ВУЧИЋ У АТИНИ: 6 ТАЧАКА САРАДЊЕ Србије и Грчке

VUČIĆ U ATINI: 6 TAČAKA SARADNJE Srbije i Grčke

11 decembra 2019

Predsednik Srbije Aleksandar Srbije je nakon razgovora sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom predstavio šest tačaka saradnje i rekao da će Srbija preuzeti određeni broj dece izbeglica koji su trenutno smešteni u grčkim prihvatilištima.

Srbija i Grčka su danas potpisale Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, koja podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.– Ne znam zašto nam je toliko vremena bilo potrebno da potpišemo ovu deklaraciju. Za nas je veoma značajno jer Grčka ima dosta velikih saveznika, mi nismo velika zemlja, ali smo dobri prijatelji. Malo gde u svetu ćemo naći iskrenog prijatelja Srbije kao što je Grčka – rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija i Grčka imaju odličnu sraadnju i to u šest oblasti: spoljnoj politici, bezbednosti, ekonomiji, nauci i obrazovanju, kulturi i zaštiti životne sredine.

– Zahvalan sam premijeru Micotakisu zbog poštovanja integriteta Srbije i podrške po pitanju Kosova. I Srbija u potpunosti podražava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i u moru – rekao je Vučić govoreći o spoljnopolitičkoj saradnji.

On je rekao da će Srbija i Grčka nastaviti da produbljuju saradnju u svim oblastima i da želi da se Srbi što više školuju u Grčkoj, pre svega u Atini i Solunu, ali i da se Grci školuju u Srbiji.

– Što se tiče ekonomske saradnje obim razmene iznosi oko 500 miliona evra, možemo da je povećamo, siguran sam – rekao je Vučić.

Dobri ekonomski rezultati Srbije

On je najavio i da će uskoro Srbija dobiti još jednu verifikaciju dobrih ekonomskih poteza.

– Želim da kažem građanima Srbije da će u narednih nekoliko dana dobiti još jednu verifikaciju iz sveta naših dobrih ekonomskih rezultata. Videćemo sve više i grčkih investicija – rekao je on.

Vučić se više puta zahvalio na grčkoj podršci Srbiji na evropskom putu.

– Hvala Grčkoj na podršci Srbiji na evropskom putu, verujem da ćemo jednog dana biti zajedno u EU. Unapred se zahvaljujem na još većoj podršci – rekao je .

Pomažemo Grčkoj sa izbeglicama

On je izjavio i da Srbija pomaže Grčkoj i to oko problema sa izbeglicama.

– Mi smo prihvatili poziv Grčke, pomažemo i njima tako što ćemo jedan deo izbegle dece preuzeti na sebe. Mi to ne radimo jer se nadamo da će to Evropa ceniti, već zato što mislimo da ćemo pomoći deci tako. Neki će to da cene, neki neće, ali to je pitanje za njih – rekao je Vučić.

On je rekao i da Srbija podržava Grčku u njenim nastojanjima da povrati svoje istorijske artefakte, ukradene sa Partenona i druge.

– Srbija u svim svetskim institucijama podržava zahtev Grčke za povratak njenih kulturnih dobara i aretfakata. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu – izjavio je Vučić i zaključio rečima da Srbija i Grčka jedna drugoj čuvaju leđa.

„Dočekaću te, Aleksandre, u svom rodnom kraju“

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da su Srbija i Grčka potvrdile dobre odnose i da su potpisani važni sporazumi o saradnji između dve zemlje.

– Imamo snažno poslovno prisustvo u vašoj zemlji. Želim da vam javno čestitam na razvoju ekonomije u vašoj zemlji – rekao je Micotakis, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić koji boravi u poseti Atini.

Micotakis je rekao i da da Grčka pruža podršku Srbiji na svakom koraku, a što se tiče Kosova njen stav ostaje nepromenjen. Najavio je i da će Srbija dobiti novi konzulat.

– Srbija na leto dobiti konzulat na Kritu. Aleksandre, dočekaću te na leto u svom rodnom kraju – rekao je Micotakis i dodao da je za Srbe Grčka prirodna destinacija.

On je dalje rekao da je zahvalan na saradnji sa Srbijom i istakao dobre odnose dve države, a zatim naveo i da je Vučić rekao da je Srbija spremna da pomogne Grčkoj oko problema sa izbeglicama.„Srbija će primiti određen broj dece izbeglica“

– Razgovarali smo sa predsednikom Srbije i on je rekao da je Srbija spremna da primi određeni broj dece izbeglica na čemu smo mu veoma zahvalni – rekao je Micotakis.

Govorili smo o evropskom putu Srbije, rekao je grčki premijer.

– Naš stav je stabilan, da Srbija pripada Evropi i mi je podržavamo na tom putu – rekao je on.

Micotakis je rekao i da ga je Vučić obavestio o dijalogu Srbije i Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao danas, drugog dana posete Grčkoj, sa premijerom te zemlje Kirijakosom Micotakisom.

Vučić i Micotakis najpre su imali bilateralni sastanak, nakon kojeg su kopredsedavali trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Takođe, biće potpisan i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020.do 2022. godine.

Predsednik je uoči sastanka izrazio uverenje da će danas u razgovorima sa premijerom Micotakisom i na sednici Visokog saveta, na primer, biti otvorena priča oko pruge Beograd-Solun-Pirej.

– Nama preostaje tu ogroman posao, jer ako budemo hteli da obradujemo Nišlije brzom prugom od Beograda do Preševa biće potrebne dve milijarde – kazao je Vučić.

Programom posete, predviđeno je da se Vučić danas sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

Vučić je u utorak, prvog dana posete, razgovarao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, na čiji poziv i boravi u Atini.

Predsednik je, nakon sastanka sa grčkim kolegom, rekao da su Srbi Grcima, ali i Grci Srbima prijatelji, koji jedne druge ne dovode u pitanje, te izrazio uverenje da će to prijateljstvo i saradnja tokom razgovora s premijerom Grčke i nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu biti još snažnije učvršćeno.

– Oni to prijateljstvo ne dovode u pitanje, podržavaju naš evropski put, našu poziciju oko KiM, iako je od strane prethodnog ministra spoljnih poslova bilo različitih interpretacija i pokušaja, a toga sada više nema. Sutra verujem da ćemo jsos snažnije učvrstiti naše prijateljstvo i saradnju – kazao je juče Vučić.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. Marko st says:

    Trpi...trpece narod jos malo a onda ni po babu,ni po stricevima vec po pravdi...

  2. Nika says:

    – Želim da kažem građanima Srbije da će u narednih nekoliko dana dobiti još jednu verifikaciju iz sveta naših dobrih ekonomskih rezultata Evo ti gospodine demantija tvojih tvrdnji, koju su preneli svi tvoji mediji: Novosti su u samom tekstu direktno prenele lažnu vest, pozivajući se na Evrostat: „Srbija je zauzela prvo mesto u Evropi po stopi privrednog rasta od 4,8 odsto u trećem kvartalu ove godine, pokazuju aktuelni statistički podaci Evrostata – Evropskog zavoda za statistiku. Tu poziciju naša zemlja deli sa Mađarskom ”. Republički zavod za statistiku Srbije 2. decembra je izdao saopštenje da je rast BDP-a Srbije na godišnjem nivou u trećem kvartalu 2019. godine 4,8 odsto. Evrostat je objavio saopštenje za medije o ekonomskom rastu BDP-a zemalja evrozone i Evropske unije 5. decembra, gde na godišnjem nivou u trećem kvartalu Mađarska jeste zauzela prvo mesto sa rastom od 4,8 odsto, ali Srbija nije bila uključena u ovaj izveštaj. Izvor: Srbin info Jedna laž stiže drugu. Lepo je u intervjuu za Balkan info rekao Milovan Brkić:"Nikad ne prođe dan da Aleksandar Vučić ne izusti novu laž".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *