Вучић за „мир у Украјини“, Порошенко за „компромис с Албанцима“

Вучић за „мир у Украјини“, Порошенко за „компромис с Албанцима“

3 јула 2018

„Србија и Украјина имају традиционално добре и пријатељске односе, које желе да продубе на свим нивоима“, истакао је председник Србије Александар Вучић.Вучић је додао да Србија жели да сви проблеми у Украјини буду решавани на миран начин, уз поштовање договора из Минска, и да је председник Украјине Петро Порошенко пожелео постизање компромиса са Албанцима око Косова и Метохије.

– Надамо се и желимо да сви проблеми у Украјини буду решавани на миран начин, да се поштују Мински договори, и верујемо да је ОЕБС веома важна карика у коначном успостављању мира. Председник Порошенко је пожелео Србији постизање компромиса са Албанцима, уз чињеницу да је Украјина увек била на страни поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије – казао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Он је пренео да је присутна обострана жеља за унапређењем билатералних односа, јачању политичког дијалога и јачање економске сарадње.

– Србија и Украјина немају отворених билатерална питања. Сматрају једну другу изразито пријатељским земљама. Наши језици су најсличинији у свету и словенској групи језика – објаснио је Вучић.

Поновио је да, онако како Украјина подржава териториајлни интегритет Србије, тако и Србија подржава територијални интегритет Украјине.

Вучић је рекао да верује да ће ускоро у нашим градовима бити места за споменике најпознатијим украјинским књижевницима, као и да ће се отворити културна и спортска сарадња, а истакнута је и спремност за размену искустава у свим другим областима.

Међу њима су и евроинтеграције, како је рекао, где ће једни другима указивати на грешке и предности, шта можемо и шта треба заједнички да урадимо.

KOMENTARI7 коментара

 1. Velika Metla says:

  Вама двојици несоја није довољно што сте на дну,него још и бауљате по њему! Фууууујјјјј.............!

 2. Miraš says:

  Однос снага се променио у корист Русије, а ово је нова стратегија спрам те ситуације. Obadvojica igraju kako im je glavni gazda naredio, a cilj je da Zapad pored Sirije и Блиског Истока ne uknjiži још i nove gubitke u Evropi. 1. Ukrajina ovakva kakva je da se konzervira i da одсад bude mirna jer u protivnom izgubiće Donbas a zatim mogu skroz propasti prozapadne vlasti u Ukrajini. За Запад био би то велики губитак да изгубе велику неоколонију Украјину - око 577.000 км2 без Крима и то још надомак Русије. Француска има манју површину од Украјине ако се гледају нјене само европске територије 547.000 км2. 2. Srbija da bude mirna da случајно ne izgube narko-NATO државу Kosovo.

 3. Ainu says:

  Zašto Potrošenko ne i " kompromis sa Rusima u SlavenoSerbiji iliti Novorusiji"?

  • Kulak says:

   Porošenko je zapravo tzv.Porošenko.Niti je ukrajinac,niti je sloven.On je židov,pravo prezime mu je Waltzman.Rođen je u gradiću Bolgradu blizu ruskojezične Odese.U strukturi vlasti postmajdanovskog Kijeva preko 80% je židova iako oni u ukrajini čine manje od 2% stanovništva.Čudno!

 4. Miraš says:

  По величини државне територије прве две тј. две највеће европске државе су словенске државе Русија и Украјина. Украјина је највећа ЧИСТО ЕВРОПСКА држава; а) некад са Кримом 603.628 км2, б) без Крима 576.628 км2. Само ето та једна осамосталјена и позната крајина од велике Русије је највећа чистоевропска држава. Заправо највећи део територије Европе држи Русија око 3,5 милиона км2. Русија има 17.125.187 км2 и обично се дели на западни европски део (око 3.500.000 km2) и источни азијски део — Сибир (13.500.000 km2).

  • Miraš says:

   Osvojiti velika slovenska prostranstva najlakše je po principu "Zavadi pa vladaj". Dakle neka medju Slovenima bude što više neprijateljstava i sukobljavanja, a onda neko treći urediće taj haos. Ali na kraju i uredjivači haosa zastali su pred najmoćnijom slovenskom državom i narodom.

 5. Ilija krneta says:

  Poresenko i Vucic jaki predsednici i jake im drzave niko ih ne slusa ni pita njih su dvojica potrcenko de se svakom klanjaju i mole srbija rasparcana ukrajina takoder kumunjarske izmisljene drzave STALJINOVE I TITINE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u