ВУЧИЋ У СБ УН ОПЛЕО ПО АМЕРИКАНЦИМА И АЛБАНЦИМА: „Цео регион у опасности!“

VUČIĆ U SB UN OPLEO PO AMERIKANCIMA I ALBANCIMA: „Ceo region u opasnosti!“

18 decembra 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija da je jako zabrinut i uplašen za budućnost svog naroda, ali i celog regiona.

„Jako sam zabrinut i uplašen za budućnost i od budućnosti, ne samo za budućnost mog naroda, nego i celog regiona“, rekao je Vučić na početku svog izlaganja.

Srbija je prema njegovim rečima uložila ogromne napore i trud kako bi održala i uspostavila mir i spokoj u celom regionu celoj Zapadnog Balkana.„Učinili smo sve što smo mogli kako bi se suzdržali od provokacija Prištine“, naveo je on.

On je rekao da Srbija ne prihvata frazu koja je postala uobičajena —  da obe strane treba da nešto urade nešto, jer je, kako je rekao, Srbija uradila sve što je bilo propisano do sada, i dogovoreno.

„Sve što smo potpisali u skladu je čak i sa zakonima Kosova,  ali izgleda to nije bilo dovoljno“

On je prisutne podsetio da i dalje imamo preogvarački proces koji traje, u nadležnosti EU.

„Poručili smo Prištini da nas ne gura u situacije koje smatramo provokacijama, jer Srbija poštuje Rezoluciju 1244. Molili smo ih da ne lobiraju za ulazak u međunarodne organizacije, ali su oni to svejedno radili, računajući na podršku SAD i drugih zemalja, i izgubili su u Interpolu, a onda su počeli da krive Srbiju. Kao da je trebalo da ih mi podržimo, kao da je to bila naša obaveza“, rekao je srpski predsednik.

Govoreći o kosovskoj vojsci, Vučić se pozvao na Rezoluciju 1244, objašnjavajući kako ona predviđa razoružanje svih albanskih oružanih formacija i grupa, uključujući OVK.

„Vojska Kosova“ kao formulacija ne postoji čak ni u tzv. Ustavu Kosova, koji Srbija ne priznaje, naveo je Vučić.

„Nisu bili u stanju da nađu sedam srpskih poslanika da glasaju za odluku o formiranju ’vojske Kosova‘, ali su svejedno sproveli tu odluku. Zatim su dobili široku podršku za taj potez sa mnogo strana.“

On je istakao i da je to veoma loša interpretacija koju sprovode određene zemlje, u sopstvenom interesu.

Predsednik Srbije je podsetio da je od 2012. godine do danas tzv. nezavisno Kosovo priznalo 19 država, i da Srbija nije na to rekla ni reč, ali da kada je počeo obrnuti proces, poništenja tih priznanja, Srbija trpi optužbe i dobija osvetničke poruke iz Prištine.

„Neko mora da zaustavi te ljude, neko mora da ih obuzda, jer ono što rade nije u skladu sa svetom u 21. veku, u najmanju ruku. Postavili su uslove za dalji dijalog, koji su neodrživi — od priznanja nezavisnosti, preko priznavanja granica, i nije nam jasno na kojim osnovama treba da budu bazirani dalji pregovori s Prištinom“, rekao je on.

Vučić je na kraju pozvao UN da preuzme veću ulogu u budućnosti u pregovaračkom procesu.

„Pozivamo UN da preuzme veću ulogu u budućnosti. Nemamo ništa protiv EU, ali nam je potrebna veća uloga UN u procesu. Naći ćemo način da se pobrinemo za sigurnost našeg naroda“, zaključio je Vučić koji se nakon obraćanja na engleskom jeziku obratio i Srbima na KiM na srpskom jeziku.

KOMENTARI4 komentara

 1. Vrana says:

  Pošto je nato odbio da ratuje u siriji aj sad malo u evropi a ustvari nato je evropa a ne amerika. Mi uvek moramo da stradao zbog problema koji nato ima u sebi.

 2. Miraš says:

  Toliko moćnih i to baš najmoćnijih država sveta podržava tkzv. Kosovo, ali ekonomskog razvoja Kosova nema. Verovatno će moći da se zaposle u Vojsci Kosova i kao vojnici mogu da stignu u neko inostranstvo, ali ne u srećnu i bogatu EU. Srbija je neokolonija, a Kosovo je neorezervat.

  • ralence says:

   Predsednik Ukrajine Porošenko je podneo u UN povelju protiv Rusije da izaziva,krši i ne poštuje međunarodne dogovore i krši povelje UN zbog ruske granične Vojske koja je pucala na tri Ukrajinska broda u Azovskom moru. Tu povelju su odmah podržali Porošenkovi saveznici sa Zapada a BRITANSKI predstavnik je optužio Rusiju da radi protiv svih civilizanovih normi i zakona. Isto tako spominje Helsinški dogovor iz 1974 g.da su sve Evropske državne granice garantovane i ne mogu da se silom menjajju i da se sve Evropske države obavezuju da poštuju taj dogovor. Taj Britanac je zaboravio kako su prekrojili granicu Srbije i oteli Kosovo sa NATO bombama što je bilo samovoljan i kriminalni čin jačeg nad slabijem. NATO je tu bio sudija,tužioc i izvršitelj nad civilnim stanovništvom Srbije. Zašto UN krije genocid nad Srpskim Narodom i Državom.

 3. Vesko says:

  Treba prevesti UN rezoluciju 1244 na srpski jezik STO PRIJE, jer vidim da ona nije prevedena ni na UN sajtu nego samo na engleskom sto je bizarno, i na SVE DRUGE JEZIKE i takvu prevedenu Rezoluciju koristiti prilikom lobiranja kod drzava koje su priznale Kosovo, kao glavni argument da je najvisi pravni akt svake clanice UN ostavio Kosovo u sastavu Srbije, i predvidio da se konacno rijesenje statusa Kosova moze odrediti samo SPORAZUMNO sa Srbijom a ne nekakvim jednostranim aktima samoproglasenja nezavisnosti i slicno, sto je potpuno pravno nevazeci po toj UN Rezoluciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *