Вучић за „мир у Украјини“, Порошенко за „компромис с Албанцима“

Vučić za „mir u Ukrajini“, Porošenko za „kompromis s Albancima“

3 jula 2018

„Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koje žele da prodube na svim nivoima“, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Vučić je dodao da Srbija želi da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, uz poštovanje dogovora iz Minska, i da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko poželeo postizanje kompromisa sa Albancima oko Kosova i Metohije.

– Nadamo se i želimo da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, da se poštuju Minski dogovori, i verujemo da je OEBS veoma važna karika u konačnom uspostavljanju mira. Predsednik Porošenko je poželeo Srbiji postizanje kompromisa sa Albancima, uz činjenicu da je Ukrajina uvek bila na strani poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije – kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

On je preneo da je prisutna obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa, jačanju političkog dijaloga i jačanje ekonomske saradnje.

– Srbija i Ukrajina nemaju otvorenih bilateralna pitanja. Smatraju jednu drugu izrazito prijateljskim zemljama. Naši jezici su najsličiniji u svetu i slovenskoj grupi jezika – objasnio je Vučić.

Ponovio je da, onako kako Ukrajina podržava teritoriajlni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Vučić je rekao da veruje da će uskoro u našim gradovima biti mesta za spomenike najpoznatijim ukrajinskim književnicima, kao i da će se otvoriti kulturna i sportska saradnja, a istaknuta je i spremnost za razmenu iskustava u svim drugim oblastima.

Među njima su i evrointegracije, kako je rekao, gde će jedni drugima ukazivati na greške i prednosti, šta možemo i šta treba zajednički da uradimo.

KOMENTARI7 komentara

 1. Velika Metla says:

  Vama dvojici nesoja nije dovoljno što ste na dnu,nego još i bauljate po njemu! Fuuuuujjjjj.............!

 2. Miraš says:

  Odnos snaga se promenio u korist Rusije, a ovo je nova strategija spram te situacije. Obadvojica igraju kako im je glavni gazda naredio, a cilj je da Zapad pored Sirije i Bliskog Istoka ne uknjiži još i nove gubitke u Evropi. 1. Ukrajina ovakva kakva je da se konzervira i da odsad bude mirna jer u protivnom izgubiće Donbas a zatim mogu skroz propasti prozapadne vlasti u Ukrajini. Za Zapad bio bi to veliki gubitak da izgube veliku neokoloniju Ukrajinu - oko 577.000 km2 bez Krima i to još nadomak Rusije. Francuska ima manju površinu od Ukrajine ako se gledaju njene samo evropske teritorije 547.000 km2. 2. Srbija da bude mirna da slučajno ne izgube narko-NATO državu Kosovo.

 3. Ainu says:

  Zašto Potrošenko ne i " kompromis sa Rusima u SlavenoSerbiji iliti Novorusiji"?

  • Kulak says:

   Porošenko je zapravo tzv.Porošenko.Niti je ukrajinac,niti je sloven.On je židov,pravo prezime mu je Waltzman.Rođen je u gradiću Bolgradu blizu ruskojezične Odese.U strukturi vlasti postmajdanovskog Kijeva preko 80% je židova iako oni u ukrajini čine manje od 2% stanovništva.Čudno!

 4. Miraš says:

  Po veličini državne teritorije prve dve tj. dve najveće evropske države su slovenske države Rusija i Ukrajina. Ukrajina je najveća ČISTO EVROPSKA država; a) nekad sa Krimom 603.628 km2, b) bez Krima 576.628 km2. Samo eto ta jedna osamostaljena i poznata krajina od velike Rusije je najveća čistoevropska država. Zapravo najveći deo teritorije Evrope drži Rusija oko 3,5 miliona km2. Rusija ima 17.125.187 km2 i obično se deli na zapadni evropski deo (oko 3.500.000 km2) i istočni azijski deo — Sibir (13.500.000 km2).

  • Miraš says:

   Osvojiti velika slovenska prostranstva najlakše je po principu "Zavadi pa vladaj". Dakle neka medju Slovenima bude što više neprijateljstava i sukobljavanja, a onda neko treći urediće taj haos. Ali na kraju i uredjivači haosa zastali su pred najmoćnijom slovenskom državom i narodom.

 5. Ilija krneta says:

  Poresenko i Vucic jaki predsednici i jake im drzave niko ih ne slusa ni pita njih su dvojica potrcenko de se svakom klanjaju i mole srbija rasparcana ukrajina takoder kumunjarske izmisljene drzave STALJINOVE I TITINE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *