VUČIĆ U UN: Mi ne podižemo nacionalističke tenzije, Srbi na KiM žive u getoima! (VIDEO)

VUČIĆ U UN: Mi ne podižemo nacionalističke tenzije, Srbi na KiM žive u getoima! (VIDEO)

5 decembra 2014

01 un_310x186Premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da na Kosovu i Metohiji ni danas nisu ostvarene osnovne pretpostavke normalnog života i istakao posvećenost Srbije pomirenju naroda koji žive na Kosovu i unapređenju životnih uslova za sve.

Vučić je pred Savetom bezbednosti UN podvukao da je Beograd čvrst u svom stavu da ne prizna nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje KiM i njegovo samoproglašenje za državu, ali da to danas nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom.

Kako je naglasio, to je pre svega zato što Beograd, Vlada Srbije, žele mir i stabilnost u celom regionu, žele dijalog i pronalaženje rešenja, i žele da njime, nesmetano, cirkulišu ljudi, roba i sve pozitivne ideje.

Vučić je rekao da Beograd traži i za Srbe na Kosovu ono što želi i Albancima – mogućnost da normalno žive, da rade, budu bezbedni, komuniciraju i nesmetano se kreću.

„I zato mislimo da sve što je Srbija u poslednje dve godine uradila na širenju i promovisanju ovakvih svojih stavova, zaslužuje i pažnju i priznanje i podršku. Pre svega zato što je naša želja – mir i saradnja na celom Balkanu – jedini način da taj region postane ravnopravni deo Evrope, i to tako što se od nje ni po čemu neće razlikovati“, poručio je srpski premijer.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da sa maksimalnom ozbiljnošću uvaži zaključke glavnog tužioca Specijalne istražne jedinice Euleksa Klinta Viljamsona, po kojima je prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv lidera tzv. OVK odgovornih za progon Srba, Roma i pripadnika drugih nealbanskih zajednica, kao i samih kosovskih Albanaca.

„Zamerke Vlade Srbije na rad pravosuđa na Kosovu i Metohiji posebno dobijaju na težini nakon otkrića ozbiljnih sumnji u postojanje visoke korupcije u redovima Euleks misije, koje uključuju primanje mita zarad obustavljanja desetina krivičnih postupaka protiv kosovskih Albanaca, kao i fabrikovanja dokaza u sve besmislenijem procesu protivu Olivera Ivanovića“, naglasio je on.

Govoreći o izveštaju o stanju na Kosovu šefa UNMIK-a Farida Zarifa, on je ukazao da na Kosovu ni osnovne pretpostavke normalnog života nisu ostvarene, pa je i sada – više od petnaest godina od rasporedivanja medunarodnih predstavnika – neophodno da Savet bezbednosti diskutuje o obezbedivanju elementarnih uslova za život, pre svega Srba i drugih nealbanaca u pokrajini.

Zato Srbija smatra da je i dalje neophodno jačati ulogu UNMIK-a u oblastima za koje je ta misija i dalje nadležna.

Vučić je naglasio i da je neophodno posvetiti dužnu pažnju životu Srba, ne samo na severu Kosova, već južno od Ibra.

„Srbi u enklavama širom Pokrajine žive tiho, skromno i teško, na sramotu Evrope i sveta, u getoima savremenog doba“, naglasio je on.

Premijer je ukazao i na više problema, uključujući i one sa kojima se susreću bivši pripadnici MUP Srbije sa prostora Kosova i Metohije pri integraciji u Kosovsku policijsku službu (KPS).

Takođe je ukazao i na probleme pokušaja kosovskih Albanaca da putem uzurpacije zemljišta i izgradnje objekata bez građevinske dozvole izmene etničku strukturu na Kosovu i Metohiji.

Vučić je ukazao i na probleme vezane za bezbednost i slobodu kretanja pripadnika srpske zajednice, koji neretko nisu u mogućnosti da dostojno obeleže verske praznike i obiđu grobove najbližih, ali i na problem u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju prema Kosovu i centralnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, Priština još uvek nije preduzela potrebne korake kako bi ispunila svoj deo obaveza u ključnim oblastima, navodeći da pre svega na neadekvatna rešenja u Zakonu o amnestiji, Zakonu o budžetu, kao i u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Vučić je preneo duboku zabrinutost Vlade Srbije zbog incidenata koje kontinuirano sprovode pripadnici većinske zajednice na Kosovu a koji za cilj imaju sprečavanje povratka Srba i drugih nealbanaca na njihova ognjišta sa kojih su proterani.

Vučić je rekao da je posebno zabrinjavajuće stanje u oblasti zaštite kulturnog i verskog nasleđa na prostoru Kosova i Metohije i s tim u vezi je pomenuo grafite „Islamske države“ koji su se pojavili na pomoćnim objektima manastira Visoko Dečani.

Srpski premijer se na kraju osvrnuo i na incident na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, podvukavši da ga Srbija nije izazvala, već albanski navijači.

On je kazao da se može samo zamisliti šta bi se desilo da se to dogodilo u nekoj drugoj zemlji, te podsetio da je posle incidenta u Beogradu boravio albanski premijer Edi Rama.

Obraćanje Savetu bezbednosti UN Vučić je završio porukom da se može računati na Srbiju kao stub stabilnosti, i veoma brzo, modernu i uspešnu zemlju.

ZARIF: FORMIRATI VLADU NA KOSOVU, NASTAVITI DIJALOG

Šef UNMIK-a Farid Zarif pozvao je večeras političke vođe na Kosovu i Metohiji da završe proces formiranja vlade i ukazao da je potrebno stvoriti novi zamajac u pregovorima Beograda i Prištine i nastaviti sastanke na visokom nivou.

Zarif je na sednici Saveta bezbednosti, predstavljajući redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu, rekao da je kašnjenje od šest meseci u formiranju vlade u Prištini nanelo štetu, jer je došlo do kašnjenja u institucionalnim reformama i nastavku dijaloga sa Beogradom.

On je pozdravio to što su i u tom prelaznom periodu nastavljeni tehnički pregovori.

„Svakako ponavljam da je potrebno stvoriti novi zamajac i nastaviti sastanke na visokom nivou što je pre moguće, kako bi obe strane realizovale obećanja i iskoristile prilike koje donose EU i evropske integracije“, rekao je Zarif.

On je pozdravio saradnju opštinskih struktura na severu Kosova za pripreme opštinskih budžeta za 2015. godinu, ističući da to pokazuje da su obe strane ubeđene u to koliko je važan dijalog na lokalnom nivou kako bi se stvorila bolja vladavina.

„Bitno je da se održi zamajac u pravcu integracije četiri severne opštine i u tom kontekstu uspostavljanje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekao je Zarif.

Zarif je ukazao da je potrebno raditi na povratku interno raseljenih lica, kao i na otkrivanju sudbine nestalih lica u sukobima 1998. i 1999. godine.

VUČIĆ SA KI MUNOM: NAŠE PONAŠANjE – DOKAZ SNAGE SRBIJE

Srbija je stub stabilnosti u regionu i zato nije reagovala na provokacije, što je dokaz naše snage, a ne slabosti, istakao je srpski premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, sa kojim se sastao danas popodne u Njujorku, pred početak sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

Predsednik Vlade Srbije pozvao je generalnog sekretara UN da poseti Srbiju.

Vlada Srbije je, kako je podvukao premijer Vučić, usvojila važne zakone, sprovela reforme, fiskalnu konsolidaciju i postigla aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, što ukazuje na to da je naša zemlja na dobrom putu i da nam ne treba bilo kakva destabilizacija Zapadnog Balkana.

On je istakao da će se Srbija, iako Beograd i Priština imaju različit stav po pitanju nezavisnosti Kosova, boriti za život ljudi na Kosovu, njihovu budućnost i nastaviti razgovore sa Prištinom pod okriljem Evropske unije.

Na početku sastanka, Ban Ki Mun je istakao da su UN uvek spremne da sarađuju sa Vladom Republike Srbije i zemljama u regionu.

„Odnosi Beograda i Prištine su veoma važni i nadamo se da će dijalog na najvišem nivou biti nastavljen po formiranju Vlade u Prištini“, istakao je Ban.

On je naglasio da je predsedavanje Srbije OEBS-u od velikog značaja, jer će to omogućiti bližu saradnju sa UN na promociji mira i stabilnosti.

Takođe je pozdravio odluku Srbije da poveća broj učesnika u mirovnim misijama pod okriljem UN širom sveta.

Premijer Vučić je, s tim u vezi, naglasio da se Srbija zalaže za povećanje broja učesnika u mirovnim misijama UN, jer želi da pomogne uvođenju mira širom sveta.

Vučić se, takođe, zahvalio UN na pomoći upućenoj nakon poplava koje su zadesile Srbiju.

Kasnije večeras premijer Vučić govoriće na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. jula do 15. oktobra.

Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da sto pre nastave dijalog s Beogradom.

Generalni sekretar UN čestitao je vlastima u Beogradu i Prištini na napretku ka evropskoj budućnosti i ohrabrio što skoriji nastavak dijaloga na visokom nivou, pod okriljem EU.

Evropska komisija, kako je primetio, u oktobarskom Izveštaju o napretku Srbije navela je da je napredak u normalizaciji odnosa od ključnog značaja za evropski put obeju strana.

Generalni sekretar UN je istakao da su tehnički razgovori nastavljeni i da je ostvaren određeni napredak u oblasti integrisanog upravljanja prelazima, telekomunikacijama i energetici i slobodi kretanja.

ČURKIN POZVAO NA OSNIVANjE SUDA

Ambasador Ruske Federacije Vitalij Čurkin izrazio je zabrinutost zbog negativnog uticaja političke krize na Kosovu i nemogućnosti političkih aktera da formiraju vladu na osnivanje specijalnog suda za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Ti zločini, kako je podsetio, uključuju etničko čišćenje Srba i trgovinu organima.

„Počinioci moraju biti nađeni. Pozivamo UN da aktivno prati osnivanje tog suda,“ rekao je ruski ambasador.

Čurkinje istakao da Kosovo ni posle toliko godina nije postigno napredak u vladavini zakona što se, kako je ocenio, odražava i na ekonomsku situaciju. Izrazio je zabrinutost zbog sumnji da su visoki funkcioneri Euleksa učestvovali u korupciji iako su oni ti koji je trebalo da sprovode zakon.

„Uznmiravaju nas napadi na manastire koji svedoče o tom da još postoji međuetnička netolerancija,“ rekao je on.

Ponovio da se ruski stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova nije promenio i da rezolucija 1244 ostaje na snazi..

SUSRET SA TAČIJEM

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se večeras neformalno u zgradi UN u Njujorku sastao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, sa kojim je razgovarao o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da su se obojica saglasili da bi dijalog trebalo nastaviti što pre.

„Razgovarali o tome kada, kako i na koji način da se nastavi dijalog. Obojica smo izrazili želju da to bude što pre. Imamo različita mišljenja po pitanju nezavisnosti, ali ja mislim da je važno da moramo da razmišljamo o stabilnosti celog regiona i da je bolje da sve probleme rešavamo razgovorom, a ne na neki drugi način“, rekao je Vučić za RTS.

KOMENTARI2 komentara

  1. Apis says:

    Vučić picousti i njegovo bla, bla, bla. Kada se radikal presvuče i okrene od ruske gubernije ka EU taj više ne ume da vodi ni samog sebe.

  2. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su..... says:

    VUČIĆU, HAPSIŠ NOVINARKU KOJA JE IZREKLA ISTINU O CIGANIZACIJI SRBIJE, A U NOVI PAZAR,GDE TI DIVLJAJU TURCI, NOS NE SMEŠ DA PROOLIŠ. GADIŠ MI SE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *