Вучић угостио тројку из БиХ!

Vučić ugostio trojku iz BiH!

22 jula 2015

Tan2015-7-22_122731830_0_620x0Premijer Aleksandar Vučić ocenio je danas nakon razgovora sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.

On je, na konferenciji za štampu istakao da je razgovarano otvoreno i iskreno, te da su takvi razgovori najbolji.

„Verujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti“, istakao je Vučić.

Razovaralo se o konkretnim projektima, ekonomskim temama, a, kako je naveo, postignut je dogovor da se održi zajednička sednica dve vlade u septembru.

„Kao Srbija želimo najbolje moguće odnose sa BiH“, naglasio je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić nakon razgovora s članovima Predsedništva BiH o saradnji u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i namenske industrije izjavio je da postoji mogućnost da se ona podigne na značajno viši nivo.

Vučić je na konferenciji za medije posle sastanka rekao da bi, kada je reč o namenskoj industriji, Srbija i Bosna i Hercegovina mogle zajedno da nastupe na trećim tržištima, što bi značilo više posla za građane dve zemlje i više novca za kompanije.

„Mislim da smo uspeli da dogovorimo da radne grupe narednih dana u Sarajevu i Beogradu rade na tome“, rekao je Vučić, dodajući da bi već postojeća saradnja mogla da se poditne na značajno viši nivo.

Kada je reč o saradnji u oblasti energetike, Vučić je rekao da je bilo reči o elektro-mreži između Bajine Bašte, Višegrada i Pljevalja u Crnoj Gori i dodao da dve zemlje mogu da postignu dobar napredak i kada je reč o turizmu.

„Mislim da možemo da privučemo turiste i napravimo sličan vizni, odnosno bezvizni režim za turiste iz različitih delova sveta, da ih privlačimo ponudama, da promovišemo ekskurzije za odlazak učenika u BiH i Srbiju, da obezbedimo zajedničke podsticaje… Ali to je sada na radnim grupama i resorima da nastave da rade na tome“, rekao je Vučić.

ČOVIĆ: PROŠLOST ISTORIČARIMA, A MI DA GLEDAMO NAPRED

Predsedavjući Predsedništva BiH Dragan Čović poručio je danas u Beogradu da prošlost između Srbije i BiH treba ostaviti istoričarima, a da predstavnici vlasti treba da gledaju napred i da saradnju podignu na najviši mogući nivo.

„Deset dana posle Srebrenice mi danas ovde pričamo o sasvim drugim temama. Današnja poseta je izuzetno dobar potez i hvala na pozivu“, rekao je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora tročlanog Predsedništva sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, ne treba poklanjati pažnju zagovornicima loših odnosa već onoj „velikoj masi koja želi drugačiju budućnost“.

Ističući da ima puno toga što ljude u obe zemlje tera na razmišljanje o prošlosti, koju svako tumači na drugačiji način, ipak ima više onoga što nas motiviše da gledamo napred.

Čović je posebno istakao značaj Konferencije o Zapadnom Balkanu 27. avgusta u Beču, kada, kako je rekao, očekuje snažan iskorak.

Posle toga biće održana zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara, rekao je Čović, dodavši da će predsednik Srbije biti pozvan da poseti Sarajevo u oktobru.

„To je put, drugog nema“, dodao je on.

Čović je takođe rekao da će snažno podržati zajedničke projekte koje je najavio premijer Vučić.

IZETBEGOVIĆ: OSUDA ZLOČINA BEZ OBZIRA NAD KIM SU POČINJENI

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović istakao je danas u Beogradu da svaki ratni zločin, bez obzira nad kim je počinjem, ostaje ratni zločin.

On je na konferenciji za medije posle susreta članova Predsedništva BiH sa premijerom Aleksandrom Vučićem naglasio da je nebitno da li se desio zločin u Srebrenici više od 8.000 puta ili osam puta na nekom drugom mestu, i da će svakom počiniocu biti suđeno.

Podsetivši da je Sarajevo pretrpelo užas u ratu, te da je svaki treći Sarajlija pogođen i ranjen, a svaki deseti poginuo, on je naveo da je Sarajevo ipak imalo snage da zaustavi zločin nad Srbima.

„To što je u Sarajevu zaustavljeno što su radili neki pobunjeni komandanti nad Srbima dokaz je da nismo strana koja je sistematski ohrabrivala zločin“, podvukao je Izetbegović.

Na pitanje kakvu poruku šalje pravosuđe BiH kada optuženog za napad na Vučića u Potočarima pusti ubrzo nakon što je i uhapšen, ili oslobodi Nasera Orića odmah pošto je izručen Sarajevu, Izetbegović je rekao: „Proces protov Orića će biti nastavljen. Treba verovati pravosuđu.“

IVANIĆ: SRBIMA U INTERESU STABILNA BIH

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da je u interesu bosanskih Srba da u stabilnim uslovima uslovima zajedno sa druga dva naroda idu putem ka EU.

On je odgovarajući na pitanje novinara u vezi s nedavnim optužbama koje je predsednik RS Milorad Dodik protiv njega izneo u Beogradu, tvrdeći da vodi izdajničku politiku koja nije u skladu sa srpskim entitetom, izjavio da srpsku prestonicu ne vidi kao mesto gde Srbi iz RS treba da vode političku bitku.

Ivanić je naglasio da je njegova politika da kao član Predsedništva zastupa interese srpskog naroda, ali da ta politika ne uključuje potrebu da svaki dan bude u sukobu.

„U interesu je Srba da u stabilnim smirenim uslovima zajedno s druga dva naroda idemo ka EU. Mi smo suštinske stvari u BiH manje više definisali. Stabilna BiH, u kojoj je RS sastavni deo, u interesu je srpskog naroda i tome ću posvetiti svoj mandat“, naglasio je on.

ŽELIM DA OSETIM REAKCIJU BEOGRAĐANA

Bakir Izetbegović rekao je danas da ne može biti razvoja i stabilnosti regiona bez procesa pomirenja i dodao da je insistirao na tome da današnji sastanak bude u Beogradu i da se prošeta gradom kako bi osetio reakciju građana.

„Ja sam tražio da sastanak ne bude u Karađorđevu već u Beogradu, hteo sam da se izložim tome, da vidim reakciju Beograđana na moje prisustvo u ovom gradu“, rekao je Izetbegović na pitanje šta očekuje od šetnje po glavnom gradu Srbije.

NAJBOLJI ODGOVOR – STVARANJE POVERENJA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne postoji druga politika između Srbije i Bosne i Hercegovine osim politike najbližih i najboljih mogućih odnosa.

Odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka s članovima Predsedništva BiH on je rekao da je situacija u regionu veoma krhka i da je potrebno mnogo energije kako bi se sačuvala stabilnost, ali je naglasio da osim stvaranja većeg poverenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata nema boljeg odgovora.

„Ima mnogo toga što treba da uradimo. Ono o čemu smo razgovarali su važne stvari. Pričali smo o milijardama i stotinama miliona evra, o radnim mestima, o suštinskom, istinskom i iskrenom, laganom stvaranju većeg poverenja između Srba, Bošnjaka i Hrvata“, rekao je Vučić.

On je upitao „šta drugo preostaje, da li bi Srbija trebalo da napadne Bosnu ili Bosna Srbiju i Republiku Srpsku“.

„Šta je smisao u tome? Šta će to dobro da donese? Kad i jedni i drugi shvate da ne postoji druga politika osim najbližih i najboljih mogućih odnosa, onda ćemo biti na dobrom putu. Ako brutalno racionalno postavite stvari, onda nema boljeg pitanja od toga, niti drugačijeg odgovora od onoga koji mi danas ovde dajemo“, zaključio je Vučić.

POKLONI

Vučić je nakon zajedničkog obraćanja medijima uručio gostima poklon-korpe sa srpskim proizvodima. Za članove Predsedništva BiH pripremljeni su domaći proizvodi – kafa, rakija, teglice sa ajvarom, džemom, vinom. U jednoj od korpi nije bilo alkohola, već rtanjski čaj.

KOMENTARI2 komentara

  1. Zeljko says:

    Napokon nesto lijepo iz regiona !!

  2. Dux says:

    E to se zove NAROD!! Tako Srbi i Beograđani dočekuju svakog gosta-fino, dobronamerno, ljubazno, iskreno!! Svaka čast-kapa dole :) Veoma lepo za sve normalne ljude u regionu. Samo tako i neka bude mira sledećih 500 godina!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *