ВУЧИЋ У СБ УН: „Сада видимо колико је ЕУ неспособна, 11 година Приштини не могу ништа“

ВУЧИЋ У СБ УН: „Сада видимо колико је ЕУ неспособна, 11 година Приштини не могу ништа“

22 априла 2024

У ЊУЈОРКУ је у току седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду УНМИК-а, а Србију је представљао председник Александар Вучић.

„За Србе које живе на Косову и Метохији ово је 11 година неиспуњених обећања, изговора и неистина, случајне или намерне неспособности Европске уније да као гаран тог споразума ствари помери са мртве тачке“, рекао је он.Он је рекао да привремене институције самоуправе у Приштини стварају неподношљиве услове живота за Србе и друге неалбанце.

Вучић је истакао да је брутална репресија над Србима и неалбанцима појачана после хитне седнице СБ УН у фебруару, која је одржана на захтев Србије.

Та седници је била одржана, истакако је, захваљујући чињеници да су чланице процениле да су жалбе Србије биле у складу са чињеницама.

Подсетио је да су сви чланови СБ УН изразли забринутнос за положај Срба, а акценат је стављен на укидање промета у динарима.

Укидање динара на КиМ – кулминација етнички мотивисане кампање против Срба

Вучић је рекао да мера укидања употребе динара на Косову и Метохији представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.

„Извештај о раду УНМИК-а који је данас пред нама разматра се месец и по дана од када је СБ УН 8. фебруара одржало посебну седницу о ситуацији на Косову и Метохији. Да подсетим, ова хитна седница одржана је по поднеску Републике Србије“, рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија Савету безбедности представила све радње којима су те институције спроводиле добро планиране, распрострањене и систематске нападе узнемиравања српских цивила, укључујући континуирано правно насиље, физичко насиље.

„Хитна седница Савета безбедности одржана је 8. фебруара захваљујући томе што су сви чланови Савета безбедности оценили да су наши аргументи у поднетој жалби засновани на чињеницама и у складу са тим су одобрили наш захтев. Посебно истичем да су већину која је прихватила нашу аргументацију овде чиниле земље које не поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, на начин предвиђен одредбама правно обавезујуће Резолуције СБ УН 1244“, рекао је Вучић.

Додао је да је важно што је баш таква структура чланица СБ УН уважила аргументе Србије и на седници узеле у обзир, како је рекао, етнички мотивисано, намерно стварање неподношљивих услова за живот Срба, као и кампању добро планираног, распрострањеног и систематског малтретирања српских цивила и њихов прогон од стране привремених приштинских институција.

„Посебан акценат стављен је на акутну меру укидања готовинског промета у динарима, при чему је приштински режим драматично и додатно отежавао свакодневни живот Срба и других неалбанаца с обзиром на то да су примања претежно примали у динарима. Разговарало се у контексту ускрац́ивања приступа чак и основним социјалним услугама као што су здравствена заштита, образовање“, рекао је Вучић.

„Уколико се сећате, Аљбин Курти је причао пред свима вама да је Србима давао тромесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено. Нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромесечни прелазни период и све мере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах. Због тога Срби на Косову и Метохији су и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дечји додатак и сва друга примања“, рекао је Вучић.

Он је додао да је због тога рад школа, обданишта, медицинских, социјалних и других институција практично онемогућен.„Запослени у тим институцијама које још увек раде, суочавају се свакодневно са страхом од неоснованог хапшења које Куртијев режим масовно спроводи под лажним оптужбама. Ова ситуација у великој мери утиче на децу у обдаништима, пензионере, самохране мајке и тешко оболеле људе у руралним срединама, али наравно и на све друге“, рекао је Вучић.

Зијаде: Приоритет дати дијалогу, а не запаљивој реторици

Специјална представница генералног секретара УН и шефица Унмик-а Каролине Зијаде представила је извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији.

„Одржала сам многе консултације са званичницима у Београду и Приштини, као и са нашим партнерима на терену. Општи је утисак незадовољство свих напретком у дијалогу што се одражава на безбедносну ситуацију на КиМ. Током неколико месеци усмерени су велики напори да се реши питање легитимититета власти у 4 општине на северу Косова где су Срби већинско становништво. Прикупљени су потписи за опозив градоначелника који су изабрани са свега 4 одсто гласова. Циљ је да се смање тензије које су ови избори пороузроковали“, рекла је Зијаде.

Како је рекла процес опозива се догодио јуче без инцидената, али са учешћем свега неколико стотина гласача.

„Ми настављамо да подржавамно дијалог под покровитељством ЕУ како би се дошло до консензуса око овог и свих других питања. Озбиљни безбедносни инциденти су се догодили у селу Бањска у септембруи прошле године. Бројна дешавања су проузроковала тензије и неповерење између етничких заједница. Српска заједница је изразила незадовољство својим положајем, али запаљива реторика са обе стране не може да одагна свакодневне бриге грађана“, рекла је шефица Унмик-а.

Како је рекла велику забринутост проузроковала је и забрана финансијских трансакција која онемогућава нормалан живот мањинској заједницо Срба.

„Још један елемент који може да обезбеди смањење неповерења је предузимање искрених корака ка оснивању ЗСО. какакв год да је финални оквир ЗСО обезбедила би стабилне финансиске трансакције, образовање и здраствену заштиту српској заједници на КиМ“, рекла је Зијаде.

Шефица Унмика је нагласила да никада није било значајније питање дијалога две стране, који би обезбедио конструктивна решења. Она је похвалила и примену одлуке суда из 2016. године о враћању земље манастиру Дечани која је годинама одлагана од стране Приштине.

„Ми ћемо и даље радити на превазилажењу неповерења заједница и позитивно утицали на процесе који су битни за будућност свих“, нагласила је шефица Унмик-а.

KOMENTARI10 коментара

 1. Petrovgrad says:

  Al si im skresao u brk. Kao, Šiptari jači od EU, ali eto Mi od reči pa na sve pristali. Oni vidi sila pa neće. Pregovarači sa zapada samo nude rešenja. Ako prihvatate prihvatate, ako nećete Vaša volja.

 2. Gagi says:

  Kako je to EU nesposobna. Zar nam nije stvorila toliko radnih mesta i povecala nacionalni dohodak. Dragi moji, sve to kosta. Na zapadu nema besplatnog rucka a samo je nas problem sto smo porusili nase fabrike od kojih smo ziveli. Naravno, da bi oni mogli da se usetaju i prave nam secer, cement i ciglu od nase zemlje. Srbija je brutalno ustupljena nasim krvolocima koji su nas satirali i bombardovali da jednostavno to nije moguce komentarisati.

  • test01 says:

   haha Potpisuje cak i ono sto mu ne traze, samo da bi ostao na vlasti ali na zalost ima jos naroda koji veruje u ove izjave. Izbori u Srbiji su oduvek bili lazni a posle smrti Tita su postali tragokomicni ... Nadam se da ce ovome uskoro doci kraj posto se "demokrati" sa zapada odavno spremaju za veliki rat.

 3. Beli Orao says:

  11година је тебе вукла гузицом за НОС идиоту!

 4. Rostand says:

  Šta, konačno si progledao Aco Pizzo? Ne glumi prodana dušo,sve si ti ovo znao od samog početka i tvoj jedini zadatak je bio da cijelu stvar razvodnjavaš i spinuješ javnost glupostima dok se raja ne navikne da je KiM odlepršao.Neće ti to samo tako proći,još nije gotovo.

  • Velika Metla says:

   А све по саветима ратног злочинца и сатанисте Тони Блера, је обављано "кување жабе". И наставља се. Живео сендвич с паризером. -:))) Чак им ни малко квалитетнију саламу нису поставили него баш паризер, најгору могућу.

  • Velika Metla says:

   А све по саветима ратног злочинца и сатанисте Тони Блера, је обављано "кување жабе". И наставља се. Живео сендвич с паризером. -:))) Чак им ни малко квалитетнију саламу нису поставили него баш паризер, најгору могућу. Наравно, према "квалитету" раје и квалитет саламе.

 5. Velika Metla says:

  То што си после 11 година приметио да је "еу" неспособна је потврда тога да ниси нимало достојан места на којем си . Преведено на србски НЕСПОСОБАН. Наравно да си био способан неби те амерички сатанисти поставили на чело Србије.

 6. Protokoli hrvackih ludaka says:

  On oće da ih pobedi finom komunikacijom i učtivošću 😂

 7. Један тамо, не знаш га ти... says:

  Склањајте овог манитог, бламира нас пред ЦЕЛИМ светом. Што сви морају знати какво смо дно од државе постали кад су нам ово „представници“?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u