VUČIĆ:Srbija je zaštićena zahvaljujući Putinu i Medvedevu

VUČIĆ:Srbija je zaštićena zahvaljujući Putinu i Medvedevu

4 августа 2014

ALEKSANDAR_VUCIC 1232Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju uveče da je ovih dana stigla milijarda dolara iz UAE za popunjavanje državnog budžeta – penzije i plate, kao i za pokrivanje nekih kredita.

Vučić je na B92 rekao i da će solidarni porez biti ukinut u septembru.

Prema njegovim rečima, plate u javnom sektoru i penzije porašće kad dođe do povećanja proizvodnje od tri odsto, rasta BDP i kad „budemo zaradili dovoljno“.

Vučić je rekao da su javne finansije dovedene do ruba propasti, ističući da razume mere koje je hteo da preduzme bivši ministar finansija Lazar Krstić, uključujući smanjenje penzija od 20 odsto i plata u javnom sektoru od najmanje 15 odsto, ali bi one, prema njegovim rečima, bile „neka vrstu šok terapije“ koju građani Srbije ne bi mogli da prežive.

„Te mere je bilo nemoguće sprovesti u delo, to je kao da pacijent boluje od teške bolesti koja se ne može rešiti aspirinom, ali ne može ni da preživi operaciju, ne može da preživi ni anesteziju. Pa da ne bude – operacija uspela, pacijent umro, dajte da uradimo nešto što je bolno, ali što možemo da preživimo“, rekao je Vučić.

On je rekao da vlada neće posegnuti za merama kakve predlaze Fiskalni savet, iako on veoma dobro procenjuje situaciju.

Premijer je poručio da penzioneri ne treba da strahuju, da neti dovedeni na ivicu propasti, između ostalog i zato sto od njihovih penzija ne zive samo oni, verzavaju i svoju decu.

Vlada se, objasnio je, odlučila za bezbolnije mere za zaustavljanje propasti, odnosno bankrota koji bi usledio za šest meseci da se nastavilo sa politikom kakva je vođena do sada, posebno od 2007. do 2009. godine.

On je ocenio da će ova vlada ipak posle preduzetih mera „stradati“ u poltiičkom smislu, ali da se bori za ljude, narod i budućnost.

„Mi smo napravili plan koji smo ispunili skoro u potpunosti, svi ga podržavaju, i Svetska banka i MMF i šef Misije EU u Srbiji Majkl Devenport“, rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija, ukoliko sve predviđene mere budu i ispunjene, za dve godine biti normalna zemlja.

Osvrćući se na međunarodne odnose, Vučić je rekao da je, kada je reč o projektu Južni tok, kakva god njegova sudbina bila, Srbija zaštićena, na čemu je zahvalan predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i premijeru Dmitriju Medvedevu.

“Hvala predsedniku Putinu i premijeru Medvedevu što su nam izašli u susret i što su svih pet naših uslova prihvatili. Imamo dobar ugovor o Južnom toku”, rekao je Vučić gostujući na TV Pink povodom prvih sto dana rada vlade.

On je podsetio da je vrednost radova na “Južnom toku” kroz Srbiju 2,1 milijardu evra, a da će Srbiju to koštati samo 19 miliona evra.

– Nećemo da ugrožavamo poziciju Srbije, izabran sam na mesto predsednika vlade da bih se borio za interese Srbije i srpskog naroda, a ne nekih drugih zemalja i naroda. Kada za to budem izabran, a ne pada mi na pamet da za to budem i biran, niti je to moguće, onda bih se možda i nekim drugim poslom bavio – rekao je premijer.

Vučić je naglasio da, kada je reč o spoljnopolitičkim aktivnostima vlade, ne treba zaboraviti napredak u odnosima sa Nemačkom, čija preduzeća imaju najveći broj zaposlenih u Srbiji u poređenju sa svim drugim zemljama čije su kompanije ovde prisutne.

Veoma je, prema Vučićevim rečima, značajna i politička podška Nemačke na evropskom putu Srbije.

KOMENTARI3 коментара

  1. Rada says:

    Jebala te vise EU! Slusa li ovaj nekad sebe.

  2. pedja says:

    stizu novci da delite a ko ce to vratiti Vucicu lazovcino debelousna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u