odgovara”.

Kako za Danas kažu spoljnopolitički stručnjaci, ovo će biti prvi put ikada da se Srbija ne meša u izborni proces u BiH, odnosno da ne podržava aktivno jednog od kandidata na izborima.

“Ne mešam se u izbore u Republici Srpskoj”, rekao je za Danas Aleksandar Vučić. On je dodao da će Srbija poštovati narodnu volju, bez ikakve podrške bilo kojem kandidatu.

“Vlast u Srbiji se, u tom pogledu, postavila neutralno. Uostalom, ja očekujem podršku naroda, odnosno ljudi koji glasaju. Mislim da smo uradili sve da stabilizujemo RS i da to narod ceni”, ističe Milorad Dodik za Danas.

Upitan da li mu nedostaje ta podrška, s obzirom na neko prošlo vreme i izbore koji su se odvijali uz jasnu podršku srpskih vlasti, Dodik kaže: “Naravno, dobri odnosi sa vlastima u Srbiji su u našem velikom prioritetu.”

“Nisam ni razmišljao o tome da pozovem nekog od predstavnika vlasti u Srbiji na događaj u predizbornoj kampanji, ali mislim da su vlasti jasno stavili do znanja da ne žele da se mešaju u izborni proces ovde i da se apsolutno ne bi odazvali mom pozivu”, smatra Dodik.

Na pitanje kakva je razlika u odnosima sa Srbijom u poređenju sa vremenom kada je na vlasti bio Boris Tadić, koji je zajedno sa, recimo, tadašnjim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, redovno dolazio na predizborne mitinge i javno izražavao podršku njegovoj pobedi, Dodik kaže da su odnosi sa Tadićem bili jako dobri.

“I ne samo sa Tadićem već sa Demokratskom strankom smo imali jako dobru saradnju. Ja sam, međutim, bio i na skupovima SNS”, podseća Dodik. Prema njegovim rečima, orijentacija neutralnosti državnog vrha Srbije po pitanju izbora u BiH “nama u potpunosti odgovara”.

Vatroslav Vekarić, spoljnopolitički analitičar, ocenjuje za Danas da je ovo prvi put da se Beograd ne postavlja aktivno u odnosu na izbore u RS.

“Mislim da je tu reč o pozitivnoj činjenici, koja potvrđuje jednu liniju realističkog odnosa prema događanjima i stanju u BiH. I, što je sigurno, takvo ponašanje je potpuno na liniji očekivanja Brisela”, smatra Vekarić.

Prema njegovim rečima, ovakav stav Srbije potvrđuje da se istrajava na dobrom odnosu prema BiH. “To može samo doprineti jednom stabilnijem razvoju dalje situacije u BiH, koja je, kao što je poznato, vrlo krhka i neizvesna”, zaključuje Vekarić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Dobro je da se ne meša jer, pokvariti ce sve! E,e, Srbija je izabrala pravoga da je vodi, Vladu! Šta bi sa ministarskim doktoratima moj vlade-oče!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *