VUČIĆ: Vlada će biti formirana do 25. aprila i imaće najviše 19 članova

VUČIĆ: Vlada će biti formirana do 25. aprila i imaće najviše 19 članova

5 aprila 2014

138674-aleksandar-vucic-021112-ras-foto-oliver-bunic09Predsednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će nova vlada biti formirana u najkraćem roku, 24. ili 25. aprila, i da može da ima najviše 19 članova.

Vučić je izjavio da Vlada može da bude i manja i najavio da od ponedeljka počinje razgovore sa strankama koje su prešle cenzus na izborima.

On je rekao da će najpre u ponedeljak razgovarati sa Ištvanom Pastorom, u utorak sa Ivicom Dačićem, kao i da će pozvati na razgovor i NDS, ali to ne znači da će biti koalicije.

Vučić je rekao da će zadatak nove vlade biti sprovođenje strukturnih reformi.

To znači da ćemo voditi politiku dobru za mlade generacije, a nije dobra za budući rezultat naše stranke na nekim narednim izborima, rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS o formiranju buduće vlade.

Konačni rezultati izbora saopšteni su 24. marta, i mi ćemo ispuniti obećanje da Vladu formiramo u roku kraćem od mesec dana, izjavio je Vučić.

Pred Vladom su ozbiljni zadaci, slede dramatične uštede u javnom sektoru i agresivno jačanje privatnog sektora, rekao je Vučić nakon sednice Predsedništva SNS.

„Privatni sektor ćemo podići dramatično, a u programu buduće vlade biće tri dela strukturnih reformi“, kaže lider SNS.

To podrazumeva da do kraja juna budu doneti svi najvažniji reformski zakoni, poput zakona o radu, stečaju, privatizaciji, osiguranju, planiranju i gradnji, kacelariji za brze odgovore, kao i 13 zakona iz oblasti pravosuđa, rekao je on.

Drugi deo strukturalnih reformi biće rešavanje problema u preduzećima u restrukturiranju, što podrazumeva da ćemo dovesti investitore gde god to bude moguće, a treća oblast, u kojoj se očekuju najveće promene, je dramatična promena odnosa i ponašanja oko svega što se zbiva u javnim preduzećima, kaže Vučić.

Gde god da se pokaže da rukovodeće strukture u tim preduzećima nisu sposobne ići će se u privatizaciju, biće dramatičnih smanjenja broja zaposlenih, jer hoćemo da da izgradimo zdravu i dobru privredu, koja će našoj deci obezbediti budućnost, naveo je Vučić.

Za narednu sedmicu najavio je razgovare sa svim relevantnim političkim učesnicima u Srbiji, a razgovaraće se pre svega o planu i programu vlade i o tome šta je neophodno da se uradi.

„O onome što su naši ciljevi, vodićemo politiku koja je dobra za buduće generacije, ali koja nikako nije dobra za izborni rezultat naše stranke na sledećim izborima“, naveo je Vučić.

Istakavši da će što su obećali biti i ispunjeno, Vučić je dodao da to ne znači med i mleko, već podrazumeva teške reforme.

„Nama su potrebne reforme i na troškovnoj strani budžeta uslediće dramatične uštede, pri tome govorim o svemu što ljude sa pravom iritira, o tome da na dnevnice u javnim preduzećima potrošimo 40 miliona evra, ali obećavam da ništa više neće biti kao što je bilo“, izjavio je Vuičić.

Bavio sam se razgovorima u Briselu, baviću se i dalje, rekao je Vučić. On je istakao da dijalog ide svojim tokom, a da danas nije tema bila eventualana rezolucija o KiM.

Vučić je rekao da pred novom vladom stoje teška ekonomska pitanja, da je privatni sektor uništen, a da jedna zemlja ne postoji bez privatnog sektora. On je dodao da će se smanjiti broj nesposobnih ljudi u državnom sektoru, i da će za to biti iznesena precizna brojka.

„Ni jedan čovek koji radi ozbiljno posao, neće dobiti otkaz“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li će predsednik Skupštine Srbije biti iz SNS rekao je da o tome nije bilo danas razgovora. „Bilo bi normalno da bude, ali ne mora da bude“. On je naveo da će SNS da predloži smanjenje broja poslanika.

Vučić je rekao i da je moguć rebalans budžeta, a to pitanje će biti na dnevnom redu sredinom godine.

Kredit Svetske banke, rekao je, dobijamo po završetku razgovora sa MMF. Likvidni smo, ništa nije ugroženo, rekao je Vučić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *