ВУЧИЋ У УН: Презиремо свако насиље, никада нећемо пристати на понижења

ВУЧИЋ У УН: Презиремо свако насиље, никада нећемо пристати на понижења

24 септембра 2020

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је, обраћајући се на Генералној дебати у оквиру 75. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, поручио да Србија снажно подржава мултилатерализам и принципе садржане у Повељи УН.

– Управо је политика Србије – инсистирање на очувању мира и стабилности, сарадњи и економском напретку, основа за приступ решавању дуготрајног проблема, у најбољем интересу и Срба и Албанаца – рекао је Вучић, осврћући се и на проблем очувања територијалног интегритета Србије, односно на напоре да се, упркос свим препрекама, како је рекао, реши питање српске аутономне покрајине Косово и Метохија.Указао је да је Србија, на том путу, била и биће суочена са бројним притисцима, јер се налази на раскрсници различитих политичких интереса, али је изразио уверење да ће бити могуће доћи до решења после дугог и тешког дијалога.

– Али, будите сигурни да Србија никада неће пристати на понижење. Прихватање било чега што није компромис, није решење за нас. Компромисом обе стране морају бити пођеднако задовоље и незадовољне – поручио је председник Србије.

Навео је да је недавна, нова рунда дијалога Београда и Приштине, под окриљем ЕУ, после скоро две године застоја, само први корак на том путу, док додатни велики корак напред у проналажењу обострано прихватљивог решења јесте потписивање споразума о нормализацији економских односа у Вашингтону, 4. септембра, који ће допринети бољем животу грађана целог региона.

У том контексту, истакао је и конструктивну и важну улогу администрације председника САД Доналда Тармпа за постизање овог споразума и као сигнал његове посвећености за проналажење коначног, одрживног решења за важно питање.

– Дијалог Београда и Приштине, настављен у Бриселу, уз посредовање ЕУ, је прави пут за проналажење одрживог решења између две страна, али полазна тачка не може бити понижење и прихватање такозване независности Косова. Упркос свему, верујемо да споразум између Срба и Албанаца је кључ за регионалну стабилност. Србија остаје посвећена проналажењу компромисног решења за питање Косова и изгадњи заједничке будућности и политици мира и сарадњи – рекао је Вучић.

СРБИЈА РЕШАВА ПРОБЛЕМЕ КРОЗ ДИЈАЛОГ

Истакао је да је Србија свесна озбиљности и сложености односа са појединим суседима, али и привржена решавању проблема искључиво кроз дијалог, те апострофирао посвећеност развоју економске сарадње, као приступ који повећава међусобно поверење и доприноси лакшем решавању отворених питања.

Подсетио је на то да је прошле године са премијерима Северне Македоније и Албаније установио, водећи се потребом унапређења економске сарадње и побољшања услова за инвестирање на Балкану, иницијативу која омогућава слободу кретања људи, капитала, робе и услуга, самим тим и тешњу сарадњу три земље.

Он је поручио да је та иницијатива отворена за остале у региону и позвао их да јој се придруже.

Као приоритет спољне политике Србије Вучић је истакао и чланство у ЕУ и навео да је европска перспектива Западног Балкана била је и остала важан подстицај реформских процеса, уз констатацију да без пуне интеграције Западног Балкана, заједнички европски политички и економски простор неће бити потпун.

– Наш европски пут, међутим, не искључује приврженост развоју и продубљењу односа са земљама широм света, како западним, укључујући и САД, тако и другима, а поносни смо на изванредне односе са Русијом и Кином – рекао је Вучић.

Нагласио је да је у фокусу спољне политике Србије и сарадња са пријатељским афричким, пацифичким и латинско америчким земљама.

Подсећајући да 75. годишњица потписивања Повеље УН и оснивања УН, важан јубилеј за човечанство, Вучић је истакао да Србија снажно подржава мултилатерализам и принципе Повеље УН и истакао да принципи немешања у унутрашња питања једне земље, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, мирно решавање конфликата и поштовање разлика,не смеју бити доведени у питање.

Као представник земље која је посебно пропатила и поднела велике жртве у борби против нацизма и фашизма, како је рекао, Вучић је поводом обележавања 75. година од завршетка Другог светског рата поручио да је заједничка дужност очување сећања на најстравичнији конфликт у модерној историји и спречавање сваког покушаја релативизације стравичних злочина Другог светског рата.

Истакао је да Србија није међу великим земљама, ни по територији, а ни по становништву, и апострофирао значај УН и Генерална скупштине које пружају простор малима да искажу своје ставове и бране их аргументима, те да тема овогодишње дебате подсећа на значај мултилатерализма као основни принцип УН.

– Само заједничким акцијама, међусобном хармонизацијом можемо да се суочавамо са глобалним претњама као што је актуелна пандемија – рекао је Вучић и додао да пандемија додатно показује потребу за дубљом и интензивнијом сарадњом међународне заједнице, у којој УН, СЗО имају важну улогу, јер је реч о изазову који има и социјално економску, политичку и безбедносну димензију.

Казао је да нова реалност у свету представља доказ да се једна земља не може сама суочити са модерним изазовима и истакао да је Србија у борби против пандемије, када јој је било потребно добила подршку пријатељских земаља, којима је захвалио на помоћи, посебно помињући „европске партнере, кинеске и руске пријатеље“, додајући да је и Србија показала солидарност и пружила помоћ другим земљама.

СОЛИДАРНОСТ НА ВИСОКОМ НИВОУ

Навео је и да је у том тешком периоду исказана висока солидарност у региону, што је, истакао је, у великој мери управо резултат конструктивног и прокативног приступа које је Србија изградила претходних година са својим суседима.

Најавио је да ће Србија наставити да подржава Светску здравствену организацију, као и коалицију у потрази за вакцином.

Вучић је учеснике скупа пренео и то да је пандемија потресла и највеће економије света, али да је Србија успела да одржи стабилан буџет, као и фискални и монетарни систем, који је у потпуно спреман да предузме мере подршке привреди.

Он је указао да је Србија у првих шест месеци била земља са највећим растом и да се нада да ће тако наставити.

ЕКОНОМИЈА НАКОН ЕПИДЕМИЈЕ

– Уложили смо велике напоре да би помогли преживљавању економије, кроз дисциплину и добро управљање јавним финансијама. Србија има одличне резултате у економији у првим кварталима ове године, и очекујемо да ћемо до краја године остати међу најстабилнијим економијама Европе. Нисмо богата земља, а могу рећи да нисмо ни сиромашна. Надамо се да ћемо крајем године имати највећи раст у целој Европи – истакао је Вучић.

Он је истакао и посвећеност Србије миру и безбедности, не само у националној и регионалној димензији, већ јој је важан и глобални активан ангажман и учешће у систему колективне безбедности.

Вучић је навео да је Србија наставила традицију југословенског учешћа у мировним мисијама УН, започетим 1956. године, и да је данас лидер на Западном Балкану као највећи контрибутор војних и полицијских снага на листи земаља учесника у мисијама УН.

Председник је поручио и да се стремљењем ка миру и стабилности, Србија обавезала на војну неутралност, те да је уверен да је то једна од најјачих порука мира упућена са Балкана у свет.

Учесницима дебате поновио је да Србија није у групи великих земаља, по територији и броју становника, али је пренео да је, по доприносу култури и науци једна од најразвијених земаља.

Уз подсећање да је УНЕСКО међу најзначајније људе 20. и 21. века сврстао нашег научника Николу Теслу, Вучић је констатовао да је то доказ нашег доприносу светској цивилизацији.

– Временски период од фреске Бели Анђео у манастиру Милешева и Николе Тесле покрива период од ренесансе до данашњице – поручио је Вучић.

Уз поруку да су УН и даље незаменљиве, као и када су основане, Вучић је истакао да ће Србија наставити да буде озбиљан и поуздан партнер у остваривању циљева и у јачању сарадње у УН на изградњи боље будућности за све.

Позивајући се на речи америчке уметнице Исидоре Данкан, после Првог светског рата, да се насиље великих и моћних може окренути против њих, а да је најбољи пример за то да не треба јачи да насрне на малог – мала српска нација, која је окончала једно царство које је трајало скоро хиљаду година, Вучић је поручио:

– Србија презире сваку врсту насиља, жели мир и просперитет за себе и цело човечанство. Србија жели мир за свој регион.

KOMENTARI3 коментара

  1. Momentalno says:

    A sto nije spomenuo KiM, Manstire, Srbe, Bombardovanje-uranijum, zaostalu infrastrukturu, unistene puteve, pusta sela, glad... Sto je u opste i isao.

  2. padre says:

    Pa sve zavisi od toga, šta je za njega poniženje!Ceo svet smatra, da ga je Tramp i ekipa ponizila, a on se hvali, kako je samo nekolicina ljudi na svetu imala tu čast!

  3. Nine says:

    Za protivustavni Briselski sporazm, koji si potpisao, ukidajući njime sve institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, dajući toj samoproglašenoj republici sve atribute državnosti, samozvani najbolji studente prava, mislio sam da je to najveće poniženje, ali onaj Vašingtonski sporazum me je razuverio u to. Vrhunac poniženja nije bio ni dovođenje u Beograd Tonija Blera za savetnika, te Gerharda Šredera i tvog demokratskog kandidata Džo Bajdena. Još nam sledi samo dovođenje Madlen Olbrajt kao šlag na tortu. To ćeš verovatno učiniti nakon zatiranja tragova delovanja tvojih "Zapadnih prijatelja" renoviranjem zgrade Generalštaba, kao spomenika njihovog "milosrđa". Samo NapreDNO! Malo si drugačiju pesmu pevao dok si bio opozicionar, na šta te u poslednja dva dana ono malo slobodnih medija podseća gospodine "demokrato". Svoju ratnohuškačku politiku mogao si prati na malo časniji način, a ne preko leđa celokupnog srpskog naroda. Pročitaj šta o tvojoj politici pišu komentatori na portalu Pravda. Ja se bar trudim da budem pristojan, a ono što tamo o tebi pišu nikad nije niko pisao ni za jednog predsednika ove "zapadne kolonije", u šta si pretvorio Srbiju. I kome pričaš o obezbeđenju boljeg životnog standarda? Onima koji se zahvaljujući tvojoj reformskoj politici, nasleđenoj od svog savetnika kome si nekad iza skupštinske govornice pokazivao zatvorsku košulju sa brojem 1, dajući stranim investitorima po 10.000 evra po radnom mestu, a njima platu od 250 evra? Šta bi sa dinarom kao drugom najjačom valutom na svetu, o kojoj si pričao i Ti i bajna nam guvernerka sa platom od 650.000 dinara? Hoćeš li objaviti na svim televizijama sa kojih soliš pamet narodu čiji je to dinar? Što ne pokazašte tu listu? Mogao je dinar biti i na prvom mestu, ali to ne bio bio bahreinski, već kuvajtski. Naš će se naći na bilo kojoj listi najjačih valuta sveta kad na vrbi rodi grožđe. Kolega pravniče tvoje poštovanje Međunarodnog javnog prava, ali i Ustavnog, ući će u srpsku istoriju kao primer kako se na najbezočniji način gazi i pravo i volja naroda izražena na referendumu, kao najdemokratskijem načinu odlučivanja. Samo prodaji maglu onima kojima je televizor jedini prozor u svet, ali je takvih sve manje, čak i onih koje držiš na uzici godinama im produžavajući ugovor o radu na određeno vreme. Nikog od njih, koje znam, nije mi potvrdio da ti je dao glas, ili skupljao kapilarne glasove, zato što ti veruje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u