ВУЧИЋЕВ САРАДНИК ОТКРИВА ко је вршио притисак на српског премијера!

ВУЧИЋЕВ САРАДНИК ОТКРИВА ко је вршио притисак на српског премијера!

16 августа 2016

vucicskotdevenportПише: Владимир Ђукановић

Приликом састављања сваке владе од 2000. године редовно постоји ишчуђавање пред питањем да ли странци утичу на њихово састављање и како они то смеју. Ради се о фолирању наше јавности, јер, ако се не ради о фолирању, онда се само може констатовати да наша јавност не познаје добро политичке прилике и неприлике на глобалном нивоу, а у толику политичку неписменост нашег света не желим да верујем.

Елем, да одмах на почетку овог писанија нешто утврдимо: притисака свих оних који се нешто питају у свету има и биће их док је света и века. Да ли су то Американци, да ли су Британци, Немци или Руси, потпуно је неважно, јер нема те силе која не жели да на простору Балкана има што јачи утицај. То је нешто што је на Балкану константа и на то морамо да се навикнемо. Ко год да у Србији буде на власти, биће изложен притисцима. Од тога колико смо ојачали, најпре економски и војно, зависиће колико можемо да се од притисака бранимо.

Када се састављала Влада 2008. године готово без икаквог блама обелодањено је да је ту владу саставио Камерон Мантер, амерички амбасадор, уз садејство Мирослава Мишковића. О томе је чак и Ивица Дачић, тадашњи актер у тој влади, отворено говорио. Према томе, смешно данас звучи када неко негира постојање тих притисака. Да ли је било тих покушаја и данас, када је Вучић други пут састављао владу?

ДА ЛИ СМО МОРАЛИ НЕГДЕ ДА ПОПУСТИМО?

Нема никакве дилеме да је тога било. Разлика је само у томе што су 2008. године Американци могли то да чине далеко израженије, јер је њихово присуство на Балкану било далеко доминантије него руско, и околности су им ишле потпуно наруку. Данас се ситуација значајно променила, дошло је до великих гибања на геополитичкој сцени, и њихови притисци очиглено не могу у потпуности да уроде плодом. Односно, вероватно је да евентуални руски притисци могу значајно да неутралишу америчке.

Самим тим, недавно изгласана влада могла је да се састави уз далеко већи отпор притисцима који су долазили са западане стране, и то је свакако и учињено. Да ли смо морали негде да попустимо? Немам дилему да су такви потези били неопходни. Србија свакако није толико снажна држава да би могла у свему да се супротстави великим глобалним играчима, али она бар за сада добро води свој брод између западних и источних крстарица које се туку. Бар за сада нам успева да не будемо окрњени, а да ли ће и убудуће бити тако, зависи од наше памети и глобалних збивања.

У светлу све већих глобалних заоштравања притисци на Србију могу само да се повећају.

Срби имају проблем што се врло лако сврставају на једну од зараћених страна. Као у филму Три карте за Холивуд, у коме се читаво село готово истребило због поделе током Кубанске кризе на оне који су за Русе и за Американце.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ БИТИ ДОБАР СА СВИМА?

Морамо да гледамо себе. Наш интерес је изнад свега. Свакако, емоције вуку на руску страну, јер смо повезани братским и историјским везама. Нема честитог Србина који не воли мајчицу Русију. Ипак, немојмо имати илузију: Русија је велика сила која спољну политику усклађује са својим интересима. Цене они нашу братску повезаност, али немојмо имати илузије да ће они икад заратити због нас. То је, уосталом, Константин Родофиникин лепо објаснио Карађорђевим устаницима када смо помислили да ће Руси због нас заратити са Турском. То је било нереално, јер им је Наполеон претио и на крају је ушао у Москву.

Према томе, братсво и пријатељство је једно, а интерес сасвим друго. Прагматизам је нешто што се од Запада може научити, и наш однос са њима је искључиво заснован на интересу и прагматизму.

Интерес Србије је да са свима има одличне односе. Интереси многих великих сила се не поклапају са тим нашим интересом, али наш интерес је да изнад свега радимо на томе да остваримо наш приоритетни интерес, а то су добри односи са свим великим силама. Данас би то изгледало овако: хоћемо у ЕУ, нећемо Русији да уводимо санкције, хоћемо добру сарадњу са НАТО, хоћемо одличну сарадњу са ОДКБ итд.

Неко ће рећи да је то немогуће. Такву малодушност не смемо да имамо. Могуће је, јер се боримо за Србију. Она је најбитнија. Само на тај начин можемо да одбијамо притиске који су актуелни и који ће тек уследити.

(Стандард.рс)

KOMENTARI10 коментара

 1. DANILO PANTOVIC says:

  АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ЈЕ ОДГОВОРАН ШТО НАМЕРНО СЛУШАЈУЋИ ЕУ И САД НИЈЕ ОПРЕМИО СРПСКУ ВОЈСКУ,ШТО НИЈЕ УВЕО ОРУЖЈЕ ИЗ РУСИЈЕ,СТАЊЕ КАКВО ЈЕСТЕ БИЋЕМО ПРЕГАЖЕНИ ЗА ДВА ДАНА ОД АЛБАНИЈЕ,ШИПТАРА МУСЛИМАНА И ХРВАТА.ЗА ОВАКВО СТАЊЕ ОДГОВОРНОСТ ЈЕ НА ВУКУ ДРАШКОВИЋУ,ТАДИЋУ И АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ,СЛУГУ БРИСЕЛА И ВАШИНГТОНА,СРПСКИ НАРОДЕ МНОГО СМО ГЛУПИ,5.ОКОМБАР 2000 ЈЕ ЗЛОЧИНАЦ СРБИЈЕ,СПРЕМИМО СЕ ЗА РАТ КОЈИ КУЦА НА ВЕЛИКА ВРАТ СРБИЈЕ.

 2. DANILOPANTOVIC says:

  АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ЈЕ НАЈОДГОВОРНИЈИ ШТО НАМЕРНО ПОСТУПАЈУЖИ ПО НАЛОЗИМА ЕУ И САД НИЈЕ ОПРЕМИО СРПСКУ ВОЈСКУ,ШТО НИЈЕ УВЕЗО ОРУЖЈЕ ИЗ РУСИЈЕ,СТАЊЕ КАКВО ЈЕСТЕ БИЋЕМО ПРЕГАЖЕНИ ЗА ДВА ДАНА ОД АЛБАНИЈЕ,ШИПТАРА,МУСЛИМАНА И ХРВАТА. ЗА ОВАКВО СТАЊЕ У ДРЖАВИ ОДГОВОРНОСТ ЈЕ НА ВУКУ ДРАШКОВИЋУ,БОРИСУ ТАДИЋУ 5.ОТОМБРУ И АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ,СЛУГУ БРИСЕЛА И ВАШИНГТОНА,СРПСКИ НАРОДЕ МНОГО СМО ГЛУПИ СТО ГОДИНА НАМ СЕ СПРЕМА И ВРШИ УНИШТЕЊЕ,А СРБИ НИКАД ДА СЕ ОПАМЕТЕ.

  • Sančo Pansa says:

   Vakum se stvorio zato što ne uspijevaju da nam otmu KiM, i ne znaju kako opet da zakoturaju novi rat na Balkanu, sa ovako "pomirljivim" Vučićem. Kad su ga "rentirali" 2012. da nam voi zemlju, vjerovali su da će im biti koristan za trenutak kada budu željeli da započnu rat!!! Rusija se primiče liderskoj poziciji, i kada postane glavna onda će da se obnovi Rez:1244SBUN, i SAD - VB, ostadoše praznih ruku i uzalud su krečili 20godina! Ništa neće biti ni od Velike Abanije koju su planirali stvoriti na račun Srbije-Crne Gore, Makedonije...

   • Sančo Pansa says:

    Nemoj da brineš za naoružanje, i to je dio taktike o kojem brinu Rusi!!! Putin i Rusija nas čuvaju ovaj put! Ne brini burazeru i nemoj da trošiš nerve već uživaj! Mi smo već platili naš danak za makar sljedećih stotinu godina, a možda i duže!!!Sada se sprema potop našim dželatima Anglo-saksoncima!!!

 3. Lajla says:

  Ko izade zadnji neka ugasi svetlo,nastace jos veca bezanija nego sto je bila bljesk i oluja,javite kada pocne da neko nebi osto.

 4. simo says:

  dok srbi sute u srbiji tako ce biti i srbiji i sbima srbi hoce putina treba putina dovesti u srbiju a ne terati iz srbije oko srbije teski genocid

 5. Za Srbiju says:

  Какав текст! Ово зна свака шуша и маруша. Онако успут, антируска пропаганда. Порука је да не можемо да се ослонимо на Русију, а онда аутор износи разлог и сам себи скаче у уста. (Руси нису помогли Карађорђев устанак, јер су водили рат за опстанак против Наполеона). Свако ко ишта из историје зна, схватио је да се Србија и Русија нападају истовремено, да не би могле да помогну једна другој. Тако је и данас. Оног тренутка, када крене рат у Украјини против Русије, кренуће и рат на Балкану против Србије.

 6. Dzingis Kan says:

  Ovaj clanak je kao da ga je Vucic narucio.Nemozemo biti malo trudni malo ne. Zamislite da je Srbija takvu politiku vodila 1913. Mislim da danas nebi postojali kao drzava.Nije ni fer ni moralno zamajavati ovaj napaceni narod. Za Srbe bi bilo naj jednostavnije izaci na referendum. Ako Srbi odluce da idu na zapad usmeriti sve snage da se zatvore sva poglavlja i clanstvo EU sto pre. Ako odluce za evroazisku grupu, sve uraditi da se pozicionira interes Srbije u toj grupi. Ovako nismo ni tamo ni vamo. Predpostavljam da se lakse krade i manipulise narodom, kad je sve nejasno.

 7. Cp6a says:

  A što ti Đuka ne douči tu istoriju? Što se u'vati za jedan nepovoljan istorijski trenutak? Što bar ne spomenu Bukureški i Jedrenski mir, hatišerife? A što ne spomenu one zapadne izaslanike što cinkariše naše ustanike Turcima? Imaš li ti ikakvu sposobnost apstraktnog mišljenja pa da zamisliš koja bi država ovde sada bila da nije bilo Rusije? Što ne kažeš da se srpski interesi poklapaju sa ruskim, a da su u suprotnosti sa zapadnim?

 8. Kosovac says:

  Овај Владимир Ђукановић је много речи употребио да би читаоца убедио да је нормално да се врши притисак да нека влада усвоји и убаци чланове владе који ће радити за стране амбасадоре. Да би мене убедио, требало би да напише дупло дужи чланак, али у коме не тролује за Александра Вучића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u