VUČIĆ: Vesti oko „Južnog toka“ nisu dobre za Srbiju

VUČIĆ: Vesti oko „Južnog toka“ nisu dobre za Srbiju

2 decembra 2014

vucic 776_620x0Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu.

Vučić je iz Izraela, gde boravi u zvaničnoj poseti, povodom izjave predsednika Rusije Vladimira Putina da ta zemlja za sada ne može da nastavi izgradnju Južnog toka, rekao da Srbija ni na koji način nije doprinela takvoj odluci, javio je RTS.

„Sedam godina smo ulagali u Južni tok i ni na koji način nismo doprineli takvoj odluci, očigledno je da trpimo zbog sukoba velikih“, naveo je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije najavljuje da će po povratku sa sednice Saveta bezbednosti u Njujorku o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak uveče da Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju Južnog toka pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice.

Nakon izjave Putina, oglasio se i Aleksej Miler, izvršni direktor ruskog gasnog giganta Gasproma. Projekat izgradnje gasovoda Južni tok je „mrtav“, izjavio je Aleksej Miler.
„Projekat je otkazan. To je to“, rekao je Miler novinarima u Moskvi, nakon izjave ruskog predsednika Vladimira Putina

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je u ponedeljak uveče da ministarstvo na čijem je čelu nema zvaničnih obaveštenja od Gasproma da se nešto menja u projektu Južni tok.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da će prekid izgradnje gasovoda Južni tok imati uticaja na politiku u Srbiji.

KOMENTARI2 komentara

  1. Toma says:

    Interesantno da nasi su odjednom iznenadjeni.Bilo je nagovestaja vec 2 meseca.Setite se natpisa"Alternativa Juznom toku".Zna se da je Turska jos 2000 godine iskazala zelju da bude glavni tranziter gasa za Evropu.Takodje je i ministar ili zamenik ministra ekonomike Rusije nedavno izjavio da ako evropljanima ne treba taj gasovod da ga nece ni biti.I pored toga sto Gasprom ovaj projekat do sada kosta oko 4,6 milijardi dolara,definitivno se zatvara.Ako neko misli da Putin blefira radi Evrope,grdno se vara.Da smo i mi kao Madjari i Austrijanci malo vise bili agilniji ,moguce da bi i Bugarska na kraju popustila.Ali,sta je tu je.Definitivno izgubljeno.Kao alternativu,nasi vlastodrsci su mogli istovremeno da razmisljaju o gradnji atomske centrale kao npr.Turska.Time bi ne duze staze resili nase energetske probleme.Rusija u Turskoj gradi po sistemu "uradi i eksploatisi" tj.Rusija ce biti vlasnik atomske stanice.

  2. Miško says:

    Čudno da premijer nije mnogo iznenađen! Od dolaska Triletaralne komisije u Beogradu nedavno, pa ne potpisivanje ugovora sa Rusijom, pda redom oslanjanje na Eu, Nemačku i anglosasnoce, Srbiji ide na gore-lošije a zapadnjacima ide po planu!!!! Nemačka ima svoj Severni tok, a brani se Južni tok!? Svaka čast Turskoj koja nije trepnula i ušla u saradnjuu! Postavlja se pitanje kome ćemomi plaćati gas za američku Železaru, Petrohemiju, i ostale firmetine!trećim licima, dakle nekom zapadnjaku PROCENAT!!! Uspešna sednica Triletaralne komisije u Beogradu a kako vidimo ministri koji su članovi te triletarale revnostno rade posao i ćute. Srbija je definitivno u ambisu zahvaljuući kratkovidoj politivici i ulagivanju i popuštanju po pitanju životnih srbskih interesa, vidimo da samo zapadnjaci imaju korist, mi imamo veliiikuuu štetu. Sramota od bez-alternativen politike!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *