ВУЧИЋ У СВЕ ВЕЋЕМ ПРОБЛЕМУ – СРБИЈА У РОКУ ОД 8 САТИ ДОБИЛА ДВА УПОЗОРЕЊА, прво из Москве, па из Брисела!

VUČIĆ U SVE VEĆEM PROBLEMU – SRBIJA U ROKU OD 8 SATI DOBILA DVA UPOZORENJA, prvo iz Moskve, pa iz Brisela!

19 oktobra 2016

eu-serbia-russia-eu-srbija-rusija720-t

Istok ili Zapad? Moskva ili Brisel? U samo osam sati, srpskom državnom vrhu su upućene poruke, vezane za strateško opredeljenje naše države.

Prvo nas je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin upozorio da će ulaskom Srbije u EU bilateralne poslovne veze pretrpeti značajne promene, da bi nas šefovi diplomatija EU pozvali da postepeno moramo imati spoljnu i bezbedonosnu politiku u skladu sa uputima iz Brisela.

U prvom upozorenju, akcenat je na ekonomiji i energetici. Ambasador Čepurin nas je podsetio da će posle pristupanja Srbije EU, zona slobodne trgovine Srbija-Rusija ili Srbija-Evroazijska ekonomska unija biti prinuđena da prestane da funkcioniše.

– To će dovesti do kvarenja uspostavljenih trgovinskih tokova Srbije i Rusije, i kao do gubitaka preduzeća dveju zemalja – rekao je Čepurin.

Više od gubitka preduzeća, treba da nas plaši saradnja u oblasti energetike. Ruski ambasador kaže da pristupanje Srbije EU može imati negativne posledice po tu oblast, a opšte je poznato koliko smo zavisni od ruskog gasa.

Nije mnogo čekao ni Brisel da nam udari šamar. U sinoć usvojenim “Prioritetima zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU” piše da Srbija mora postići rezultate u reformama vladavine zakona, jačanju pravosuđa i borbi protiv korupcije, i mora usaglasiti svoju spoljnu politiku s bezbednosnom i spoljnom politikom EU.

Ove treba obratiti pažnju na MORA. Obe rečenice sadrže ovaj glagol. Kao što je poznato, bez ruskih energenata naša privreda ne može da funkcioniše, tako i znamo za aktuelnu spoljnu politiku EU, odnosno sankcije koje je Brisel nametnuo Moskvi.

Do sada su se srpske vlasti opirale da Rusiji uvedu sankcije, a najviši državni funkcioneri su u više navrata istakli da Beograd neće narušti tradicionalno dobre odnose dve zemlje.

Ipak, kako odmiče proces pristupanja Srbije EU, odnosno otvaranje poglavlja i harmonizacija sa pravilima Unije, tako i raste pritisak na Beograd.

– To je sve očekivano. Bližimo se trenutku, kada će morati da se donese konačna odluka u kom pravcu Srbija treba da ide – kaže za Telegraf, Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost dugoročnog balansiranja između ove dve suprostavljene strane.

– Srbija je pred izborom prihvatanja zajedničke politike sa EU i da se time svrsta u red država, koje su uvele sankcije Ruskoj federaciji ili da zadrži postojeći odnos, koji ima prema Moskvi i da se previše distancira od Brisela – kaže Stanković.

Rusija polazi od toga, da ćemo u nekom momentu na putu evro-integracija, Beograd morati da redefiniše odnose sa Moskvom, otud i poruka ruskog ambasadora, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković. On za Telegraf kaže da će to izazvati kontra reakcije.

– Prekid je uvek dvostran. Ako mi izađemo iz nekih aranžmana sa Rusijom, onda će i Rusija izaći iz nekih drugih – pojašnjava Anđelković.

On, ipak napominje, da Brisel u ovom trenutku nema prava da nam postavlja takve uslove, jer je datum pristupanja još jako daleko.

– Za nas je samo važno, da ne prihvatimo nametanje od strane Evropske unije, sada kada je još ne realano da uđemo u Uniju i da se nadamo da će se odnosi Brisela i Moskve u međuvremenu normalizovati, pa da mnoge stvari neće biti problem, koje su sada problem – rekao je Anđelković.

U međuvremenu, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je primio k znanju izveštaj iz Brisela, dok se povodom izjave ruskog ambasadora srpski zvaničnici nisu izjašnjavali.

KOMENTARI14 komentara

 1. merak says:

  Dragi Vucko, hapsio si srpske blogere, sad, ako imas muda, hapsi Brisel i Moskvu.

 2. rema says:

  Aljek Musliu je gotov.

  • micky says:

   Dace BOG, dace.

 3. Bajurina says:

  Smrdija u raskoraku. Gore visoko a dole tvrdo. Maceha rusija daleko hahahahahahahahha

  • Miodrag says:

   Tebi Bajurine očigledno nije dobro.Ne preskači terapiju,seti se šta ti je psihijatar rekao,da si izuzetno težak i ozbiljan slučaj.

 4. Trifun says:

  Srbija se opredelila davnih dana, a mislim da su i vlastodrsci koji su tu samo privremeno. Ko god pokusa da se suprostavi vecinskoj volji sprskog naroda nece dobro zavrsiti. Kada taj mafijaski rezim bude svrgnut u Crnoj Gori sledi ofanziva na veleizdajnicki NATO sljam u Beogradu. Jedan kroz jedan.

 5. Ivan Grozni says:

  Ja sam ANTI SNS politike od prvog dana. Samo me interesuju komesari iz EU koji traze od Srbije da usaglasi spoljnu politiku sa politikom EU. A koja je politika EU. Dali iko moze da objasni koja je to spoljna politika EU. Ko je donosi. Ako to radi Brisel dali svaka clanica u svom Parlamentu mora da ratifikuje odluke komesara? A ko bira komesare i daje im ovlastenja da mogu takvu politiku sprovoditi. Ako je ovo sto pricam "nil and void" onda sama EU postupa arhaicno i nelegalno. Nemoze neko koga nije narod izabrao da donosi odluke u njegovo ime. Prema ovome Ustav EU ne postoji. Pravila se kreiraju ad hok, Koliko su odluke komesara pravno valjane, trebalo bi da se pravnici time pozabave. Ovako, NEMA ZAKONA SVE JE DOZVOLJENO ako to odgovara oligarsima. Ako im ne odgovara to onda ne vazi. Quo vadis Srbijo

  • Trifun says:

   Ta pitanja sto si postavio je sustina svega. Znaci shvatio si. EU je zlo, Rajh. Komesari dobijaju naredbe iz Rajha neformalnim putevima, Brisel donosi uredbe i zakone bez Parlamenta koji je tu samo kao ikebana za one koji ne koriste svoj mozak da bi se stvarao privid demokratije. Mala zemlja kada ude u EU gotovo je sa njom. Sva suverenost u bilo cemu nestaje bez ikakve sanse da utice da zastiti svoje drzavne i nacionalne interese. Evo jedan primjer. Bugarska nije mogla da zastiti svoje drzavne i ekonomske interese i da izgradi svoj dio Juznog toka jer je tako naredeno iz Brisela od tih komesara koji su ustvari produzena ruka Rajha, neka vrsta Gestapoa. Ja malo karikiram ali ne isuvise jer je to vrlo blizu toga. Svako ko ude u taj Rajh bice oslabljen i bacen na kolena, da moli i lize dupe komesarima, odnosno uspesno preimenovanom Gestapu. Pa cak ni jedna mocna VB, odnosno njen narod nije vise mogao izdrzati tu agresiju iznutra, perfidnu ali veoma mocnu masinu Rajha koji je toliko zao da to ljudski um tesko moze da shvati. I po definiciji ako nesto ne mozes da shvatis mislis i da ne postoji. Nedicevski kvislinzi na vlasti u Beogradu ce zavrstiti neslavno jer je Rajh krenuo da tone. Nezaustavljivo.

  • Kosovac says:

   Ivan Grozni,….. Sve si dobro sagledao, potpuno si u pravu. Evropski Parlament nema izvršnu vlast, može samo da donosi rezolucije koje samo politički obavezuju, nema nikoga ko će rezolucije sprovesti u delo, sem nekog Tajnog iza zavese koji bi preko komesara pajaca vukao konce. Čak se ne zna ni ko je član „Centralnog komiteta“, u javnost se puštaju neki likovi koji ne umeju da sastave neku logičnu rečenicu, po kojoj bismo mogli reći da li je u pravu ili ne, sve puno novogovora. Predsednik EU neki Junker valjda, figura neuglednija od našeg Tome, niti smrdi nit miriše, i deca vide da je on tu neka maketa, figura, čemu služi to niko ne zna. Predsednici Francuske, Nemačke, evo i Orban malo, eksponiraju se bombastim izjavama, kao u pozorištu, a mi očekujemo da vidimo posledice toga što su rekli, a ono ništa, obična gluma………. Bugarska u korist svoje štete ruši Južni Potok, a ušla je u EU kao što naše ovce hoće – da imaju neku korist valjda. Ali nekom Tajnom ne odgovara da se i Rusija bogati, pa gura Bugare u govna da ne bi sam prljao ruke. A ovo govedo „politički analitičar“ Dragomir Anđelković kaže „da se nadamo da će se odnosi Brisela i Moskve u međuvremenu normalizovati“. Pa ti odnosi su oduvek tako bili normalni, primer je i Južni tok, tada se nije desilo ništa da bi EU našla opravdanje za sankcije, već je morala da izmisli neki debilni zakon koji ni naši vrhunski pravnici ne bi mogli da smisle.

   • Kosovac says:

    Kao sada, Evropska lajna pritiskaju srpsku firmu za gas da izbegne monopol i napravi konkurenciju tako što će napraviti firmu ćerku za distribuciju gasa. Pa će ta ćerka da bude konkurencija svom osnivaču. Inače će da uvedu sankcije. Kardeljevi zakoni o Udruženom radu su bili bolji. I slični….. Tako je i Elektroprivreda Srbije formirala zasebno preduzeće za naplatu električne energije, pored postojeće Distribucije koja je to odlično radila. Pa posle prvog meseca rada, objavila da je firma „Naplata“ napravila uspešan početak. Bravo, još jedna pobeda demokratije.

   • filip says:

    Ti, Kosovac, skrati se malo, idi spavaj, odmori se.Pre toga popi lekove, nikako ne preskači one za smirenje i spavanje.Ja ne znam da li ti nekad spavaš, trabunjaš, trabunjaš, kao švaba tra la la.I ne pravi se da nešto znaš, jer zaista ništa ne znaš, iako se predstavljaš da si iz Kosa, bar ja te tako razumem. ajde sada polako da lalaš, odmori tu tvoju sedu glavu i umorne oči i srce.

 6. Dusan says:

  Nemoze nama da bude lose a vama dobro, brini ti za svoju kucu i za svoju macehu, mnogo je gora!

 7. ilija says:

  narod siromasan nestaje komunjare beogradse imaju hranu i pare i sklonista i vezu dao im narod sto nezna nista i nemisli o sitovaciji u svetu napeto srbi su lud narod i nacija golih ruku docekuju nemir kao da ga nemaju i nisu imali mogu da biraju sebi bolje nece

 8. G.D says:

  haha tako je servi dokazite ste,da ste dobre sluge vasih gospodara iz Europske Unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *