ВУЧИЋ У БРИСЕЛУ ПРИЗНАО: Ситуација је тешка у вези Косова!

VUČIĆ U BRISELU PRIZNAO: Situacija je teška u vezi Kosova!

19 decembra 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je atmosfera na radnom ručku kod visoke predstavnice EU Federike Mogerini bila otvorena i da je na sastanku potvrdio poziciju Srbije da dijalog može biti nastavljen čim Priština ukine takse koje je uvela.

„Preneo sam da smo otvoreni za nastavak dijaloga čim Priština povuče takse, ali i za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora“, kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, kada je reč o Kosmetu.

„Mi smo u teškoj situaciji i usamljeni po pitanju Kosova i Metohije, jer su svi u regionu priznali nezavisnost pokrajine“, istakao je on posle sastanka sa Mogerini. On je napomenuo da Srbiji na ekonomskom planu ide dobro, i da stvari kvari samo situacija oko KiM.„Prema proceni, sledeće godine ako ostanu takse gubici bi bili oko 43 miliona evra na mesečnom nivou. To bi bilo teško, ali bismo preživeli. Važnije je kako da pomognemo narodu na KiM da opstane“, rekao je Vučić. On je izrazio uverenje da takse neće opstati.

Komentarišući pismo predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, on je kazao da smatra da je ta zemlja zainteresovana za kompromis, ali da je istakao da Beograd i Priština nisu blizu rešenja.

„Trampovo pismo mi govori da su SAD zainteresovane da se pregovori završe kompromisom, da je predsednik sad prvi put uključen otvoreno u proces, ali nisam saglasan da smo u finalnoj fazi, nismo ni blizu rešenja“, objasnio je predsednik Srbije.

„Ali, mislim da nemamo alternativu nego da nastavimo da razgovaramo. Jer, ako ne budemo nastavili da tražimo rešenja, loša rešenja će pronaći nas i vratiti nas nazad“, rekao je Vučić.

U proces, prema njegovim rečima, treba da budu uključeni i drugi faktori, Rusija, Evropa, Kina, Ujedinjene nacije, da znaju šta je na stolu, o čemu razgovaramo i šta je to što možemo da postignemo. „Ali, ono što je važno u ovom trenutku je to da smo daleko od rešenja. Još nismo rešili ni takse, koje nisu ni formalni, ni mali razlog, već od suštinske važnosti za nas“, rekao je predsednik Vučić.

Za stav predsednika Vučića po pitanju poruka iz Trampovog pisma interesovali su se i strani novinari u Briselu.

„Pismo je važna činjenica, ali, s druge strane, nisam toliko optimističan kao što je Priština, ali ni kao što je, izgleda, bio Tramp“, rekao je Vučić.

Ipak, to nas, istakao je, dodatno obavezuje da radimo na mirnom rešenju, da nastavimo dijalog čim Priština ukine takse i da vidimo da li je moguće naći sveobuhvatno rešenje.

Važno je, kako je dodao, imati podršku SAD procesu pregovora, jer to pokazuje ne samo njihovo opredeljenje, već i posvećenost tom važnom pitanju.

„Mi imamo naše nacionalne, državne interese – da čuvamo mir i stabilnost na Balkanu i da nastavimo dijalog“, rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da nije tako optimističan.

Na pitanje da li je poruka Trampa Tačiju indirektna poruka Ramušu Haradinaju, s obzirom na to da Tramp na neki način insistira na tome da Priština ne povlači poteze koji bi mogli region da vrate unazad, Vučić je rekao da je takva tumačenja čuo i danas u Briselu. „Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde“, rekao je Vučić.

„Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde“, rekao je Vučić.

U izjavi novinarima posle sastanka, on je rekao da sa predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem nije odvojeno razgovarao.

„Video sam ga na ručku, prišao je, ali danas nismo imali tu vrstu dijaloga. Bili su predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Prištine i mi. Važan trentutak za sve nas i evropsku budućnost i procenu onoga što će se zbivati“, rekao je Vučić.

Konstatovano je na sastanku da zemlje moraju više da rade na međusobnim odnosima bez obzira na to gde se nalaze na evropskom putu.

Vučić je rekao da je preneo ostalima da Srbija takođe ostaje zainteresovana za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i premijeri BiH Deniz Zvizdić i Makedonije Zoran Zaev.

Sastanku lidera Zapadnog Balkana ne prisustvuje premijer Albanije Edi Rama zbog prethodno zakazanih obaveza.

MOGERINI: VIŠE NEGO IKADA PRE POTREBAN ZAJEDNIČKI RAD NA ZAPADNOM BALKANU

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je tokom sastanka sa liderima sa Zapadnog Balkana poručila da partneri iz tog regiona sada, više nego ikada pre, moraju da rade zajedno kako bi napredovali ka zajedničkom cilju evropskih integracija, konsolidovali mir i stabilnost i investirali u buduću regionalnu saradnju, a zarad dobrobiti građana regiona.

U saopštenju Spoljnopolitičke službe EU navodi se da je Federika Mogerini organizovala u Briselu neformalni sastanak lidera sa Zapadnog Balkana, tokom koga su se svi prisutni saglasili o nephodnosti nastavka rada na daljem napretku kako na EU putu tako i na unutrašnjim reformama.

„Osvrćući se na važan napredak koji je region ostvario u 2018. godini lideri su se složili sa visokom predstavnicom EU da je neophodno nastaviti rad i održati fokus kako na EU putu tako i na neophodnim unutrašnjim reformama, a u cilju ostvarivanja progresa do sastanka Saveta EU u junu 2019. godine“, navodi se u saopštenju EEAS.

Spoljnopolitička služba EU u svom saopštenju navodi da su lideri sa Zapadnog Balkana na sastanku u Briselu iskazali opredeljenje da nastave rad na daljoj integraciji regiona u EU, u duhu dobrih susedskih odnosa i pomirenja, uzdržavajući se od svih akcija i izjava koje ne doprinose ukupnom interesu i strateškim ciljevima Zapadnog Balkana.

TAČI: SPORAZUM BI MOGAO BITI POSTIGNUT U BLISKOJ BUDUĆNOSTI

Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mogao bi biti postignut u bliskoj budućnosti, rekao je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, nakon sastanka predsednika i premijera zemalja Zapadnog Balkana i tzv. Kosova sa šeficom evropske spoljne politike Federikom Mogerini u Briselu.

Tači je novinarima rekao da, ako neko ima dilemu o ulozi Amerike u procesu dijaloga Beograda i Prištine, pismo američkog predsednika Donalda Trampa je najbolji dokaz da je Vašington uključen u proces i da daje punu podršku postizanju prihvatljivog sporazuma Beograda i Prištine, preneo je Zeri onlajn.

Na pitanje kada će biti održan naredni sastanak u Briselu, Tači je rekao da ih neće biti pre početka naredne godine.

VUČIĆ: NASTAVAK DIJALOGA MOGUĆ AKO PRIŠTINA POVUČE NERAZUMNE ODLUKE

Jedini način da dijaog o normalizaciji odnosa bude nastavljen je da Priština povuče krajnje nerazumne odluke, poručio je u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Vučić je sa Tuskom razgovarao o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije i tom prilikom istakao da je jedini način da se nastavi dijalog, da Priština povuče krajnje nerazumne odluke.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti.

Međutim, kako je predsednik naglasio, odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi za 100 odsto, suprotno sporazumu CEFTA, zatim pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sopstvenim pravnim propisima na tzv. Kosovu, onemogućavaju dalje razgovore.

„Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju. Preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje je strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu. Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke“, istakao je predsednik Vučić, saopštila je Pres služba Predsednika.

Predsednik Evropskog saveta Tusk pozdravio je razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom.

Sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predsednika ES Donalda Tuska prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

BRNABIĆ: EU JE ZBIR VREDNOSTI, NE ĆUP NOVCA

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Centru za evropske studije u Briselu da za nju Evropa predstavlja zbir vrednosti, a ne ćup novca, te da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije priključivanje EU.

„Članstvo u EU je strateški cilj Srbije. EU za nas nije ćup novca već set vrednosti kojima težimo zbog kvalitetnije života svih naših građana. Srbije ostaje posvećena politici mira i stabilnosti i jačanju saradnje u regionu“, navela je predsednica vlade na svom tviter nalogu.

„Rok 2025. godine za ulazak u EU je veoma ambiciozan. To neće zavisiti samo od nas, već i od EU i zemalja članica“, rekla je Brnabić.

Kako je istakla, Evropa je bila u pravu kada je oblikovala proširenje da bi Balkan učinila više stabilnim i integrisanim regionom.

„Ako bi EU ponudila Srbiji proširenje danas, rekla bih ne“, rekla je Brnabić i zaključila da „moramo više da radimo“, navodi na tviteru briselski Centar za evropske studije.

BRNABIĆ: NEPREDVIDIVI POTEZI PRIŠTINE PRETNJA REGIONALNOJ STABILNOSTI

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je u razgovorima sa najvišim EU zvaničnicima ocenjeno da poslednji potezi Prištine ugrožavaju regionalnu stabilnost.

Branbić, koja boravi u Briselu, naglasila je da će Srbija ostati pouzdan partner EU.

Premijerka Ana Brnabić kaže da da su ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom razgovarali prvenstveno o situaciji na Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

”Uvek je dobro da razgovaramo sa evropskim partnerima, da ih upoznamo sa onim što mi vidimo na terenu i razmenimo mišljenja o tome šta oni misle da će se dalje dešavati jer je Priština u ovom trenutku dosta nepredvidiva”, izjavila je Brnabić.

Ona je posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta ocenila da u EU postoji nada će se dijalog Beogarda i Prištine nastaviti ii da će to doprineti regionalnoj stabilnosti.

”Brisel je jako mnogo uložio u regionalnu stablnost. I kroz Berlinski proces i regionalno ekonomsko povezivanje, infrastrukturno povezivanje, a ovo što se dašava sada ugrožava sve to”, ocenila je Brnabić.

Premijerka Srbije je u razgovoru sa Tuskom potvrdila da će Srbija nastaviti da učestvuje u svim regionalnim inicijativama i razgovorima koji se izmeđuostalog odnose na ukidanje rominga, priznanje akademskih kvalifikacija i podršku Regionalnoj kancelariji maldih.

”Želimo da ostanemo konstruktivan partner i da pokažemo da smo ljudi na koje može da se računa. Ne želimo da na bilo koji način ugrozimo inicijative koje dolaze iz Brisela”, zaključila je Brnabić.

Premijerka ja najvila da će se tokom dana sastati i sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom sa kojom će razgovarati o tome šta EU može da uradi kako potezi Prištine ne bi pogađali privrednike u centralnoj Srbiji i BiH.

BRNABIĆ: ULAZAK U EU I REGIONALNA STABILOST NAJVEĆI INTERES

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da je Srbija na dobrom putu kada je reč o reformama i ekonomskim pokazateljima, ali i da je suočena sa velikim izazovima zbog jednostranih i nepredvidljivih poteza Prištine.

„Mi tražimo mir i stabilnost i rešavanje problema u okvirima postojećih međunarodnih mehanizama“, poručila je Brnabićeva u govoru u Centru za evropsku politiku (EPC) u Briselu

Ona je ocenila da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u interesu svih, bez obzira i na evrointegracioni put.

„Predsednik Aleksandar Vučić je bio dovoljno hrabar da otvori ovo pitanje u srpskoj javnosti. To je kompleksno i emotivno pitanje za Srbiju. Nadam se nastavku dijaloga. To je važno za Srbe i Albance, ali i ceo region i nadam se da će razum preovladati“, poručila je Brnabićeva.

Ona je istakla da je prvi spoljnopolitički, ali i unutrašnjepolitički cilj Srbije, ulazak u Evropsku uniju.

U govoru u Centru za evropsku politiku, Brnabićeva je pozvala zemlje Zapadnog Balkana da razumeju izazove sa kojima se suočava EU i da na svom putu pristupanja ne ucenjuju ”klub u koji žele da uđu”, već da uporno rade na ostvarivaju standarda za članstvo.

„Srbija promoviše EU kao familiju zajedničkih vrednosti i mirovni projekat. Mi promovišemo Evropu kao set vrednosti, a ne ćup novca. Politicari su često predstavljali članstvo u EU kao ćup novca i govorili da će sve ce biti dobro čim se uđe u EU. I onda je došlo do razočaranje, jer napredak ne dolazi samo od Evrope“, poručila je premijerka.

Brnabićeva je ocenila da je 2025. godina kao godina mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore u EU ”ambiciozan cilj”, koji zahteva svakodnevni naporni rad zemlje koja želi članstvo, ali i da deo napretka na tom putu zavisi i od EU i od zemalja članica.

”Mislim da su reforme same po sebi isto tako važne kao i krajnji cilj – članstvo. A put je ponekad važniji od samog cilja”, kazala je predsednica vlade.

Brnabićeva je naglasila da, ukoliko zemlja nije spremna da uđe u EU, njeno pristupanje može biti gubitnička kombinacija kako za državu, tako i za EU.

”Kada se pridružite EU, građani to moraju da proslave ne zato što ste postali jedna nova zemlja članica, već zato što osećate da ste deo familije kojoj pripadete po principima, standardima, vrednostima”, poručila je premijerka.

Ona je ocenila da su reforme u oblasti ekonomije, javne administracije i vladavine prava najbitnije reforme i ključni stubovi evrointegracionog procesa i naprekta Srbije.

Brnabićeva je navela regionalnu stabilnost kao jedan od najznačajnijih faktora za dalji napredak svih zemalja Zapadnog Balkana.

”Šta god da radite u reformama, bez regionale stabilnosti nema stabilne Srbije ili bilo koje druge zemlje regiona. Zato je regionalna stablilnost drugi spoljnopolitički interes Srbije”, kaže Brnabić.

KOMENTARI5 komentara

 1. Zoran says:

  Nikad laksa situacija sa Kosovom i to pre svega zaslugom Dacica, Kine i Rusije. A ti im samo odmazes.

 2. gojko says:

  nerazumem "stuacija teška" kad je majstore bila laka?Nerazumem kakav to trip u glavi ima čovek dali posmatranje treba.Ameri za takvo stanje imaju rešenje msm da se zove impičment.Odjebi bre od kosova čoveče ko ti je dao mandat da ti nesto tu mrljaviš.Kako su se povukli ameri iz sirije tako će i iz bondstila i onda uz Bozju pomoć eto nas dole za 48 sati.

 3. Velika Metla says:

  Pa ŠTA ako su drugi priznali? Dok Srbija ne prizna mogu da se slikaju! A to Srbija NIKADA ne sme da uradi!

 4. Rale says:

  Izdaja u epizodama...euro fanatizam po svaku cenu, pa i po cenu Srbije...za šaku eura...

 5. Hruscov says:

  Pa Vucko trazi da vrate takse a vojska Kosova u medjuvremenu se brzo modernizuje...to ne primeti..kao?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *