ВУЧИЋ ТУСКУ: Можемо да прихватимо компромис за КиМ, али не и понижење

VUČIĆ TUSKU: Možemo da prihvatimo kompromis za KiM, ali ne i poniženje

25 aprila 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom u Beogradu razgovarao o konkretnim projektima u infrastrukturi, evrointegracijama Srbije i kosovskom problemu.

„Ja sam pokazao Briselski sporazum Donaldu Tusku, rekao šta je sve Srbija uradila. Rekao sam da Srbija mora da dođe do kompromisnog rešenja. Moramo da se borimo da naša deca nemaju isti problem koji mi imamo danas“, rekao je Vučić i nazvao to najvećim problemom Srbije.

On je na konferenciji za novinare sa Tuskom rekao da nema „da ponudi, niti proda nešto što drugi već nisu dali“.

„Možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije“, rekao je Vučić.

On je rekao da je pred Srbijom veliki posao kada je reč o vladavini prava.

„Mnogo je posla pred Srbijom. Mnoge stvari smo poslednjih 15 dana počeli da radimo vezano za vladavinu prava i ustavne amandmane i sa udruženjima novinara. To su važna poglavlja 23 i 24“, rekao je Vučić.

On je rekao da je danas potpisan veoma važni ugovor sa kontrolom leta vredan 126 miliona evra, od čega će Evropska investiciona banka dati 45 miliona evra, a od čega će 5,4 miliona evra ići za izgradnju kontrolnog tornja aerodroma u Nišu.

Prema njegovim rečima na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta bilo je reči i o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom.

Vučić je rekao da su danas razgovarali i auto-putu Niš – Priština koji je važan za ceo region i povezavanje Albanaca i Srba u budućnosti i da će doprineti biznisu. On je rekao da je deonica koju finansira Srbija dugačka 77 kilometara i vredna oko 350 miliona evra.

„Večeras imamo da razgovaramo o kliničkim centrima“, rekao je Vučić.TUSK: SRBIJA SAMA ODLUČUJE O SVOJOJ BUDUĆNOSTI

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je danas u Beogradu da se o budućnosti Srbijeneće odlučivati ni u Moskvi, ni u Vašingtonu, ni u Ankari ni u Briselu već u Srbiji.

U obraćanju medijima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koje je u celini izgovorio na srpskom jeziku, on je rekao da je uveren, znajući srpsku istoriju, Srbi neće dopustiti da ne odlučuju sami o svojoj budućnosti.

On je naglasio da je EU mesti gde niko nikome i ništa ne namaće.

„Evropska unija jeste i hoće da bude najpouzdaniji partner Srbije i celog Zapadnog Balkana“, poručio je on, dodavši da su pripreme za predstojeći samit u Sofiji u maju gloavni razglog njegove posete.

„Na samitu u Sofiji potvrdićemo spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona“, poručo je Tusk.

Kako je dodao, jedna od tema razgovora bio je i dijalog sa Prištinom.

„Hteo bih da zahvalim Aleksandru Vučiću na ličnom zalaganju na dijalogu sa Prištinom. Znam da je to teško pitanje sa jakim emotivnim nabojem ali i stratešjki izbor koji će se na kraju isplatiti“, poručio je Tusk.

U tom kontekstu citirao je i srskog pisca Borisava Pekića koji je, kako je rekao, život posvetio evropskim vrednostima i pre 30 godina napisao članak „Želja za Evropom“ u kojem je rekao da želi da istorija Srbije bude i njena budućnost a ne samo patriotsko sećanje.

Kako kaže, otada su region i Srbija prošli kroz teška vremena, a sada je vreme da se gradi budućnost uz Srbiju kao delom objedinejne Evrope.

„Mnogo puta ste u istoriji dokazali kao tvrdoglavi i nezavisni, da sami odlučujete o svojoj sudbini i znam da nećete dopustiti da se to promeni“, rekao je predsednik Evropskog saveta.

Kao Poljak rođen i odrastao u sličnom uređenju znam kako smo se divili vašoj hrabrosti, bili smo deo istog bloka, ali ste vi imali veću političku nezavisnost.

„U mojoj generaciji još živi legenda o vašem herojskom otporu tokom Drugog svetskog rata. kao Poljak odlično znam o čemu govorim. Od tog doba i Nemci znaju da je bolje biti na vašoj strani, nego ne“, poručio je Tusk.

„U EU smo izgradili zajednicu kako niko nikada svoju nezavisnost ne bi platio svojom krvlju. Zato treba posmatrati EU kao projekat sa strateškom dimenzijom. Zajedno možemo skoro sve da postignemo – prosperitet, viši strandard života, demokratiju, uz valdavin u zakona i slobodu govora, bezbednost i iznad svega uzajamno poštovanje i očuvanje nacionanog idenititeta“, kaže visoki evropski zvaničnik.

Kako je rekao, stoji pored prijatelja i predsednika Srbije – Srbina od krvi i mesa.

„U njemu prepoznajem srodnu dušu. I sam sam bio fudbalski navijač. Aleksandar Vučić je živi dokaz da u isto vreme možete biti veliki patriota i racioanlni pragmatičar“, poručuje on i dodaje da je Vučić i pokretač ambiciozne vizije ekonomskog povezivanja regiona.

„Zahvaljujući njegovoj viziji i odlučnosti samit u Sofiji će biti posvećen i jačanju privredne saradnje“, rekao je Tusk, podsetivši da je EU i sada najveći inevstitor, donator i trgovonski partner Srbije.

Dodao je da je želja ipak da se i u budćnosti razvivaju ekonomske veze zato će, kaže, samit imati za cilj da pojača povezanost EU i Zapadnog Balkana, da osnaži saradnju.

Pomenuo je u tom kontekstu investicije u puteve i železnice, olakšan prelaz granica, niže troškove rominga…

Zahvalivši Vučiću na gostoprimstvu, primetio je da je za posetu Beogradu kao i uvek morao dobro da se pripremi, što je pojasnio sledećim zapažanjem o Srbiji: „Zato što znam da ste u politici kreativni kao Tesla u nauci, efikasni, kao Ðoković u tenisu, šarmantni kao kad se zaigra kolo“.

TUSK: EU POUZDANI PARTNER SRBIJE

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Beogradu da je EU najpouzdaniji partner Srbije i Zapadnog Balkana i da će predstojeći samit u Sofiji to potvrditi.

„U Sofiji ćemo potvrditi spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona“, rekao je Tusk na konferenciji s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, Srbija sama odlučuje o svojoj sudbini.

„Jasno je da o budućnosti Srbije neće odlučivati Moskva ni Vašington, kao ni Ankara i Brisel. Odlučivaće samo Beograd“, rekao je Tusk.

On je naveo da je EU zajednica izgrađena da „niko nikad ne bi svoju nezavisnost platio svojom krvlju“ i da se „zajednički sve može postići“, a dodao je da će Srbija „naći svoje mesto kao sastavni deo ujedinjene Evrope“.

Tusk je zahvalio Vučiću na zalaganju za dijalog s Prištinom, iako je reč o „teškom pitanju“.

„Reč je o teškom pitanju s velikim emotivnim nabojem, ali to je strateški izbor koji će se na kraju isplatiti“, rekao je predsednik Evropskog saveta.

KOMENTARI6 komentara

 1. Trifun says:

  He,he....dobro se pripremio Tusk! Lijepa sarada rijeci i sarma, ali...Nisam siguran da Tusk shvata sta je EU Rajh zaista. Tu demokratije i nezavisnosti NEMA za male drzave, cak ni za njegovu Poljsku koja je mnogo veca. On preporucuje nama da se ODREKNEMO SVOJE NEZAVISNOSTI i da je predamo NJIMA koji upravljaju EU Rajhom. Merkelova se sve vise i sluzbeno pita za sva pitanja EU Rajha, to vise nije nikakva tajna. Ona odlucuje, odnosno ti koji manipulisu njom. A to su korporacije, oligarhije, monopoli i industrijalisti i bankari. Tu nema ni D od demokratije. Na kraju krajeva zbog toga je Britanija i napustila taj Rajh. Nema nazad.

 2. rajko says:

  Srbi ne žele da slušaju priče za novinare jer je naš predsednik Vučić svojim dosadašnjim izjavama stvori sliku da smo već izgubili Kosovo. Srbi žele da svaki razgovor na najvišem nivou bude direktno prenošen i u celini zato što je pitanje Kosova sada najvažnije pitanje. Manimo se hvalospeva kako u Srbiju dolaze strani investitorei jer je to velika sramota za državni vrh, kao da smo mi debili i nemamo stručne ljude za pokretanje proizvodnje.

 3. Zoran says:

  Mozemod a prihvatimo ali ne i ponizenje. U prevodu dajet i nama nesto, reda radi, da bi mogao narodu da zamazem oci kad otkacim Kosovo i zvanicno.

 4. Miraš says:

  Mi? U čije ime govori i s kojim pravom koristi to "Mi možemo.."? Povodom "Možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije“, rekao je Vučić." Možemo da prihvatimo samo ono što piše u našem Ustavu i u Rezoluciji 1244. Navodni "kompromisi" koji vode ka kršenju Ustava Srbije nisu kompromisi nego VELIKOIZDAJA.

  • Miraš says:

   Izgleda da on pakuje u te kompromise ono što je već izdao i predao tokom briselskih pregovora za što bi trebao da odgovara, pa sad to sakriva i zavija u ambalažu "kompromisa". Nije Vučiću problem u tome koliko smo mi poniženi, nije on na to osetljiv, nego koliko bi on mogao da odgovara. Jesmo poniženi i to debelo čim su nam rasporedili ovakvog vladara, bilo koje rešenje sa njim na vlasti biće samo poniženje.

 5. Ilija Krneta says:

  vucic je uvakao srbe i srbiju u uniju on samo ide u uniju i na zapad lude srbe odveo na kulturan nevideni nacin pod cizmu ustasku i nato pakt srbi su lud narod

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *