ВУЧИЋ У АТИНИ: 6 ТАЧАКА САРАДЊЕ Србије и Грчке

ВУЧИЋ У АТИНИ: 6 ТАЧАКА САРАДЊЕ Србије и Грчке

11 децембра 2019

Председник Србије Александар Србије је након разговора са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом представио шест тачака сарадње и рекао да ће Србија преузети одређени број деце избеглица који су тренутно смештени у грчким прихватилиштима.

Србија и Грчка су данас потписале Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства две земље, која подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око највазнијих питања за обе земље и низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа две земље.– Не знам зашто нам је толико времена било потребно да потпишемо ову декларацију. За нас је веома значајно јер Грчка има доста великих савезника, ми нисмо велика земља, али смо добри пријатељи. Мало где у свету ћемо наћи искреног пријатеља Србије као што је Грчка – рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија и Грчка имају одличну сраадњу и то у шест области: спољној политици, безбедности, економији, науци и образовању, култури и заштити животне средине.

– Захвалан сам премијеру Мицотакису због поштовања интегритета Србије и подршке по питању Косова. И Србија у потпуности подражава територијални интегритет Грчке на копну и у мору – рекао је Вучић говорећи о спољнополитичкој сарадњи.

Он је рекао да ће Србија и Грчка наставити да продубљују сарадњу у свим областима и да жели да се Срби што више школују у Грчкој, пре свега у Атини и Солуну, али и да се Грци школују у Србији.

– Што се тиче економске сарадње обим размене износи око 500 милиона евра, можемо да је повећамо, сигуран сам – рекао је Вучић.

Добри економски резултати Србије

Он је најавио и да ће ускоро Србија добити још једну верификацију добрих економских потеза.

– Желим да кажем грађанима Србије да ће у наредних неколико дана добити још једну верификацију из света наших добрих економских резултата. Видећемо све више и грчких инвестиција – рекао је он.

Вучић се више пута захвалио на грчкој подршци Србији на европском путу.

– Хвала Грчкој на подршци Србији на европском путу, верујем да ћемо једног дана бити заједно у ЕУ. Унапред се захваљујем на још већој подршци – рекао је .

Помажемо Грчкој са избеглицама

Он је изјавио и да Србија помаже Грчкој и то око проблема са избеглицама.

– Ми смо прихватили позив Грчке, помажемо и њима тако што ћемо један део избегле деце преузети на себе. Ми то не радимо јер се надамо да ће то Европа ценити, већ зато што мислимо да ћемо помоћи деци тако. Неки ће то да цене, неки неће, али то је питање за њих – рекао је Вучић.

Он је рекао и да Србија подржава Грчку у њеним настојањима да поврати своје историјске артефакте, украдене са Партенона и друге.

– Србија у свим светским институцијама подржава захтев Грчке за повратак њених културних добара и аретфаката. У томе ћете имати увек глас Србије, не само тајно, већ о томе говорим јавно и на сваком месту – изјавио је Вучић и закључио речима да Србија и Грчка једна другој чувају леђа.

„Дочекаћу те, Александре, у свом родном крају“

Грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је да су Србија и Грчка потврдиле добре односе и да су потписани важни споразуми о сарадњи између две земље.

– Имамо снажно пословно присуство у вашој земљи. Желим да вам јавно честитам на развоју економије у вашој земљи – рекао је Мицотакис, на заједничкој прес конференцији са председником Србије Александром Вучић који борави у посети Атини.

Мицотакис је рекао и да да Грчка пружа подршку Србији на сваком кораку, а што се тиче Косова њен став остаје непромењен. Најавио је и да ће Србија добити нови конзулат.

– Србија на лето добити конзулат на Криту. Александре, дочекаћу те на лето у свом родном крају – рекао је Мицотакис и додао да је за Србе Грчка природна дестинација.

Он је даље рекао да је захвалан на сарадњи са Србијом и истакао добре односе две државе, а затим навео и да је Вучић рекао да је Србија спремна да помогне Грчкој око проблема са избеглицама.„Србија ће примити одређен број деце избеглица“

– Разговарали смо са председником Србије и он је рекао да је Србија спремна да прими одређени број деце избеглица на чему смо му веома захвални – рекао је Мицотакис.

Говорили смо о европском путу Србије, рекао је грчки премијер.

– Наш став је стабилан, да Србија припада Европи и ми је подржавамо на том путу – рекао је он.

Мицотакис је рекао и да га је Вучић обавестио о дијалогу Србије и Косова.

Председник Србије Александар Вучић се састао данас, другог дана посете Грчкој, са премијером те земље Киријакосом Мицотакисом.

Вучић и Мицотакис најпре су имали билатерални састанак, након којег су копредседавали трећој седници Високог савета за сарадњу Србије и Грчке.

Такође, биће потписан и Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технлошког развоја за период од 2020.до 2022. године.

Председник је уочи састанка изразио уверење да ће данас у разговорима са премијером Мицотакисом и на седници Високог савета, на пример, бити отворена прича око пруге Београд-Солун-Пиреј.

– Нама преостаје ту огроман посао, јер ако будемо хтели да обрадујемо Нишлије брзом пругом од Београда до Прешева биће потребне две милијарде – казао је Вучић.

Програмом посете, предвиђено је да се Вучић данас састане и са архиепископом антинским и све Грчке Јеронимом ИИ, а на крају и са председником Коалиције радикалне левице (СИРИЗА) Алексисом Ципрасом, са којим је сарађивао, док је Ципрас још био на челу гршке владе, у оквиру регионалне сарадње Србије, Румуније, Бугарске и Грчке.

Вучић је у уторак, првог дана посете, разговарао са председником Грчке Прокописом Павлопулосом, на чији позив и борави у Атини.

Председник је, након састанка са грчким колегом, рекао да су Срби Грцима, али и Грци Србима пријатељи, који једне друге не доводе у питање, те изразио уверење да ће то пријатељство и сарадња током разговора с премијером Грчке и након потписивања Споразума о стратешком партнерству бити још снажније учвршћено.

– Они то пријатељство не доводе у питање, подржавају наш европски пут, нашу позицију око КиМ, иако је од стране претходног министра спољних послова било различитих интерпретација и покушаја, а тога сада више нема. Сутра верујем да ћемо јсос снажније учврстити наше пријатељство и сарадњу – казао је јуче Вучић.

(Блиц)

KOMENTARI2 коментара

  1. Marko st says:

    Trpi...trpece narod jos malo a onda ni po babu,ni po stricevima vec po pravdi...

  2. Nika says:

    – Želim da kažem građanima Srbije da će u narednih nekoliko dana dobiti još jednu verifikaciju iz sveta naših dobrih ekonomskih rezultata Evo ti gospodine demantija tvojih tvrdnji, koju su preneli svi tvoji mediji: Новости су у самом тексту директно пренеле лажну вест, позивајући се на Евростат: „Србија је заузела прво место у Европи по стопи привредног раста од 4,8 одсто у трећем кварталу ове године, показују актуелни статистички подаци Евростата – Европског завода за статистику. Ту позицију наша земља дели са Мађарском ”. Републички завод за статистику Србије 2. децембра је издао саопштење да је раст БДП-а Србије на годишњем нивоу у трећем кварталу 2019. године 4,8 одсто. Евростат је објавио саопштење за медије о економском расту БДП-а земаља еврозоне и Европске уније 5. децембра, где на годишњем нивоу у трећем кварталу Мађарска јесте заузела прво место са растом од 4,8 одсто, али Србија није била укључена у овај извештај. Izvor: Srbin info Jedna laž stiže drugu. Lepo je u intervjuu za Balkan info rekao Milovan Brkić:"Nikad ne prođe dan da Aleksandar Vučić ne izusti novu laž".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u