ВУЧИЋ: Ватикан ће чувати своју позицију о Косову!

VUČIĆ: Vatikan će čuvati svoju poziciju o Kosovu!

12 septembra 2019

„To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane“, rekao je Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova. On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

Vučić je, kako se navodi, preneo papi da Srbija „izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.Vučić je u razgovoru s papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

Kako je navedeno na profilu predsednika „Budućnostsrbijeav“ na Instagramu, uz fotografije sa sastanka, predsednik Srbije i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, navodi se na profilu predsednika „Budućnostsrbijeav“ na Instagramu, uz fotografije sa sastanka.

Predsednik je istakao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

„Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

„Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje“, ukazao je Vučić.On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

„Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je Vučić.

Tokom razgovora sa papom Franjom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

O poseti pape pita se SPC

Vučić je rekao i da bi voleo da papa poseti Srbiju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je na pitanje novinara da li je razgovarao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o dolasku u Srbiju rekao: „Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu“, rekao je Vučić.

Dodao je da je preneo pozdrave papi od našeg patrijarha Irineja i da će po povratku preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju. Predsednik Srbije je rekao da papa izuzetno ceni našeg patrijarha Irineja i da mu je to tokom razgovora u dva ili tri navrata ponovio.

U toku srdačnih i otvorenih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pape Franciska iskazano je zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa Svete Stolice i Srbije, prenosi Ansa, navodeći da zvanične objave o razgovorima o Kosovu nije bilo.

U zvaničnom saopštenju Svete Stolice posle sastanka navodi se da su se sagovornici dotakli teme unutrašnjih odnosa, kao i koraka na evropskom putu, u procesu evropskih integracija, prenosi italijanska agencija.

Dodaje se da su u razgovoru Vučića i pape pomenute i regionalne teme od zajedničkog interesa, a posebna pažnja posvećena je važnosti plodonosne saradnje među narodima, u cilju promovisanja mira i pozitivne uloge religija u procesu pomirenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa državnim sekretarom Svete stolice kardinalom Pjetrom Parolinom o jačanju bilateralnih odnosa, zaštiti i unapređenju ljudskih prava hrišćana i hrišćanskog kulturnog nasleđa, kao i o promovisanju interkulturnog dijaloga i saradnji u multilateralnim okvirima.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Svete Stolice posebno unapređeni dvodnevnom posetom Njegove eminencije kardinala Pjetra Parolina Srbiji u junu ove godine prilikom otvaranja novog sedišta Međunarodne biskupske konferencije Sv. Cirila i Metodija.

Vučić je istakao da Srbija visoko uvažava licno angažovanje Njegove svetosti pape Franciska po ključnim medunarodnim pitanjima.

„Izuzetno cenimo snažan doprinos koji Njegova svetost pruža na planu globalne promocije mira, mirnog rešavanja sukoba i zaštite ljudskih prava, kao i ravnomernog ekonomskog i društvenog razvoja, uz poštovanja ljudskog dostojanstva i zaštitu najugroženijih“, dodao je Vučić.

On je naglasio da Vlada Srbije svake godine iz budžeta izdvaja sredstva u cilju unapredenja saradnje sa Rimokatolickom i drugim crkvama i verskim zajednicama.

U dogovoru sa biskupijama, sredstva se usmeravaju na projekte obnove i izgradnje crkava i crkvenih objekata, projekte ocuvanja verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i na unapredenje srednjeg i visokog teološkog obrazovanja, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Sve napisaste šta je Vučić rekao papi, dobro, a ne napisaste ni reč šta je papa rekao Vučiću. Nije valjda papa samo slušao i klimao glavom.

  • toma says:

   Papin pogled govori sve. Boze sacuvaj zemlju Srbiju od ovakvih ludaka

 2. rajko says:

  Sva sreća pa je maniti tolika budaletina da dokaze i tragove svojih zločina ostavlja na sve strane. Da u vatikan nije išao da ubedjuje papu da ne prizna nezavisno kosovo kao što je deklamovao na polasku, bilo je jasno od početka, jer papa nikad nije ni pokazivao nameru da to učini. Sad medjutim tragovi ukazuju na to da je išao da nudi vatikanu na prodaju srpske manastire na KiM-u, a kao gratis poklončić papa bi mogao da poseti Srbiju, poljubi tlo na beogradskom aerodromu i time obeleži svoju novoosvojenu teritoriju. Papa ga je više puta vraćao na Irineja koji je kao poglavar SPC jedini ovlašten da vodi takve pregovore, ali izgleda da mu je to bilo džaba, da je maniti zaslepio da proda ili crći. Videćemo i pratiti. Daj Bože da nisam u pravu.

 3. Za Srbiju says:

  "Vatikan čuva svoju poziciju o Kosovu" na način da srbske crkve postaju katoličke i da se u njima daju "mise". U Prištini se gradi najveća katedrala na Balkanu. Vatikan radi korak po korak, planirajući mnogo unapred. Priznanje će da do đe, kada dođe vreme. Vatikan ne žuri. Vatikan je naš najveći neprijatelj vekovima, a vlada svetom. Papa nikada nije bio u Moskvi i u Beogradu. Zato se svet odnosi tako prema nama i Rusima. Onoga dana, kada dođe u Beograd, znači da smo UGASILI kao narod.

 4. Za Srbiju says:

  Ove godine, Papa pozvao Milogorca Đukanovića, Dodika, Putina, Vučića. Razmislite. Nakon posete, Milogorac krenuo na SPC, Dodik spasao hrvacki pelješki most, Putin dozvolio izgradnju katoličkih utvrđenja (crkve i samostani)po Rusiji, a ovaj naš namerava da širi uticaj Vatikana i vatikanskih službi-centara po Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *