Вучић угостио дипломатски кор на берби грожђа у Смедереву

Vučić ugostio diplomatski kor na berbi grožđa u Smederevu

4 septembra 2015

ALEKSANDAR VUCICPredstavinici diplomatskog kora boravili su danas u Smederevu, gde su kao gosti premijera Srbije Aleksandra Vučića, otvorili berbu grožđa u okviru tradicionalne manifestacije „Smederevski dani“.

Premijer je u smederevskoj vili „Zlatni breg“, letnjikovcu srpske vladarske dinastije Obrenović, ugostio oko 20 ambasadora u Srbiji, koji su sa porodicama imali priliku da otvore berbu grožđa u poznatom „Kraljevom vinogradu“.

Vučić je rekao da smo danas pokazali našim inostranim gostima prelepu Srbiju, kao i to da imamo dobro grožđe, dobra vina i dobre vinarije.

Smederevo može da, pored industrijske, bude i jedna od turističkih prestonica Srbija, rekao je Vučić i dodao da su u Smederevu danas dve vinarije predstavile svoja vina koja su vrlo dobra.

Verujem da će oni koji su napravili i u tehničkom smislu unapredili svoje vinarije u budućnosti zarađivati više“, rekao je Vučić.

Obraćajući se ambasadorima na početku manifestacije, Vučić je rekao da je ovo prilika za njih i da se upoznaju sa srpskom istorijom i Milošem Obrenovićem, za koga je rekao da je najveći srpski lider i zapravo osnivač moderne Srbije.

„Bio je veliki vizionar i veoma pametan, a svi posle njega su samo nastavili sa razvojem njegovih ideja“, rekao je premijer.

Poželevši predstavnicima diplomatskog kora da uživaju u berbi i dobrom vinu, on je ukazao da je Smederevo veoma dobar region za vino, da ima dobre vinarije i da se nada da će ih biti sve više.

Istovremeno, on je pozvao ambasadore da ono što vide i dožive danas u Smederevu, prenesu svojim građanima, kako bi ih podstakli da posećuju Srbiji.

Goste su dočekale devojke u belom, sa venčićima u kosi, koje su im asistirale u berbi grožđa, a ambasadori su ubrali prve grozdove od kojih će smederevska vinarija ove godine, prozvoditi „piće bogova“.

Američki ambasador Majkl Kirbi, koji je u Smederevo došao sa suprugom, rekao je da ovo nije prvi put da prisustvuje berbi grožđa u Srbiji, ali isto tako ni prvi put da pije srpsko vino.

„Neka vaša vina su zaista dobra, sviđa mi se što proizvodite neke francuske sorte, ali takođe i srpske. I jedna i druga su dobra, ali jasno je da su srpske sorte jedinstvene“, rekao je Kirbi.

Italijanskom ambasadoru Ðuzepeu Mancu ovo takođe nije prva berba grožđa u Srbiji, ali, kako i sam kaže, bez obzira na to, kao Italijan je veoma dobro upoznat sa vinima.

„Ove vinograde sam već posetio pre nekoliko meseci, kada smo otvarali italijansku firmu u blizini. Ovo je prelepo“, naglasio je Manco.

On je rekao da, kada su u pitanju vina i vinarije, Italija i Srbija sasvim sigurno mogu zajedno da rade i dodao da je u pripremi vodič o vinima Srbije koji će, nada se, biti pripremljen tokom sledeće godine.

Upitan kako mu se sviđa grožđe, Manco je rekao da je, sudeći po njegovom ukusu, savršeno: „Na dobrom ste putu, ne samo ka Evropi, već i kada je u pitanju vino“, rekao je Manco.

On je na pitanje da li preferira crno ili belo vino, odgovorio: „Ok, vino je crveno. Uvek. Ali, ok, mogu da prihvatim i belo vino“.

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev prvi put je u vinogradima u Smederevu, i ističe da uživa u dobrom društvu diplomata i premijera Srbije, koji je veliki prijatelj Belorusije.

Ističući da mu se sviđaju vina, on je istakao da Belorusija vino ne proizvodi, već samo votku, a upitan da li će preporučiti izvoz srpskog vina u Belorusije, on je rekao da izvoz već postoji kada je reč o prehrambenoj industriji, a da je došlo vreme da i vino, smederevsko područje i cela Srbija budu predstavljeni u Belorusiji.

„Ovo je pravi praznik za predstavnike diplomatskog kora, ovde je mnogo ambasadora naših prijatelja. Srbija da je dobar primer za rad sa diplomatskim korom, gostoljubiva je, ovde ima mnogo turističkih mogućnosti, a to ćemo iskoristit, jer sada postoji direktan let Minsk – Beograd“, rekao je Čušev.

Ambasadori su potom ugošćeni na koktelu u dvorištu vile „Zlatni breg“, koju je 1829. godine knez Miloš Obrenović kupio zajedno sa vinogradom.

Na potezui gde se nalazi vila, vino su proizvodili još Rimljani, a vinograde obnavlja Miloš Obrenović.

U vili je danas izložena postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Po završetku Drugog svetskog rata, vila i vinogradi postali su državna svojina i rezidencijalni objekat Vlade Srbije, koji je od ove godine uz podršku Vlade i premijera, kako je rečeno na manifestaciji, otvoren za posetioce.

KOMENTARIJedan komentar

  1. miroslav says:

    Odatle krades grozdje za svoju vinariju djubre jedno lopovsko!Malo li ti je firma WIN-WIN SIROM SRBIJE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *