ВУЧИЋ У УН: Презиремо свако насиље, никада нећемо пристати на понижења

VUČIĆ U UN: Preziremo svako nasilje, nikada nećemo pristati na poniženja

24 septembra 2020

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je, obraćajući se na Generalnoj debati u okviru 75. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručio da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe sadržane u Povelji UN.

– Upravo je politika Srbije – insistiranje na očuvanju mira i stabilnosti, saradnji i ekonomskom napretku, osnova za pristup rešavanju dugotrajnog problema, u najboljem interesu i Srba i Albanaca – rekao je Vučić, osvrćući se i na problem očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno na napore da se, uprkos svim preprekama, kako je rekao, reši pitanje srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.Ukazao je da je Srbija, na tom putu, bila i biće suočena sa brojnim pritiscima, jer se nalazi na raskrsnici različitih političkih interesa, ali je izrazio uverenje da će biti moguće doći do rešenja posle dugog i teškog dijaloga.

– Ali, budite sigurni da Srbija nikada neće pristati na poniženje. Prihvatanje bilo čega što nije kompromis, nije rešenje za nas. Kompromisom obe strane moraju biti pođednako zadovolje i nezadovoljne – poručio je predsednik Srbije.

Naveo je da je nedavna, nova runda dijaloga Beograda i Prištine, pod okriljem EU, posle skoro dve godine zastoja, samo prvi korak na tom putu, dok dodatni veliki korak napred u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja jeste potpisivanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, 4. septembra, koji će doprineti boljem životu građana celog regiona.

U tom kontekstu, istakao je i konstruktivnu i važnu ulogu administracije predsednika SAD Donalda Tarmpa za postizanje ovog sporazuma i kao signal njegove posvećenosti za pronalaženje konačnog, održivnog rešenja za važno pitanje.

– Dijalog Beograda i Prištine, nastavljen u Briselu, uz posredovanje EU, je pravi put za pronalaženje održivog rešenja između dve strana, ali polazna tačka ne može biti poniženje i prihvatanje takozvane nezavisnosti Kosova. Uprkos svemu, verujemo da sporazum između Srba i Albanaca je ključ za regionalnu stabilnost. Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i izgadnji zajedničke budućnosti i politici mira i saradnji – rekao je Vučić.

SRBIJA REŠAVA PROBLEME KROZ DIJALOG

Istakao je da je Srbija svesna ozbiljnosti i složenosti odnosa sa pojedinim susedima, ali i privržena rešavanju problema isključivo kroz dijalog, te apostrofirao posvećenost razvoju ekonomske saradnje, kao pristup koji povećava međusobno poverenje i doprinosi lakšem rešavanju otvorenih pitanja.

Podsetio je na to da je prošle godine sa premijerima Severne Makedonije i Albanije ustanovio, vodeći se potrebom unapređenja ekonomske saradnje i poboljšanja uslova za investiranje na Balkanu, inicijativu koja omogućava slobodu kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, samim tim i tešnju saradnju tri zemlje.

On je poručio da je ta inicijativa otvorena za ostale u regionu i pozvao ih da joj se pridruže.

Kao prioritet spoljne politike Srbije Vučić je istakao i članstvo u EU i naveo da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana bila je i ostala važan podsticaj reformskih procesa, uz konstataciju da bez pune integracije Zapadnog Balkana, zajednički evropski politički i ekonomski prostor neće biti potpun.

– Naš evropski put, međutim, ne isključuje privrženost razvoju i produbljenju odnosa sa zemljama širom sveta, kako zapadnim, uključujući i SAD, tako i drugima, a ponosni smo na izvanredne odnose sa Rusijom i Kinom – rekao je Vučić.

Naglasio je da je u fokusu spoljne politike Srbije i saradnja sa prijateljskim afričkim, pacifičkim i latinsko američkim zemljama.

Podsećajući da 75. godišnjica potpisivanja Povelje UN i osnivanja UN, važan jubilej za čovečanstvo, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe Povelje UN i istakao da principi nemešanja u unutrašnja pitanja jedne zemlje, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje konflikata i poštovanje razlika,ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Kao predstavnik zemlje koja je posebno propatila i podnela velike žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, kako je rekao, Vučić je povodom obeležavanja 75. godina od završetka Drugog svetskog rata poručio da je zajednička dužnost očuvanje sećanja na najstravičniji konflikt u modernoj istoriji i sprečavanje svakog pokušaja relativizacije stravičnih zločina Drugog svetskog rata.

Istakao je da Srbija nije među velikim zemljama, ni po teritoriji, a ni po stanovništvu, i apostrofirao značaj UN i Generalna skupštine koje pružaju prostor malima da iskažu svoje stavove i brane ih argumentima, te da tema ovogodišnje debate podseća na značaj multilateralizma kao osnovni princip UN.

– Samo zajedničkim akcijama, međusobnom harmonizacijom možemo da se suočavamo sa globalnim pretnjama kao što je aktuelna pandemija – rekao je Vučić i dodao da pandemija dodatno pokazuje potrebu za dubljom i intenzivnijom saradnjom međunarodne zajednice, u kojoj UN, SZO imaju važnu ulogu, jer je reč o izazovu koji ima i socijalno ekonomsku, političku i bezbednosnu dimenziju.

Kazao je da nova realnost u svetu predstavlja dokaz da se jedna zemlja ne može sama suočiti sa modernim izazovima i istakao da je Srbija u borbi protiv pandemije, kada joj je bilo potrebno dobila podršku prijateljskih zemalja, kojima je zahvalio na pomoći, posebno pominjući „evropske partnere, kineske i ruske prijatelje“, dodajući da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim zemljama.

SOLIDARNOST NA VISOKOM NIVOU

Naveo je i da je u tom teškom periodu iskazana visoka solidarnost u regionu, što je, istakao je, u velikoj meri upravo rezultat konstruktivnog i prokativnog pristupa koje je Srbija izgradila prethodnih godina sa svojim susedima.

Najavio je da će Srbija nastaviti da podržava Svetsku zdravstvenu organizaciju, kao i koaliciju u potrazi za vakcinom.

Vučić je učesnike skupa preneo i to da je pandemija potresla i najveće ekonomije sveta, ali da je Srbija uspela da održi stabilan budžet, kao i fiskalni i monetarni sistem, koji je u potpuno spreman da preduzme mere podrške privredi.

On je ukazao da je Srbija u prvih šest meseci bila zemlja sa najvećim rastom i da se nada da će tako nastaviti.

EKONOMIJA NAKON EPIDEMIJE

– Uložili smo velike napore da bi pomogli preživljavanju ekonomije, kroz disciplinu i dobro upravljanje javnim finansijama. Srbija ima odlične rezultate u ekonomiji u prvim kvartalima ove godine, i očekujemo da ćemo do kraja godine ostati među najstabilnijim ekonomijama Evrope. Nismo bogata zemlja, a mogu reći da nismo ni siromašna. Nadamo se da ćemo krajem godine imati najveći rast u celoj Evropi – istakao je Vučić.

On je istakao i posvećenost Srbije miru i bezbednosti, ne samo u nacionalnoj i regionalnoj dimenziji, već joj je važan i globalni aktivan angažman i učešće u sistemu kolektivne bezbednosti.

Vučić je naveo da je Srbija nastavila tradiciju jugoslovenskog učešća u mirovnim misijama UN, započetim 1956. godine, i da je danas lider na Zapadnom Balkanu kao najveći kontributor vojnih i policijskih snaga na listi zemalja učesnika u misijama UN.

Predsednik je poručio i da se stremljenjem ka miru i stabilnosti, Srbija obavezala na vojnu neutralnost, te da je uveren da je to jedna od najjačih poruka mira upućena sa Balkana u svet.

Učesnicima debate ponovio je da Srbija nije u grupi velikih zemalja, po teritoriji i broju stanovnika, ali je preneo da je, po doprinosu kulturi i nauci jedna od najrazvijenih zemalja.

Uz podsećanje da je UNESKO među najznačajnije ljude 20. i 21. veka svrstao našeg naučnika Nikolu Teslu, Vučić je konstatovao da je to dokaz našeg doprinosu svetskoj civilizaciji.

– Vremenski period od freske Beli Anđeo u manastiru Mileševa i Nikole Tesle pokriva period od renesanse do današnjice – poručio je Vučić.

Uz poruku da su UN i dalje nezamenljive, kao i kada su osnovane, Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da bude ozbiljan i pouzdan partner u ostvarivanju ciljeva i u jačanju saradnje u UN na izgradnji bolje budućnosti za sve.

Pozivajući se na reči američke umetnice Isidore Dankan, posle Prvog svetskog rata, da se nasilje velikih i moćnih može okrenuti protiv njih, a da je najbolji primer za to da ne treba jači da nasrne na malog – mala srpska nacija, koja je okončala jedno carstvo koje je trajalo skoro hiljadu godina, Vučić je poručio:

– Srbija prezire svaku vrstu nasilja, želi mir i prosperitet za sebe i celo čovečanstvo. Srbija želi mir za svoj region.

KOMENTARI3 komentara

  1. Momentalno says:

    A sto nije spomenuo KiM, Manstire, Srbe, Bombardovanje-uranijum, zaostalu infrastrukturu, unistene puteve, pusta sela, glad... Sto je u opste i isao.

  2. padre says:

    Pa sve zavisi od toga, šta je za njega poniženje!Ceo svet smatra, da ga je Tramp i ekipa ponizila, a on se hvali, kako je samo nekolicina ljudi na svetu imala tu čast!

  3. Nine says:

    Za protivustavni Briselski sporazm, koji si potpisao, ukidajući njime sve institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, dajući toj samoproglašenoj republici sve atribute državnosti, samozvani najbolji studente prava, mislio sam da je to najveće poniženje, ali onaj Vašingtonski sporazum me je razuverio u to. Vrhunac poniženja nije bio ni dovođenje u Beograd Tonija Blera za savetnika, te Gerharda Šredera i tvog demokratskog kandidata Džo Bajdena. Još nam sledi samo dovođenje Madlen Olbrajt kao šlag na tortu. To ćeš verovatno učiniti nakon zatiranja tragova delovanja tvojih "Zapadnih prijatelja" renoviranjem zgrade Generalštaba, kao spomenika njihovog "milosrđa". Samo NapreDNO! Malo si drugačiju pesmu pevao dok si bio opozicionar, na šta te u poslednja dva dana ono malo slobodnih medija podseća gospodine "demokrato". Svoju ratnohuškačku politiku mogao si prati na malo časniji način, a ne preko leđa celokupnog srpskog naroda. Pročitaj šta o tvojoj politici pišu komentatori na portalu Pravda. Ja se bar trudim da budem pristojan, a ono što tamo o tebi pišu nikad nije niko pisao ni za jednog predsednika ove "zapadne kolonije", u šta si pretvorio Srbiju. I kome pričaš o obezbeđenju boljeg životnog standarda? Onima koji se zahvaljujući tvojoj reformskoj politici, nasleđenoj od svog savetnika kome si nekad iza skupštinske govornice pokazivao zatvorsku košulju sa brojem 1, dajući stranim investitorima po 10.000 evra po radnom mestu, a njima platu od 250 evra? Šta bi sa dinarom kao drugom najjačom valutom na svetu, o kojoj si pričao i Ti i bajna nam guvernerka sa platom od 650.000 dinara? Hoćeš li objaviti na svim televizijama sa kojih soliš pamet narodu čiji je to dinar? Što ne pokazašte tu listu? Mogao je dinar biti i na prvom mestu, ali to ne bio bio bahreinski, već kuvajtski. Naš će se naći na bilo kojoj listi najjačih valuta sveta kad na vrbi rodi grožđe. Kolega pravniče tvoje poštovanje Međunarodnog javnog prava, ali i Ustavnog, ući će u srpsku istoriju kao primer kako se na najbezočniji način gazi i pravo i volja naroda izražena na referendumu, kao najdemokratskijem načinu odlučivanja. Samo prodaji maglu onima kojima je televizor jedini prozor u svet, ali je takvih sve manje, čak i onih koje držiš na uzici godinama im produžavajući ugovor o radu na određeno vreme. Nikog od njih, koje znam, nije mi potvrdio da ti je dao glas, ili skupljao kapilarne glasove, zato što ti veruje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *