ВУЧИЋ У ВАШИНГТОНУ добио понуду која се не одбија!?

ВУЧИЋ У ВАШИНГТОНУ добио понуду која се не одбија!?

4 августа 2017

Док медији у Србији с пажњом прате посету америчког потпредседника Мајкла Пенса Црној Гори, о боравку председника Србије Вучића у САД и разговорима са Пенсом као домаћином, пише се спорадично. Упућени повезују тај разговор с Вучићевим „ауторским“ текстом о потреби за унутрашњим дијалогом о Косову, који је освануо непосредно по Вучићевом повратку у Србију. О чему су онда Вучић и Пенс разговарали?

Вучић је тражио подршу за политику коју води и одређене инструкције: како обавити измену Устава Србије, како Русима објаснити да не могу добити дипломатски статус за особље у хуманитарном центру у Нишу, и шта чинити ако Руси Србији пошаљу оружје и мигове. Након тапшања по рамену и речи хвале и подршке, Вучић је добио тражена упуства и обећање да ће бити заштићен. Пенс му је обећао економску помоћ и америчко оружје које Србија може добити након признања Косова, с обзиром да тада неће постојати препреке за приступање Србије НАТО алијанси. Американци ће се постарати да народ у Србији остане послушан и да Вучића нико не позива на одговорност. Ипак, већи део разговора односио се на Републику Српску и њеног председника Додика. Од Вучића је тражено да, уколико опозиција не буде могла Додика уклонити са власти пре избора, Изетбеговићу максимално помогне у дискредитацији Додика током предизборне кампање.

Када почиње Вучићева издаја?

Уочи одласка страначког лидера Војислава Шешеља у Хаг, челници Српске радикалне странке (СРС) посетили су своју „уобичајену“ цркву у Раковици. Том приликом су укрстили руке, а Шешељ их је заклео на верност и јединство без обзира на развој ситуације у Хагу. Шешељ је у Хагу задржан све до момента када су Вучићеви нови ментори проценили да је Вучић постао „вук“. Вучићу је обезбеђен „дрим тим“ саветника, односно усмеривача на челу са Дејвидом Мекалистером, бившим припадником МИ6, некадашњим шефом резиндентурне мреже за СФРЈ. Стога је методологија Вучићевог „владања“ разумљива, као и динамика, пажљиво дизајнирани интервјуи, чак и твитовање. Данас је општепознато да су људи из кабинета Бориса Тадића, тада председника Србије, организовали Вучићеве и Николићеве контакте са западњацима и помогли у трансформацији СРС и напуштању дотадашње идеологије. Преовладала је Тадићева сугестија да је то у интересу Србије и да ће Вучић бити коректан у политичкој борби. Тадић је с правом апострофирао Вучића јер је процењено да ће Николић само послужити као мамац за шири круг бирачког тијела. Више је него очито да је циљ Запада био изграђивање имиџа вође који највише ради у Србији, који је до крајности поштен, искрен, и отворен према народу. Он не иде на одмор, по цео дан је на послу, на седницама Народне скупштине буде и по 12 часова ако је то потребно – не иде ни у тоалет. Колико Вучићеви ментори пазе на детаље говори и да су му обезбедили таблете које одлажу потребу за мокрењем. Онда се може разумети колико га припремају за интервјуе, а едукују се и водитељке емисија у којима Вучић наступа, нарочито на повлашћеном ТВ Пинк.

Све је у суштини варка, на ивици илузионизма, на граници са виртуелним светом. Вучић и даље вежба пред огледалом како бити уверљив пред аудиторијем. У пажљиво припреманим интервјуима Вучић „обезбеди“ и инцидент, иако су водитељке коректне према њему. Вучић зна да се занесе у улози вође и оца нове Србије до неукуса, нарочито када на непримерен начин опонира саговорницима. Он је ту да народу објасни шта се дешава, а не новинар који с њим води интервју. Иначе, у Вучићевим интервјуима преовлађују замене теза и потпуне неистине. На пример, Вучић се похвалио да је током састанка са председником владе Италије, Паолом Ђентилонијем, успео да реши питање штрајка радника у Фијату, односно повећање плата за читавих 30 евра. Влада Италије има удео у Фијату, а тако и пакет одлучивања. У фабрици „Фијат аутомобили Србија“ Влада Србије има такође удео, око 30 %. У чему је Вучићева манипулација? У томе што је захваљујући уделу Србије у Фијатовој фабрици обезбедио повећање плата радницима, односно повећање се исплаћује из буџета Србије, а не захваљујући његовим преговарачким способностима и политичким везама. Једна од Вучићевих фикција је и да је Србија међу водећим европским земљама по расту БДП. Фикција је и по пети пут најављено повећање плата и пензија.

Вучић полако и постепено указује да је узрок свих проблема Србије Косово. Јасно је да Вучић и његови западни ментори планирају промену Устава Србије, чиме би се отворио пут за признање Косова и препуштање Срба на Косову на милост и немилост злочинцима. Уједно, Србија би се одрекла српске имовине и природних ресурса. Скоро 70 % вредних руда Србије налази се на Косову као и непроцењиве залихе мрког угља, које чине подлогу енергетске безбедности Србије. Србија би се одрекла суверенитета над својим ресурсима, али и свог народа, који није у Шведској или Данској, већ би се признањем Косова нашао у злочиначкој држави.

Оно што је промакло пажњи јавности је да се Вучић у посљедње време не хвали Београдом на води. Иначе, за Београд на води споран је почетак градње, односно Савамала. Вучић се труди да се прикаже као велики државник, миротворац, незаобилазан фактор мира на Балкану, те му дивљаштво испољено током рушења објеката у Савамалој не иде у прилог. Сем тога, америчке дипломате, познавајући дубину његове сујете, и сазнавши за Вучићеву жељу да буде кандидат за Нобелову награду за мир, и да награду добије, почеле су да му наговештавају номинацију која треба да уследи чим се „реши“ питање Косова, односно признање ове пара-државе. То је „шаргарепа“. А „штап“ је у открићу које је у позадини рушења у Самавалој. Наиме, данас прилично заборављени Лазар Крстић, бивши министар финансија у Вучићевом кабинету, током свог кратког мандата је финансијским манипулацијама Вучићу успео да обезбеди почетну, тзв. „златну милијарду“ долара. Крстић је послужио за једнократну употребу, наплатио своје услуге, а Вучићу је на рачун грађана Србије обезбедио почетни капитал за Београд на води, инвестицију којом Вучић жели да задиви Србију. С обзиром да су се финансијски трансфери вршили према Блиском истоку, а сваки значајнији трансфер новца у било коју арапску земљу не може промаћи израелским службама безбедности, тајна о Вучићевој „златној милијарди“ и начину финансирања Београда на води је разоткривена. Једнако као и улога Мила Ђукановића у тој операцији. Како Израел размењује податке са САД, конкретно са ЦИА, Вучићу је поред „шаргарепе“ показан и „штап“.

Вучићу су ствари постале јасне када му је позната израелска новинарка тражила интервју, на шта је он пристао, да би након првог постављеног питања донео одлуку да је протера из Србије. А инкриминисано питање је гласило: Да ли је тачна информација да се новац из ЕПС-а, Телекома, РТБ Бор и других јавних предузећа Србије, пребацује на оф шор рачуне на Кипру па затим у Саудијску Арабију одакле се поново враћа „опран“ у Србију да би се њиме финансирала градња Београда на води, и да је аранжман са наводним арапским инвеститорима само параван за највеће прање новца у новијој српској историји?

Како Вучићу виси уцена над главом, улог је порастао, амерички „пријатељи“ од њега сада траже да затвори Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, уведе санкције Русији, да Србија призна Косово, Републику Српску препусти Сарајеву, а у наредној фази следе и захтеви за даљим комадањем Србије. Како се у Вучићевој, тј. влади Ане Брнабић, налази неколико чланова Трилатералне комисије, односно у њеном огранку за Југоисточну Европу, основаном 2013. године, за чије финансирање је испред Рокфелера задужен Сорош, Вучић ће имати с ким да отвори „унутрашњи дијалог“. Што се тиче Вучићевог „ауторског“ текста објављеног у Блицу од 24. 07. под насловом „Зашто нам је потребан унутрашњи дијалог о Косову“, он је ексклузиван по гомили несувислих, и по Србе понижавајућих ставова. У поменутом тексту Вучић је изнео тако застрашујуће ствари да су у рангу Гебелсове Немачке. Срби су криви што су се дрзнули да се бране 1914, 1941, 1991. Зато им треба мењати идентитет, а културно наслеђе заборавити.

Вучић држи говоре и интервјуе који су цинични, испразни, пуни флоскула којима напада одабране мете у опозицији и могуће будуће противкандидате. И површна анализа указује да су сва питања која му се постављају пре емисије предата водитељици, и да је одређен оквир дискусије. Вучић се само правда и припрема народ на негативне сценарије. Везано за „унутрашњи дијалог“ он се одмах ослонио, што је било и очекивано, на коментаре и анализе аналитичара и професора који одобравају његову перцепцију дијалога о Косову. Они Вучићу дају имиџ патриоте како би га амнестирали од издаје. А да ли је то могуће?

(Павле Богданов, Фонд стратешке културе)

KOMENTARI12 коментара

 1. opet ja says:

  Uhhh kakav tekst, smrznuh se na +40. Na žalost sve je to tako, baraba hoće potpuno da nas uništi samo da bi nagomilala sebi bogatstvo i ostala na vlasti.

 2. Draga says:

  СЈАЈАН ТЕКСТ. ПО МОМ САЗНАЊУ КОЈЕ ИМАМ БАШ ЈЕ СВЕ ИСТИНА. МЕЂУТИМ ВУЧИЋ НЕ ЗНА ДА ЈЕ СТРАШНО ПОГРЕШИО СА ИЗРАЕЛСКОМ НОВИНАРКОМ, ШТО СЕ ТИЧЕ ПЕНСА ВУЧИЋ ЈЕ ДОШАО ДО ЊЕГА ПРЕКО ТРАМПОВОГ ЗЕТА КОЈИ ЈЕ БИСЕКСУАЛАЦ, ЗБОГ КОГА ЈЕ ТРАМП ОЧАЈАН. ПОШТО ГА НИЈЕ ПРИМИО ТРАМП, ПЕНС НИЈЕ НЕКА ВАЖНА ЛИЧНОСТ. УСТВАРИ ГА МНОГО НЕ ЦЕНЕ. ДА ПОТПИШЕ ПРЕДАЈУ КОСОВА НЕЋЕ УСПЕТИ ЈЕР ИЗРАЕЛ ЋЕ МУ МАМУ МАМИНУ. БАШ ИЗ РАЗЛОГА ШТО БИ ПАЛЕСТИНЦИ ДОБИЛИ ДРЖАВУ АКО КОСОВО СРБИЈА ПРИЗНА. ТО ИЗРАЕЛ НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ. БОЉЕ РЕЧЕНО ДА ОД ТОГА НЕМА НИШТА. ТО ШТО ПОНИЖАВА СРПСКИ НАРОД И ДОВОДИ ГА ПОЛАКО ДО ПРОСЈАЧКОГ ШТАПА, НЕЋЕ ДУГО ПРОЋИ ВУЧЋИЋ ЋЕ ПАСТИ. ТАКО ДА И ОД НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ - НИШТА

  • Miki says:

   Kada sve znas, mogao bi da naucis da pises srpski. Pens je po tebi nevazan lik. Posto vec znas za izraelsku novinarku, ili radis u kabinetu ili radis za Izrael.

 3. Aspalathos says:

  Као шахиста упознат сам са ситуацијом када позиција дочарава изгледност на предност, а онда тај у предности предаје партију и ником од гледалаца није јасно зашто. Тек после неког времена када се проанализирају варијанте, свима буде јасно да је онај у предности - изгубљен!

 4. Miki says:

  Autor nema pojma kakvu je ponudu Vucic, dobio u Vasingtonu, on samo radi kao dzuboks, ubacis novcic i on svira muziku koju neko zeli da cujemo. Prvo ni mi, ni autor ne znamo, kakva je ponuda, drugo odredjena grupacija ljudi sebi daje za pravo da iz svog ugla sagledava patriotizam drzavnog rukovodstva koje je birao veliki deo naroda, sto je potpuna budalastina. Posto u tom Fondu strateske kulture ima najvise rusa, bilo bi lepo da tumace politiku svog drzavnog rukovodstva. Kada je njihov predsednik povlacio vojsku i baze sa Kube ili iz Pristine, kada je dozvolio rezoluciju UN kojom je bombardovana Libija,kada je dozvolio NATO avionima prelet preko Rusije za Avganistan,kada je NATO zlikovce zvao "nasi zapadni partneri" kada je odlucio da sarađuje sa Erdoganom,obicnim ljudima je to izgledalo prilicno glupo da ne kazem izdajnicki. Sigurno je da je ruski predsednik imao celovitije informacije, realno sagledavao okolnosti u kojima se nalazi, pa je na osnovu toga i odlucivao. Pitanje KiM nije rešeno od kada smo ga oslobodili do danas, od malo price glava ne boli. Ako neko ima ozbiljnu ponudu, koja podrazumeva znacajnu teritorijalnu satisfakciju za Srbiju,možda može da se razgovara i ne mora da se prihvati. O tome ce da razgovaraju i odlucuju sirokim konsenzusom srbi i ne zaboravite kako god da pregovaraju ti srbi bice to mnogo bolje od Cernomidina, ivanova i drugih. Zato gledajte svoj posao, da ne kazem svoju zemlju, ako neko ima jos ozbiljniju ponudu o tome treba razgovarati, podrazumeva se ponuda treba da bude realna znaci bez rata sa celim svetom. Nemojte narod da zamlacujete, ni Vucic, ni bilo ko drugi ne mogu KiM da daju bilo kakvu nezavisnost,podrazumeva se i da ne smeju, možemo samo mi srbi, a to je u ovom trenutku daleko od realnosti.

   • Miki says:

    Sve je istina, kao sto je istina da ovakav tekst pise strani drzavljanin i pokusava da podgreje nezadovoljstvo i sumnju u nase rukovodstvo jer oni nisu uspeli da AV upecaju na 6 polovnih aviona i obecanje ludom radovanje. Moguce je da ima lopovluka a zar kod njih nema, pre neki dan svetske agencije su javile da njihov predsednik ima 200 milijardi dolara, da je bogatiji od Gejtsa. Niko se ovde nije bavio time niti je rekao da je pare zaradio lopovlukom. Licno ne verujem ni da on ima te pare mislim da je to jedan cestit i fin covek koji se bori za interese svoje drzave i zato je izlozen bezobzirnim napadima.

 5. RS says:

  sve to mozda i probaju,ali R Srpska ce biti problem u toj prici,ni Slobo nije mogao obuzdati prekodrinske Stbe a kamo li av.Napravicemo Rusku bazu na aerodromu B Luka i prvo cemo gadjati Beograd!!

  • iz3pm says:

   Brate, ja sam sa ove strane Drine i ako dodje do toga od srca zelim da nas gadjate jer nismo vredni zivota

 6. Lajla says:

  Njemu samo sto nije odzvonilo.Ne bitna osoba u poseti SAD,kao ono KGK iz Hr. A da je usrao celu Srbiju jeste.Njemu Nobelova nagrada,mos mislit,pa nisu je dali Nikoli Tesli sto je Srbin,a gde ce ovom velikom coveculjku.

 7. Mlax says:

  Otkinuti Srbiji resurse izdvajanjem ,,Kosova,, is njenog sastava je poslednji I najvaznije korak ka unistenju Srbije.Posle toga do 2030 ce severna pokrajina ,,Vojvodina,, dobiti status ,,Evropske Regije,, ali taj posao ce zavrsiti neki drugi ,,Vucic,,.Do 2040 Srbija ce biti ,,Beogradski Pasaluk,,.....

 8. Pingback: ДИЈАЛОГОВАЊЕ КАО ЗАМЕНA ЗА РЕФЕРЕНДУМ О САГЛАСНОСТИ ЗА ФОРМИРАЊЕ ДРУГЕ АЛБАНСКЕ ДРЖАВЕ НА БАЛКАНУ!?? | ГЕТО СРБИЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u