ВУЧИЋЕВ БЛИСКИ САРАДНИК ОТКРИВА: „Запад врши притисак на Вучића! Није све онако како су замислили!“

VUČIĆEV BLISKI SARADNIK OTKRIVA: „Zapad vrši pritisak na Vučića! Nije sve onako kako su zamislili!“

25 jula 2016

vucicskotdevenportPiše: Vladimir Đukanović

Nije me začudila izjava Aleksandra Vučića da možda neće on sastaviti vladu, bez obzira na činjenicu da je dobio mandat, najpre od naroda putem značajne pobede na izborima a potom i od samog predsednik države. Naravno, nisam sklon i da pomislim da bi se takav scenario najverovatniji, ali nije nerealan. Ko je ikada makar nešto pročitao o sofistikovanim vidovima pritisaka velikih sila na potencijalnog ili aktuelnog državnika neke male države dobro zna da su to neretko nepremostivi pritisci koji dovode državu u pat-poziciju ako se na njih ne pristane.

Ali teško bi se ovde moglo govoriti da se upotrebljavaju ti pritisci, jer oni bi bili upereni kao tome da se Vučiću odredi ko će mu činiti kabinet. S obzirom na činjenicu da je na njega veoma teško na takav način uticati, sklon sam da razmišljam da pritisci idu u sasvim drugom smeru. To bi se unajkraćem moglo svesti na rečenicu da nije bitno kakvu će Vučić sastaviti vladu, već je bitno da Vučić ne bude taj koji će sastavljati vladu. Preciznije rečeno, bar po mom ličnom sudu, koji ovako otvoreno iznosim, a koji svakako dopuštam da nije tačan, ali nije loše da se razmisli, suština je u tome da mnoge zapadne sile ne žele Vučića na čelu vlade.

Otuda, iznosim svoje zapažanje da Vlade Srbije još uvek nema zato što zapadne sile žele sve da učine da Vučića preko raznih pritisaka nateraju da odustane od premijerske pozicije. Svakako, Vučić je taj koji ima pregled situacije, s obzirom da se nalazi na poziciji na kojoj se nalazi, pa samim tim daleko bolje može da proceni koliko su ti pritisci ozbiljni i da li se Srbija može njima odupreti, jer svako ko voli sopstvenu državu, a u izgled mu se stavlja opšta opasnost po državu ukoliko ne pristane da se skloni sa određene pozicije, izabraće da žrtvuje svoju poziciju kako ne bi ugrozio državu.

Vučić je osoba koja očigledno po meri zapadnih političara nije dovoljno kooperativna u smislu da je spreman da žrtvuje srpske nacionalne interese. Videviši da se pobuna protiv njegove vlasti ne prima dovoljno u narodu, da je na izborima neprikosnoven, da je opoziciju doveo do nivoa da sama pokaže svoju jezivu nesposobnost i nezajažljivost da njeni lideri vladaju nečim što se fiktivno zove predsednik nečega, pa bila to i nepostojeća opoziciona politička partija, videvši da uprkos sumanitim kampanjama protiv njega nisu uspeli ni da ga očešu, a s obzirom na ogromne turbulencije u regionu – zapadne sile su shvatile da moraju brže da reaguju. Njima je u Srbiji potreban poslušnik, a ne premijer. To od Vučića ne mogu da dobiju.

On odbija da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, on dovodi Kineze u Srbiju da investiraju, on ne popušta oko Srebrenice, ne popušta ni Hrvatima kada ga ucenjuju oko evropskog puta, ne odriče se najbližih saradnika, od kojih su mnogi trn u oku zapadnih ambasadora, jednom rečju, nije kooperativan kako su oni zamišljali. Nema tog pritiska koji nisu probali. Ostao je ovaj, a to je direktno ispostavljanje zahteva – ili abdiciraj sa mesta premijera ili idu teški dani za Srbiju. U toj varijanti kod moralnog čoveka se rađa dilema šta uraditi, jer ničija politička karijera i pozicija nisu važni toliko da bi mogli da ugroze državu i narod.

Naravno, još jednom želim da podvučem da sve ovo pišem na osnovu pretpostavki i onoga što čujem u kuloarima. Može biti da se varam, ali dovoljno dugo poznajem Vučića, a posle toliko godina provedenih u politici, naučio sam pomalo da analiziram određene političke okolnosti, a posebno upućene poruke, pa dajem sebi slobodu da na ovaj način razmišljam.

Naravno, van pameti bi mi bilo da Vučić ne bude premijer, jer su građani glasali za njega, a ne za Kurtu ili Murtu, koje bi Zapad možda želeo, ali, ukoliko je sve ovako kako razmišljam, postavite sami sebi pitanje kako biste odlučili ako vam neko stavi u izgled probleme za zemlju i narod ako ne pristanete da odete sa mesta premijera. Zato nisam spreman da ga osudim, već, naprotiv, podržaću ga šta god da odluči.

(Standard.rs)

KOMENTARI18 komentara

 1. Baja says:

  Gori si od onog ti rodjaka iz montenegro.

 2. zenit says:

  Bla, bla, On kao nesto brani, nesto ne da. Pa poklonio je celu Srbiju mozda traze da objavi rat Rusiji. I to bi pristao al boji se ako mu Putin zvekne šamar leteće glava niz Nemanjinu do ž. stanice.

 3. Baja says:

  Dobar covjek ovaj Vucko radi good for Coatians!!!!

 4. Ilija says:

  Ovaj sastanak Vucica istovremeno sa Skotom i Davenportom je bio vrlo glup sa njegove strane. Dozvolio je da ga dvojica neprijateljskih ambasadora udruzeno izribaju na domacem terenu. Trebao je pristati da ih primi iskljucivo ODVOJENO. Sa vremenskim razmakom od najmanje 2 sata izmedju sastanaka. Jos bolje bi bilo da je rekao da ih moze primiti u razlicite dane. Nek cekaju, ako im se zuri nek stave u email i posalju mu listu zelja.

 5. ivan galić says:

  Autor ovog teksta verovatno obožava Vučića. Vučić je izdajnik kome treba suditi za uništavanje Srbije i srpskog naroda, dokaza za to ima dovoljno. Vučić je spreman da izbaci Kosovo iz Ustava i sada se toj kukavici lupa o glavu što je lagao i "zapadne prijatelje" Amerikance, a i Ruse, i sada bi najradije da se skloni, da se sakrije iza "odluka" (mada su to njegove odluke) i da raspiše referendum. Vučić je podmuklo, demagoško i najveće zlo koje je zadesilo Srbiju.

  • Gojko says:

   Svaka čast za komentar sve u centar

 6. kosovac says:

  Vladimir Đukanović ne mora da bude Portparol (objašnjavač), može da bude i komentator kao što sam ja, lupiš pa ostaneš živ (verovatno). Pa naravno, ovo što se dešava oko Vučića i formiranja Vlade Srbije, sa ovom dobrom slikom Skota i Pedera Devenporta, a mali Vučić sagnuo glavu. Pa se posle kao pita šta da radi sada. Ova fotomontaža dobro dođe kao ilustracija pretpostavljenog razgovora Picinoustog sa Skotom (Nečovekom) i Devenportom (Pederom). Sećam se kada sam dokazivao da su Kori Udovički i Snežana Mihajlović delegirane od strane Tajne stranke, čiji je član sa verovatno velikim položajem i Aleksandar Vučić. Kada bi Aleksandar Picinousti razmišljao kao Srbin (pokušao tako), nikada ne bi ove Kori i Snežanu prihvatio, ej, za ministra. Ali stranka naloži, mora da se prihvati. Tako je i on i cela Srb to prihvatila. Ali da od 24. aprila do sada ne uspe Picko da formira vladu, to je za neverovati. To mu dođe kao kada se Rusi umešali u Siriju.

 7. Kosta says:

  Djuka nemoj da se pravis lud.Dobro ti znas da je ovo najobicniji prizemni spin za neuku raju.Ne moze se opravdati njegovo poltronstvo prema zapadnim neprijateljima,a ne kako on kaze prijateljima.Sve da uradi suprotno od onog sto je do sada uradio,nema vise toga ko ce da poveruje u sarene laze.Najbolje je rekao americki pripravnik Sasa Radulovic da je ovo pocetak kraja A.Vucica.No sta da radimo,politika je velika nauka a on nije mogao da je savlada za evo vec 4 godine.Popravnog nema,doduse imao ga je samo Den Siao Ping 4 puta i gotovo niko vise.

  • kosovac says:

   Kosta, To što kažeš drži vodu, ali ipak bi trebali da sačekamo šta će odlučiti rukovodstvo Tajne stranke.

 8. dejan says:

  sigurAn sam 200% da srbe uopste nije briga za kosovOm DANASNJA SRBIJA JE OBICNO SMECE OD DRZAVE I LJUDI VECINA OCITO SVE SU PRODALI KOSOOVO KRAJINU REPUBLIKU SRPSKU I KAD SE PROMENI USTAV A HOCE 2017 U NJEMU NEMA KOSOVA VISE I ZAUVEK TO SRANJE KOJE SAM SEBI SERE U USTA TAJ VUCIC NE ZNAM KOME UOPSTE SERE.DALJE CE PRICATI MI NECEMO PRIZNATI KOSOVO U USTAVU GA NECE BITI MISLIM DA CE OVO BITI 100% KAD NE BUDE U USTAVU KOSOVA A NECE 200% SIGURNO CE SANDJAK I VOJVODINA DOBITI STATUS REGIJE VECI OD AUTONOMIJE TJ POLITICKU I TERITORIJALNU AUTONOMIJU ILI STATUS DRZAVE REGIJE TJ TRAZI CE PRAVO KAO KOSOVO OD BRISELA IDBORI T GA 200%MISLIM DA JE SRBIJ IKAO DRZAVI KRAJ OSIM KOSOVA SANDJAK DOBIVA SIGURNO STATUS KAO KOSOVO

  • kosovac says:

   dejan, Za ovo što si napisao „sigurAn sam 200% da srbe uopste nije briga za kosovOm“, j.ti majku. Za ovo što si napisao „DANASNJA SRBIJA JE OBICNO SMECE OD DRZAVE“, j. ti majku. Za ovo što si napisao „200%MISLIM DA JE SRBIJ IKAO DRZAVI KRAJ OSIM KOSOVA SANDJAK DOBIVA SIGURNO STATUS KAO KOSOVO“, i za to ti j. majku. Izgleda da je ovaj moj kur na itibar, treba sve to opravdati.

 9. oko says:

  ivica dacic bice premijer a cedo presdnik to zapad trazi ako ne gradanski rat srbiju ocekiva srbi trebaju u srbiji da isteraju spijune strance i da udare na vladu srbije sve pohapse i izbori po gradanskom propisu

  • Lajla says:

   @ OOko.pa Srbi odavno ne stanuju u Srbji.

 10. Radoman Mladjenović says:

  Mislim da se iza ovog Premijerovog stava krije nešto što bi trebalo doći? Naime, tobože, vrši SAD pritisak da Kori Udovički u Tasovac budu stari ministri, A EU neće starog ministra Pravde Selakovića, dok Rusi traže da SPS ima resor ministra energetike? Dok je Aleksandr Vučić, potpuno orijentisan liberalno ekonomiji i multikuri/zato nam je mladostb takva/, gde u Srbiji 2/3 trećine mladih govore engleski, kao da je to neko znawe? U prsovesti se smnjuju časovi srpskoj jezika i književnosti. Srbiju neminovno ide u NATO /SSPS/! Kako? Vučić če sastaviti vladu, a premijer će biti koga odredi SAD i EU! Aleksandar Vučić, koji je sve ovo zakuvao, i doveo Srbiju već četiri godine tamo, gde se glad ne leči rečima, spremaju ga za izbore za Presednika države Srbije, promenu Ustava, gde će KiM biti van Srbije,a zajedno, tkz. "Republika Kosovo", ući zajedno sa Srbijom, u EU. Zato što zajedno trebaju da uđu u NATO. I tu je kraj paralaže srpskog tehničkog premijera! Da je bio Srbin, da je to osećao da jeste, do ovoga nikada ne bi ni došlo. Zato je sve gotovo, a ovo je providna igra SAD i EU, sa ILUMINATIMA! A, kako će odgovoriti RF: Uperiće moćne nukleralne rekete na važne srpske ciljeve. To im je i rekao V.Putin. Amerika ne ratuje sa moćnima! Ona uvek ima isturene žrtve ispred sebe. Crnogorce i Srbve. Tu nisu daleko ni Bugari, Rumini, Poljaci, Česi...PIŠE:Radoman Mlađenović-Mrđa-Mlađo.email: dat redakciji

 11. DUSKO says:

  Vucic bezi od funkcije premijera i bice Predsenik Srbije !!!

 12. Mauro says:

  Svaka ti na mestu, delim isti stav.

 13. sinisa says:

  Glasali ste za Pisoustog. Pusite dragoi Serbi.

 14. n.n says:

  haha ''glasali'' ste za dzak brasna,gajbu zejtina,20 evra i sendvic sa podrigusom! Sad uzivajte pickice SNSbistanske prodane!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *