ВУЧИЋ УПОЗОРАВА: Желе да Србију увуку у сукоб са НАТО-ом, а да Курти глуми Зеленског

VUČIĆ UPOZORAVA: Žele da Srbiju uvuku u sukob sa NATO-om, a da Kurti glumi Zelenskog

10 marta 2023

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija suočavati sa dodatnim pritiscima oko Kosova i Metohije, te da će pokušati da okrive Srbiju jer neće da potpiše de jure ili de fakto nezavisnost takozvanog Kosova.

„Kurti je i danas potvrdio da neće formirati ZSO, jer nije po zakonima tzv. Kosova. Problem je licemerje svih koji u celom procesu učestvuju, a ćute na njegove reči. To nije obaveza iz novog plana već obaveza koja je odavno potpisana i nije pitanje modaliteta, kako će da izgleda. Pa će sad jedna NVO da piše statut, a sve imamo već potpisano, samo je pitanje implementacije“, kazao je Vučić na sednici GO SNS.Poručio je da mu nije jasno o čemu će dalje razgovarati u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, kad je Priština rekla da neće da ispuni ono što joj je međunarodna obaveza.

„Sad se spremamo za te razgovore u ponedeljak ili utorak, posle toga idem u Ohrid – verujte mi da mi nije jasno o čemu da razgovaramo uopšte. Oni kažu da su razgovori bili konstruktivni, toliko su bili konstruktivni da jedino o čemu je trebalo da razgovaraju oni su rekli da to neće da ispune“, rekao je Vučić na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Upitao je zbog čega onda dolaze u Beograd.

„Da priznamo Kosovo? Džaba ste krečili, nađite nešto pametnije sa čime ćete da dođete – da su krenuli da ispunjavaju svoje međunarodne obaveza na koje ste i vi stavili svoj potpis“, poručio je Vučić.

On je ocenio da će Srbija u narednom periodu biti izložena dodatnim pritiscima, navodeći da se svakog dana hapse i maltretiraju Srbi zato što prištinsko rukovodstvo želi sukobe.

„Oni žele da Srbiju uvuku u sukob, da uđe u sukob sa NATO-om, da on (Aljbin Kurti) glumi nekakvog Zelenskog, gde bih ja bio ovakav ili onakav Putin i to je ono što rade sve ovo vreme“, primetio je Vučić.

Kako kaže, nažalost, u tome očigledno imaju zaštitu i podršku značajnog dela međunarodne zajednice i to se neće promeniti, jer to je „njihovo čedo“.

„Sada su imali priliku da kroz tzv. viznu liberalizaciju pritisnu albanske vlasti da urade ono što im je obaveza, da ispune svoju decenijsku obavezu i, kao što vidite, to im ne pada na pamet“, istakao je Vučić.

On je napomenuo da je to znao od početka i da je zato govorio „samo polako“ znajući da to ide u tom smeru jer, kako kaže, Priština ne želi da se stvari normalizuju već „svi oni žele poniženje Srbije“.

„Ono što ja mogu da vam kažem, ma koliko se sa domaćim faktorima trudili da se to dogodi i ma koliko zajednički navijali da se to dogodi, ja vam obećavam da se to neće dogoditi. Ni poniženje Srbije, ni kapitulacija“, naglasio je Vučić posle čega je usledio aplauz članova Glavnog odbora.

Vučić je naveo da će se nastaviti i druga vrsta političkih pritisaka oko pozicioniranja Srbije po različitim političkim pitanjima.

„I tu smo se već suočavali sa brojnim licemernim zamerkama u domaćoj javnosti, toliko licemernim da je to postalo besmisleno slušati. Tako nam neki organizuju proteste na dan pogroma nad srpskim narodom na KIM, baš kad su oni bili na vlasti i ćutali na taj pogrom, kad su žmurili nad nesrećom srpskog naroda“, rekao je Vučić.Najavio rekonstrukciju stranke

Vučić je na početku sednice Predsedništva i Glavnog odbora SNS kazao da traži od svoje stranke podršku za stvaranje Narodnog pokreta za državu, jer je „potrebno u teškim trenucima svi da se okupimo za Srbiju, svi koji želimo normalnost“.

„Potrebne su nam sve snage dobrih i važnih ljudi, svaki glas mudrosti, da prebrodimo ovo teško vreme. Zato je važno da pokušamo da napravimo viši oblik organizacije, gde bismo preuzeli taj teret organizovanja političkih aktivnosti, a bili bismo slobodni mnogo više nego ranije da sagledamo i uvažimo stavove onih koji nisu u našoj organizaciji, a mnogu da pomognu našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Dodao je da bi u tom pokretu bilo i mnogo nestranačkih ličnosti, „kojima bismo dali značajnu podršku da zajednički radimo za boljitak Srbije“.

On je za to zatražio podršku od članova stranke, dodajući da ne želi „da neki predsednik opštinskog odbora ne želi da vidi nekog uglednog intelektualca, zato što bi mogao da bude konkurencija u stranci“.

Vučić je najavio da će sazvati Skupštinu SNS za 27. maj. Vučić je u MTS dvorani rekao da su u toku pripreme za skupštinu stranke i istakao da predstoje važne nedelje i meseci.

„Nedovoljno često držimo sednice GO i dobro je da se okupimo i saslušamo jedni druge. Oko skupštine stranke, u skladu sa statutom SNS, o čemu smo na Predsedništvu pričali, 26. ili 27. aprila, sazvaću skupštinu za 27. maj ove godine. I u toku su već unutarstranački izbori, negde se odvijaju na dobar način, negde na manje dobar način“, rekao je Vučić.

Najavio je da će se na skupštini krajem maja birati svi stranački organi.

„Ali ću i danas, želim o tome da govorim, o mojoj ideji, po prvi put na sednici GO predočiti nešto što bi mogla da bude i odluka skupštine stranke. Mislim da je reč o strateškoj i suštinskoj odluci, pošto ćemo biti u uslovima kada je zemlja pod velikim spoljnim i unutrašnjim pritiscima. Jer, kad neko nije na vlasti 10 ili 11 godina, ne razume to kao svoj nesposobnost, već će krivce tražiti u nama i tako agresija postaje osnovni moto njihovog političkog delovanja“, kazao je Vučić.

Vučić je poručio da je važno da se pronađu novi ljudi i stranka kadrovski rekonstruiše.

„Važno da pronađemo ljude koji će na istoj idejnoj i programskoj matrici da vode politiku budućnosti“, istakao je Vučić.

Kazao je da politički protivnici naprednjaka žele da ga istroše sa bezbroj laži i besmislenih teorija zavere.

„Zato je važno da se napravi vrsta kadrovske rekonstrukcije i svega drugog, ali da obezbedimo budućnost za Srbiju. Mnogo je važnije nego što mislite i da normalnost u Srbiji izdignemo na viši nivo“, poručio je Vučić.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. padre says:

    Nisu našli pravog, ipak je Zelenski bolji zabavljač!

  2. milorad5 says:

    Pa žele da nas uvuku urat sa NATO,ali nekako,izgleda da u NATO baš i nisu MASOVNO oduševlejni sa tom idejom ekipe koja stoji iza kurtija:).A izgleda da ni šiptari gneralno nisu baš srećni da KRVARE OZBILJNO ZA SVOJU "SLOBODU".JEDNO JE KAD OTIMAŠ I UBIJAŠ NEKAŽNJENO A SASVIM DRUGA PRIČA KAD SE UBIJANJM SRBA IZ HOOBY-a BAVIŠ U PRATNJI SIMFONIJSKOG ORKESTRA OD 152 mm I TO SRPSKOG HUBIČKOG ORKESTRA A NE NATO.Nekako su šipci nervozni od artiljerije i pucnjave uopšte,sem kad pucaju na nenaoružane i nemoćne,a tek kad čuju tenkove,lele.AKO POKUŠAJU NEŠTO,ULETETI U K.MITROVICU POBITI ŠIPTARSKA GOVNA DECIDNO I RAZVUĆI BODLJIKAVU ŽICU I MINSKA POLJA DUŽ LINIJE SRPSKE ZAJEDNICE OPŠTINA,I IMA DA ĆUTE SVI.OSTATAK KOSOVA REŠAVAMO KAD RUSI ZAVRŠE SA NATO PAKTOM.TO JE JEDINO ŠTO MOŽDA MOŽE OPASNO DA SE DESI I OPASNO JE SAMO AKO OĆUTIMO ILI TRALJAVO SE BORIMO ALI NEKAKO IMAM UTISAK DA ĆE TO DA BUDE ZAISTA DOBRA I BRZA VOJNA OPERACIJA I VRLO GADNA ZA ŠIPTARE.DRUGA SOLUCIJA JE ..NIŠTA SE NE DEŠAVA..KONFLIKT JE ZAMRZNUT KAO I DOSADA,DONOSE PAPIRE ,KURTI PRETI I ONO,MANJE VIŠE VEĆ VIDJENO.ALI VREME NE RADI ZA ŠIPTARE VIŠE SIGURNO.IONAKO JE OVA CELA PRIČA SA KOSOVOM NAPRAVLJENA NA BOMBU,NA BRZAKA,U JEDNOM MOMENTU POLITIČKOG I VOJNOG VAKUMA U SVETU.TAJ VAKUM VIŠE NE POSTOJI I TO DOBRO ZNAJU U NATO PAKTU.NAPAD NA SRBIJU BI DANAS BIO AKT RATA A NE NEKA "OSLOBODILAČKA OPERACIJA" I TO BI ZAISTA PODIGLO PRAŠINU GADNO SVUDA A NI ONI VIŠE NISU ONO ŠTO SU BILI.VEĆINA BI ODUSTALA OD TOGA I NA KRAJU BI SE TO SVELO NA SFRJ BRABONJKE I MOŽDA AMRIKANCE I ENGLEZE,A I JEDNI I DRUGI SU ČUVENI PEŠADINCI:)I DA NAPOMENEM, ,BOBMARDOVANJE NE DOLAZI U OBZIR,ONI BI MOGLI SAMO DA VOD GERILSKE OPERACIJE NA TERITORIJI KOSOVA DA PRUŽAJU "OTPOR" I TO JE SVE BRE.DOSTA VIŠE NATO ČEGRTALJKE I SANKCIJA,NEMA OD TOGA NIŠTA JER DA MOGU NE BI ONI DOLAZILI SA "PLANOVIMA".NAJPAMETNIJE ŠTO MOŽEMO DA URADIMO JE DA IH PRIUPITAMO,U KOM BRE ONI SVOJSTVU UOPŠTE DALJE TRPAJU NOS I DOLAZE TO TREBA DA I SE KAŽE.DA IM SE ZAHVALI NA "DOBIRM NAMERAMA" I DA IH POŠALJEMO KUĆI.TEK ONDA ĆE DA VIDITE PRAVU ISTINU KO JE KO I ŠTA JE ŠTA.POSLE ODBIJANJA DA PRIMENI POTPISANO I DOGOVORENO "VLADA KOSVA" I KRUTI..pardon,kurti, SU POTPUNO IZBAČENI IZ PREGOVRA.SAMI SEBE SU IZBACILI I MI MORAMO TO JASNO DA NAPOMENEMO.NIŠTA VIŠE NE VAŽI PA NI KUMANOVSKI SPORAZUM.ALO KAD IM POMENEMO KUMANOVO IMA DA POZELENE.ODMA ĆE DA BUDE NOVI PREDLOG I PREGOVORI IZ POČETKA A KURTIJA ĆE DA POŠALJU PO BUREK U PEKARU.NIJE MI BRE JASNO DAL SU OVI U BEOGRADU TOLIKO GLUPI DA NE VIDE OČIGLEDNU SLABOST PREGOVARAČKE POZICIJE TE KVAZI MEDJUNARODNE KOALICIJE.ONI SU SAMO MEDJUNARODNA KOALICIJA LOPOVA KOJI POKUŠAVAJU SAD NA KVARNO DA IZMUZU NEŠTO NA KOSOVU,JER IM JE ORIGINALNI PLAN PLJAČKE POTPUNO PROPAO.TO JE TOLIKO OČIGLEDNO DA JE SMEŠNO.

  3. Kole says:

    Stranka gladac i stranka jadac !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *