ВУЧИЋ У СБ УН: „Сада видимо колико је ЕУ неспособна, 11 година Приштини не могу ништа“

VUČIĆ U SB UN: „Sada vidimo koliko je EU nesposobna, 11 godina Prištini ne mogu ništa“

22 aprila 2024

U NJUJORKU je u toku sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a, a Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

„Za Srbe koje žive na Kosovu i Metohiji ovo je 11 godina neispunjenih obećanja, izgovora i neistina, slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da kao garan tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke“, rekao je on.On je rekao da privremene institucije samouprave u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance.

Vučić je istakao da je brutalna represija nad Srbima i nealbancima pojačana posle hitne sednice SB UN u februaru, koja je održana na zahtev Srbije.

Ta sednici je bila održana, istakako je, zahvaljujući činjenici da su članice procenile da su žalbe Srbije bile u skladu sa činjenicama.

Podsetio je da su svi članovi SB UN izrazli zabrinutnos za položaj Srba, a akcenat je stavljen na ukidanje prometa u dinarima.

Ukidanje dinara na KiM – kulminacija etnički motivisane kampanje protiv Srba

Vučić je rekao da mera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

„Izveštaj o radu UNMIK-a koji je danas pred nama razmatra se mesec i po dana od kada je SB UN 8. februara održalo posebnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. Da podsetim, ova hitna sednica održana je po podnesku Republike Srbije“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija Savetu bezbednosti predstavila sve radnje kojima su te institucije sprovodile dobro planirane, rasprostranjene i sistematske napade uznemiravanja srpskih civila, uključujući kontinuirano pravno nasilje, fizičko nasilje.

„Hitna sednica Saveta bezbednosti održana je 8. februara zahvaljujući tome što su svi članovi Saveta bezbednosti ocenili da su naši argumenti u podnetoj žalbi zasnovani na činjenicama i u skladu sa tim su odobrili naš zahtev. Posebno ističem da su većinu koja je prihvatila našu argumentaciju ovde činile zemlje koje ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, na način predviđen odredbama pravno obavezujuće Rezolucije SB UN 1244“, rekao je Vučić.

Dodao je da je važno što je baš takva struktura članica SB UN uvažila argumente Srbije i na sednici uzele u obzir, kako je rekao, etnički motivisano, namerno stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba, kao i kampanju dobro planiranog, rasprostranjenog i sistematskog maltretiranja srpskih civila i njihov progon od strane privremenih prištinskih institucija.

„Poseban akcenat stavljen je na akutnu meru ukidanja gotovinskog prometa u dinarima, pri čemu je prištinski režim dramatično i dodatno otežavao svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca s obzirom na to da su primanja pretežno primali u dinarima. Razgovaralo se u kontekstu uskraćivanja pristupa čak i osnovnim socijalnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje“, rekao je Vučić.

„Ukoliko se sećate, Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno. Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period i sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga primanja“, rekao je Vučić.

On je dodao da je zbog toga rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.„Zaposleni u tim institucijama koje još uvek rade, suočavaju se svakodnevno sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno sprovodi pod lažnim optužbama. Ova situacija u velikoj meri utiče na decu u obdaništima, penzionere, samohrane majke i teško obolele ljude u ruralnim sredinama, ali naravno i na sve druge“, rekao je Vučić.

Zijade: Prioritet dati dijalogu, a ne zapaljivoj retorici

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Unmik-a Karoline Zijade predstavila je izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji.

„Održala sam mnoge konsultacije sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini, kao i sa našim partnerima na terenu. Opšti je utisak nezadovoljstvo svih napretkom u dijalogu što se odražava na bezbednosnu situaciju na KiM. Tokom nekoliko meseci usmereni su veliki napori da se reši pitanje legitimititeta vlasti u 4 opštine na severu Kosova gde su Srbi većinsko stanovništvo. Prikupljeni su potpisi za opoziv gradonačelnika koji su izabrani sa svega 4 odsto glasova. Cilj je da se smanje tenzije koje su ovi izbori porouzrokovali“, rekla je Zijade.

Kako je rekla proces opoziva se dogodio juče bez incidenata, ali sa učešćem svega nekoliko stotina glasača.

„Mi nastavljamo da podržavamno dijalog pod pokroviteljstvom EU kako bi se došlo do konsenzusa oko ovog i svih drugih pitanja. Ozbiljni bezbednosni incidenti su se dogodili u selu Banjska u septembrui prošle godine. Brojna dešavanja su prouzrokovala tenzije i nepoverenje između etničkih zajednica. Srpska zajednica je izrazila nezadovoljstvo svojim položajem, ali zapaljiva retorika sa obe strane ne može da odagna svakodnevne brige građana“, rekla je šefica Unmik-a.

Kako je rekla veliku zabrinutost prouzrokovala je i zabrana finansijskih transakcija koja onemogućava normalan život manjinskoj zajednico Srba.

„Još jedan element koji može da obezbedi smanjenje nepoverenja je preduzimanje iskrenih koraka ka osnivanju ZSO. kakakv god da je finalni okvir ZSO obezbedila bi stabilne finansiske transakcije, obrazovanje i zdrastvenu zaštitu srpskoj zajednici na KiM“, rekla je Zijade.

Šefica Unmika je naglasila da nikada nije bilo značajnije pitanje dijaloga dve strane, koji bi obezbedio konstruktivna rešenja. Ona je pohvalila i primenu odluke suda iz 2016. godine o vraćanju zemlje manastiru Dečani koja je godinama odlagana od strane Prištine.

„Mi ćemo i dalje raditi na prevazilaženju nepoverenja zajednica i pozitivno uticali na procese koji su bitni za budućnost svih“, naglasila je šefica Unmik-a.

KOMENTARI10 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Al si im skresao u brk. Kao, Šiptari jači od EU, ali eto Mi od reči pa na sve pristali. Oni vidi sila pa neće. Pregovarači sa zapada samo nude rešenja. Ako prihvatate prihvatate, ako nećete Vaša volja.

 2. Gagi says:

  Kako je to EU nesposobna. Zar nam nije stvorila toliko radnih mesta i povecala nacionalni dohodak. Dragi moji, sve to kosta. Na zapadu nema besplatnog rucka a samo je nas problem sto smo porusili nase fabrike od kojih smo ziveli. Naravno, da bi oni mogli da se usetaju i prave nam secer, cement i ciglu od nase zemlje. Srbija je brutalno ustupljena nasim krvolocima koji su nas satirali i bombardovali da jednostavno to nije moguce komentarisati.

  • test01 says:

   haha Potpisuje cak i ono sto mu ne traze, samo da bi ostao na vlasti ali na zalost ima jos naroda koji veruje u ove izjave. Izbori u Srbiji su oduvek bili lazni a posle smrti Tita su postali tragokomicni ... Nadam se da ce ovome uskoro doci kraj posto se "demokrati" sa zapada odavno spremaju za veliki rat.

 3. Beli Orao says:

  11godina je tebe vukla guzicom za NOS idiotu!

 4. Rostand says:

  Šta, konačno si progledao Aco Pizzo? Ne glumi prodana dušo,sve si ti ovo znao od samog početka i tvoj jedini zadatak je bio da cijelu stvar razvodnjavaš i spinuješ javnost glupostima dok se raja ne navikne da je KiM odlepršao.Neće ti to samo tako proći,još nije gotovo.

  • Velika Metla says:

   A sve po savetima ratnog zločinca i sataniste Toni Blera, je obavljano "kuvanje žabe". I nastavlja se. Živeo sendvič s parizerom. -:))) Čak im ni malko kvalitetniju salamu nisu postavili nego baš parizer, najgoru moguću.

  • Velika Metla says:

   A sve po savetima ratnog zločinca i sataniste Toni Blera, je obavljano "kuvanje žabe". I nastavlja se. Živeo sendvič s parizerom. -:))) Čak im ni malko kvalitetniju salamu nisu postavili nego baš parizer, najgoru moguću. Naravno, prema "kvalitetu" raje i kvalitet salame.

 5. Velika Metla says:

  To što si posle 11 godina primetio da je "eu" nesposobna je potvrda toga da nisi nimalo dostojan mesta na kojem si . Prevedeno na srbski NESPOSOBAN. Naravno da si bio sposoban nebi te američki satanisti postavili na čelo Srbije.

 6. Protokoli hrvackih ludaka says:

  On oće da ih pobedi finom komunikacijom i učtivošću 😂

 7. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Sklanjajte ovog manitog, blamira nas pred CELIM svetom. Što svi moraju znati kakvo smo dno od države postali kad su nam ovo „predstavnici“?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *