ВУЧИЋ У БЕРЛИНУ НАЈАВИО БУРАН САМИТ: Много тога бих могао да кажем, али то чувам за вечерас

VUČIĆ U BERLINU NAJAVIO BURAN SAMIT: Mnogo toga bih mogao da kažem, ali to čuvam za večeras

29 aprila 2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nema velika očekivanja od današnjeg samita u Berlinu kasnije po podne, ali da za razliku od onih koji tragaju za senzacijom i „ekskluzivitetom“, Srbija ne želi sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir.

„Očekujem da razmenimo stavove na ozbiljan i odgovoran način“, rekao je Vučić i najavio širi komentar posle samita.„Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću sačuvati za večeras. Ne želim da pravimo bilo kakav politički cirkus. Znam da ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta, ne bi li se napravio neki novi sukob. Mi nikakve sukobe ne želimo, želimo čuvanje i očuvanje stabilnosti, dugoročni i dugotrajni mir i početak rešavanja svih onih problema koji koče sve to“, rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Da li ćemo u tome uspeti ili ne, moja očekivanja nisu prevelika, kaže on.

„Nisam veliki optimista, ali nisam optimista ni po prirodi, možda je bolje tako. Možda se i iznenadimo, možda bude nešto dobro, ali ne bih se kladio na to“, zaključio je Vučić.

Ukidanje taksi, pa dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini da je Srbija spremna „koliko sutra“ da nastavi dijalog, čim Priština ukine takse.

„A da li će se to dogoditi — nije u našim rukama“, rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

On je predočio šefici evropske diplomatije da je reč o evropskim vrednostima, te da su takse neodržive.

Dodao je da je sa Mogerinijevom razgovarao i o bilateralnim pitanjima poput „Železare Smederevo“, kao i o kvotama za čelik.

„Nećemo dozvoliti da naša ’Železara‘ bude ubijena zbog različitih procedura“, istakao je Vučić.

On je poručio da je Srbija posvećena svom evropskom putu i da će nastaviti da radi na tome.

Najavio je da će kasnije govoriti o očekivanjima od popodnevnog samita o Zapadnom Balkanu, ali da neće praviti cirkus, jer tako „izlazi u susret“ onima koji traže senzacije i ekskluzivitet.

Mi ne želimo sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir, poručio je Vučić i ukazao da njegova očekivanja nisu preterana, mada, kaže, možda ga i iznenade.

Razgovor sa Federikom Mogerini je trajao duže nego što je planirano.

KOMENTARI3 komentara

  1. zoran says:

    Kaži Mile, kaži brate, neka čuju - neka shvate...

  2. Boze Pravde says:

    Folirant.

  3. samostalan says:

    Pazi da ne naljutis poslodavce iz americke abmasade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *