Vučić traži od EU još garancija za Srbe na Kosmetu

Vučić traži od EU još garancija za Srbe na Kosmetu

26 maja 2013

Aleksandar VucicPrvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da najpre treba pokušati da se za Srbe na Kosovu i Metohiji dobiju još neke garancije oko ključnih pitanja, kao što su lična dokumenta i državljanstva, pečata na diplomama.

„Za nas su ključna pitanja pitanja ličnih dokumenata i državljanstva, pečata na univerzitetskim diplomama… Želimo te stvari da rešimo, a onda nije problem da se održi sednica vlade“, rekao je Vučić u Altini na predizbornom skupu svoje stranke.

Prema njegovim rečima, ključne primedbe na implementacioni plan tiču se nepostojanja obaveze za izmenu zakona kod Prištine, tehničkih detalja oko pominjanja člana 9, a ne samo članova 4 i 6, vezano za nadležnosti zajednice srpskih opština.

Vicepremijer je rekao da se ključne primedbe tiču i statusnog dela koji bi garantovao ostanak i opstanak srpskih dokumenata, državljanstva…

„Tražimo te garancije, čak i u usmenoj formi i čekamo kakav će odogovor da bude“, rekao je Vučić.

On je dodao da „naravno, ako neko misli da je i bez toga sve lako i moguće, uvek može da ima većinu – mada to do duše nije lako“.

Odgovarajući na pitanja vezana za takozvane paralelne institucije, vicepremijer je rekao da smatra da nije problem u njima, već da treba videti „šta je to što još možemo da izmenimo u implementacionom planu – možemo li ili ne“.

„Strašno važno pitanje i na čemu insistiramo to je da Srbi imaju pravo da na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji izađu sa svojim dokumentima, imaju i zadrže svoje državljanstvo…“, kazao je Vučić.

Vicepremijer je najavio da će danas imati više sastanaka sa stranim zemljama i zemljama članicama EU. Vučić je izjavio je danas da su on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić imali srdačne razgovore u Sočiju, iako su neki iz Srbije najavljivali drugačiji ton tih razgovora.

„Moram da kažem da nas je predsednik (Vladimir) Putin, ali i jedan od njegovoih najbližih saradnika Sergej Šojgu dočekali na najbolji mogući način, a o svemu o čemu smo razgovarali, nismo imali međusobnih nesuglasica i problema“, rekao je Vučić na predizboronom skupu svoje stranke u Altini.

„Oni nemaju ništa protiv naše evropske orjentacije i našeg evropskog puta, ali sve što se tiče naših bilateralnih odnosa funkcioniše na najbolji mogući način“, rekao je Vučić, odgovarajući na novinarska pitanja.

(TV Most)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *