Вучић: Волео бих да су Срби више Срби

Вучић: Волео бих да су Срби више Срби

25 децембра 2017

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је, гостујући на ТВ Пинк, да је са председником Русије Владимиром Путином током посете Москви имао садржајне разговоре, те да је најсадржајнији разговор са њим водио у четири ока.

– Чињеница да смо разговарали сами говори о пристојном односу двоје људи. Говорили смо о темама у вези Србије, али и о ситуацији у региону, о очувању мира и стабилности, о КиМ и све што сам рекао је апсолутна истина. Причали смо о наставку војно-техничке сарање и подтврдили смо жељу да решимо гасовод кроз Србију, будући да наша земља троши све више гаса. Руси су задовољнији јер имају партнере као што смо ми – рекао је председник.

На предавању у МГИМО је председник Србије добио титулу почасног доктора, што му је каже велика част.

– И тамо сам говорио да се налазимо на европском путу, али и да нећемо увести санкције Русији – рекао је Вучић, додајући да је на својој политици добио поверење народа.

Санкције Русији су апсолутно непотребне, будући да сарадња између две земље драматично расте у сваком аспекту.

– Односи између Србије и Русије су дубоки, тако да не постоји ни рационалан разлог нити оправдање за увођење санкција – каже председник.

СРБИЈА ЋЕ ВОДИТИ СВОЈУ ПОЛИТИКУ И ШТИТИТИ СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ

Председник Србије Александар Вучић каже да је и овог пута његов одговор на тему „седења на две столице“ да ће Србија водити своју политику, на начин да прати сопствене интересе, а не било које друге стране силе, ни САД, ни Русије, ни ЕУ, нити било кога другог. Вучић је тако прокоментарисао нову изјаву америчког амбасадора у Македонији Хот Јиа: „На све то имам прост одговор – Американци су наши пријатељи, сви су они наши пријатељи, али земљу водимо у складу са својим интересима“.

Притисци ће, уверен је српски председник, долазити са различитих страна, биће, каже, тешко издржати их, али позиција председника Србије обавезује да се брани и штити своја земља и да се види шта мора да се уради.

АЛБАНЦИ НИШТА НЕ РАДЕ САМОСТАЛНО

Вучић каже да ЕУ води преговоре, када је реч о Приштини и да би било боље за нас да је то остало у УН. Србија ће, како истиче, наставити да учествује у разговорима, а ако се још неко убаци у разговор, и то неко ко је признао независност КиМ, Србија ће убацити некога ко није признао независност, односно Русију.

– Разговарао сам са Путином и он ми је потврдио да ће по потреби ући у разговоре. Србија нуди компромис, иде објективно и неутрално колико је то могуће – рекао је Вучић, додајући да Албанци ништа не раде самостално и да они не доносе одлуке.

ЖЕЛИМО ДА ГАЈИМО ПРИЈАТЕЉСТВО СА РУСИЈОМ И КИНОМ

Председник је, говорећи о изборима, подсетио на убедљиве победе које је однео, да је остварио личне амбиције и да остају политичке.

– Желимо земљу која ће ићи ка ЕУ, али која ће гајити пријатељства са Русијом и Кином. Заборавили сте на Кину! Данас људи у Смедереву боље живе. Са њима и Русима разговарамо за Бор и то нам је задатак за наредну годину, као и Петрохемија – рекао је Вучић.

Почетком године чека нас концесиони уговор за аеродром Никола Тесла.

– Очекујем да понуда иде преко 450 милиона. Пре пет година профит аеродрома 130.000 евра, данас је већи 260 пута, иако кажу да је два пута већи. Појаве се стручњаци из жуто пиргаве коалиције па кажу да треба да узму паре себи! – рекао је председник.

У СЛЕДЕЋОЈ ГОДИНИ НАС ЧЕКА МНОГО ИЗАЗОВА

Косово и Метохија, мир и стабилност у региону, ненарастање тензија у БиХ, јача економија и повећање пензија и плата биће главне теме наредне године, истиче председник, додајући да ће просечна пензија бити 25.000 динара, а не 15.000 као некада.

– Од јануара месеца повећавамо пензије, а затим и онима који већ имају високе пензије. Просечна новембарска плата била је тачно 401 евро, у марту очекујем 430-450 евра, а крајем следеће године идемо на плату од 500 евра. Морамо да радимо на томе, на европским интеграцијама и владавини права, о чему ћемо посебно да причамо, као и о цензури. Спреман сам да дођем да разговарам и са господином Петровићем који ме је вређао и са господином Ћулибрком. Спреман сам да им дођем и одговорим им. Причао бих и са господином Обрадовићем. Они се у текстовима чак труде и да на насловној испаднем ружно. Реците ми у којој држави смете да на насловној објавите овако увредљив наслов о председнику? – запитао је председник.

„ВОЛЕО БИХ ДА СУ СРБИ ВИШЕ СРБИ“

У вези са нападима на Србију да седи на две столице, Вучић каже да се држава води речима Стојана Новаковића: „Волео бих да су Срби више Срби“.

– Србију водимо пратећи своје интересе, а не интересе ЕУ, Русије или Америке. Притисака ће бити, али нисам биран за председника кућног савета, већ је мој посао да браним и штитим своју земљу – рекао је Вучић. 

Он је подсетио да је разговарао са 71 званичником у седам месеци, те да и ова сама чињеница говори о ширини активности. Подсетио је на унутрашњи дијалог о КиМ, истичући да је почело да се говори о проблемима, правима, могућности и будућности на Косову.

Такође, додао је да многима „споља“ не одговара стабилна Србија.

ВУЧИЋ: ГЛЕДАМО У БУДУЋНОСТ

Председник истиче да Србија данас гледа у будућност и мир и да нећемо поновити грешке из 90-их и 2000-их.

– Избећи ћемо пљачке, корупцију и мафију и нећемо својим одлукама правити грешке. Од јануара до новембра 2017. смањили смо стопу криминала и број убистава. Када пратите медије, рекли бисте да се људи само убијају, али званични подаци говоре другачије – рекао је Вучић.

ИМАМО ИСТИ КРЕДИТНИ РЕЈТИНГ

Вучић је истакао да Србија напредује у сваком смислу, те да је посебан прогрес направљен у агенди структурних реформи.

„Србија и Хрватска су данас на истом кредитном рејтингу, што значи да Србија дозива нове инвеститоре“, рекао је председник.

„Србија је у првих шест месеци страних директних инвестиција имала више од Хрватске, те да је Србија у суфициту. У поређењу са земљама ЕУ, Србија полако али сигурно мења ствари набоље. Такмичимо се са свима и у свему. Напредујемо и настављамо да радимо свој посао. Људе позивам да обрате пажњу на резултат на семафору“, истакао је он.

И „ВИСОКЕ“ ПЕНЗИЈЕ БИЋЕ ПОВЕЋАНЕ, ДОГОДИНЕ ПРОСЕЧНА ПЛАТА 500 ЕВРА

Вучић je најавио да ће идуће године бити повећане пензије и за оне пензионере са високим пензијама.

„И онај мали постотак високих пензија, као што примају моји родитељи, биће повећане идуће године. Осталих 87 одсто већ ће од јануара имати веће пензије“, истакао је он“, рекавши да је просечна пензија у Србији 25.000 динара, а не 15.000 како неки тврде, колика је, иначе, била под ранијим властима.

Захвалио се пензионерима, јер без њих минималне зараде не би могле бити повећане, а биће повећане почетком године за десет одсто.

Указао је да је тренутно просечна плата у Србији 401 евро, да се очекује да це мартовска бити између 430 и 440, а да крајем следеће године идемо ка плати од 500 евра.

ХРВАТИ БИЛИ БАТИНАШИ, ИНЦИДЕНТ ОРГАНИЗОВАЛЕ ДРУГЕ ЗЕМЉЕ

Председник Србије изјавио је да су српске безбедносне службе у инциденту на недавном дербију Партизан-Црвена звезда у Београду реаговале добро, али са закашњем. Истакао је и да надлежни органи испитују да ли је „неко из службе знао шта се тог дана спрема на утакмици“.

„Надлежни државни органи то испитују, треба да се види да ли је то неко знао, много чудних ствари је ту било“ рекао је Вучић. Он је додао да у инцидент нису били умешани само Хрвати, да су у организацији учествовали грађани из других земаља.

„Добро смо разумели поруке. Хрвати су били извршиоци и батинаши, али су из других земаља неки са више мозга организовали све то“, навео је председник Србије.

KOMENTARI8 коментара

 1. goran says:

  Ovo je najgluplja i najlicemernija izjava jednog politicara koju sam ikada cuo. A ja bih voleo da Vucic ne bude toliko Vucic, svima bi nam laknulo.

  • Zoran says:

   Nije glupo. On pod vecim Srbima podrazumeva vece izdajnike.

 2. goran says:

  Da su Srbi malo vise Srbi, Vucic ne bi bio predsednik.

  • Edmond Dantes says:

   Bravo Gorane.Jedna recenica ,dovoljna da opise sve ovo sto nam se dogadja.

 3. MILAN says:

  Gospodo Predsednik je citirao i ustvrdio da u tome ima istine. Nije jedini medu Srbima.

  • Velika Metla says:

   Милан,он није Србин,он је мешанац братство-јединственичке мамице његове и шиптара!

 4. padre says:

  Ajde ti prvi!Samo, ono "Ja sam najveći Srbin" se ne broji, jer to može da kaže i Hojt Li!

 5. Sonja, Rankova Zarucniva says:

  Voleo bih da si malo vise normalan...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u