ВУЧИЋ критиковао ЕУ и Јункера!

VUČIĆ kritikovao EU i Junkera!

1 septembra 2016

vucic 435

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće da komentariše pismo predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, ali da ne podnosi „lažne simetrije i ravnoteže“.

Žan Klod Junker u sredu je u odgovoru na pismo koje mu je Vučić nedavno uputio povodom „situacije u regionu i antisrpske politike, pre svega u Hrvatskoj“, naveo da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja i pomirenje osnovni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati.

Vučić je novinarima nakon susreta sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem rekao da neće ništa da kaže o sadržaju Junkerovog pisma jer su Srbiji potrebni mir i stabilnost, ali da ne podnosi „kada se sve poistovećuje, kada se prave lažne simetrije i ravnoteže“.

Vučić je kazao da bi mu bilo najlakše kada bi „brutalno odgovorio“, ali da neće to da čini jer Junkera veoma poštuje.

Vučić je početkom avgusta povodom situacije u regionu uputio pismo Žan Klodu Junkeru, visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i predsedniku EP Martinu Šulcu i u pismu ukazao na neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti u regionu, kao i na „ogoljenu antisrpsku politiku“ koja se vodi, pre svega, u Hrvatskoj.

Vučić je danas izjavio i da se njegov i sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića s predstavnicima Srba iz RS o odustajanju od referenduma „mogao preskočiti“, pošto je svako od njih već doneo odluku.

Vučić je novinarima rekao da njemu nije data mogućnost da iznese svoje mišljenje o tome, kao i da su svi u BiH doneli odluke za koje smatraju da su u njihovom najboljem interesu i da su za njih sami odgovorni.

Posle preporuke Saveta za implementaciju mira da RS odustane od referenduma o Danu RS, zakazanog za 25. septembar, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić zakazali su hitan sastanak s predstavnicima Srba u BiH, kojem će prisustvovati predsednik RS Milorad Dodik, član Predsedništva Mladen Ivanić, predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

KOMENTARI6 komentara

 1. Kardinal Stepo Blaženi says:

 2. Kardinal Stepo Blaženi says:

  Srpski političari nikako ne shvaćaju da je Hrvatska = Bruxelles! Ne može se EU-u tužiti EU! Također, manite se tih bizantskih primitivizama o kažnjavanju. Ta politika udaranja šakom o stol može proći samo orijenatalnih despota, a ne na Zapadu. Srbija nije ravnopravna Hrvatskoj i Europska komisija te zemlje članice, uključujući i Hrvatsku, IMAJU PRAVO kritizirati Srbiju kao zemlju kandidatkinju te tražiti od nje da se drži pravila i provodi reforme koje se traže od nje, a Srbija NEMA PRAVO tražiti da se EU svađa sam sa sobom. Shvatite to već jednom i odradite što se traži od vas! Junker vam je lijepo napisao da sve što vas muči raspravite u dijalogu sa Hrvatskom. Nema tu tate sa strane kojem se možete tužakati. Zaboravite na to!

 3. Despot says:

  Ej Stepinac kardinal, olizi prvo svoje gace pa posle lizi nase. Usranko.

  • Kardinal Stepo Blaženi says:

   Samo se ti ljuti na istinu. Nisam vam ja kriv što ste šaka jada.

 4. Vujadin says:

  Dramoser još jednom je pokazao koliki je poltrončić, mlitavko i kukavica.

 5. Dzoint says:

  Ej Kardinalni stvore naduvajte se i ti tvoj tata Kardinal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *