ВУЧИЋЕВ САРАДНИК ОТКРИВА ко је вршио притисак на српског премијера!

VUČIĆEV SARADNIK OTKRIVA ko je vršio pritisak na srpskog premijera!

16 avgusta 2016

vucicskotdevenportPiše: Vladimir Đukanović

Prilikom sastavljanja svake vlade od 2000. godine redovno postoji iščuđavanje pred pitanjem da li stranci utiču na njihovo sastavljanje i kako oni to smeju. Radi se o foliranju naše javnosti, jer, ako se ne radi o foliranju, onda se samo može konstatovati da naša javnost ne poznaje dobro političke prilike i neprilike na globalnom nivou, a u toliku političku nepismenost našeg sveta ne želim da verujem.

Elem, da odmah na početku ovog pisanija nešto utvrdimo: pritisaka svih onih koji se nešto pitaju u svetu ima i biće ih dok je sveta i veka. Da li su to Amerikanci, da li su Britanci, Nemci ili Rusi, potpuno je nevažno, jer nema te sile koja ne želi da na prostoru Balkana ima što jači uticaj. To je nešto što je na Balkanu konstanta i na to moramo da se naviknemo. Ko god da u Srbiji bude na vlasti, biće izložen pritiscima. Od toga koliko smo ojačali, najpre ekonomski i vojno, zavisiće koliko možemo da se od pritisaka branimo.

Kada se sastavljala Vlada 2008. godine gotovo bez ikakvog blama obelodanjeno je da je tu vladu sastavio Kameron Manter, američki ambasador, uz sadejstvo Miroslava Miškovića. O tome je čak i Ivica Dačić, tadašnji akter u toj vladi, otvoreno govorio. Prema tome, smešno danas zvuči kada neko negira postojanje tih pritisaka. Da li je bilo tih pokušaja i danas, kada je Vučić drugi put sastavljao vladu?

DA LI SMO MORALI NEGDE DA POPUSTIMO?

Nema nikakve dileme da je toga bilo. Razlika je samo u tome što su 2008. godine Amerikanci mogli to da čine daleko izraženije, jer je njihovo prisustvo na Balkanu bilo daleko dominantije nego rusko, i okolnosti su im išle potpuno naruku. Danas se situacija značajno promenila, došlo je do velikih gibanja na geopolitičkoj sceni, i njihovi pritisci očigleno ne mogu u potpunosti da urode plodom. Odnosno, verovatno je da eventualni ruski pritisci mogu značajno da neutrališu američke.

Samim tim, nedavno izglasana vlada mogla je da se sastavi uz daleko veći otpor pritiscima koji su dolazili sa zapadane strane, i to je svakako i učinjeno. Da li smo morali negde da popustimo? Nemam dilemu da su takvi potezi bili neophodni. Srbija svakako nije toliko snažna država da bi mogla u svemu da se suprotstavi velikim globalnim igračima, ali ona bar za sada dobro vodi svoj brod između zapadnih i istočnih krstarica koje se tuku. Bar za sada nam uspeva da ne budemo okrnjeni, a da li će i ubuduće biti tako, zavisi od naše pameti i globalnih zbivanja.

U svetlu sve većih globalnih zaoštravanja pritisci na Srbiju mogu samo da se povećaju.

Srbi imaju problem što se vrlo lako svrstavaju na jednu od zaraćenih strana. Kao u filmu Tri karte za Holivud, u kome se čitavo selo gotovo istrebilo zbog podele tokom Kubanske krize na one koji su za Ruse i za Amerikance.

DA LI JE MOGUĆE BITI DOBAR SA SVIMA?

Moramo da gledamo sebe. Naš interes je iznad svega. Svakako, emocije vuku na rusku stranu, jer smo povezani bratskim i istorijskim vezama. Nema čestitog Srbina koji ne voli majčicu Rusiju. Ipak, nemojmo imati iluziju: Rusija je velika sila koja spoljnu politiku usklađuje sa svojim interesima. Cene oni našu bratsku povezanost, ali nemojmo imati iluzije da će oni ikad zaratiti zbog nas. To je, uostalom, Konstantin Rodofinikin lepo objasnio Karađorđevim ustanicima kada smo pomislili da će Rusi zbog nas zaratiti sa Turskom. To je bilo nerealno, jer im je Napoleon pretio i na kraju je ušao u Moskvu.

Prema tome, bratsvo i prijateljstvo je jedno, a interes sasvim drugo. Pragmatizam je nešto što se od Zapada može naučiti, i naš odnos sa njima je isključivo zasnovan na interesu i pragmatizmu.

Interes Srbije je da sa svima ima odlične odnose. Interesi mnogih velikih sila se ne poklapaju sa tim našim interesom, ali naš interes je da iznad svega radimo na tome da ostvarimo naš prioritetni interes, a to su dobri odnosi sa svim velikim silama. Danas bi to izgledalo ovako: hoćemo u EU, nećemo Rusiji da uvodimo sankcije, hoćemo dobru saradnju sa NATO, hoćemo odličnu saradnju sa ODKB itd.

Neko će reći da je to nemoguće. Takvu malodušnost ne smemo da imamo. Moguće je, jer se borimo za Srbiju. Ona je najbitnija. Samo na taj način možemo da odbijamo pritiske koji su aktuelni i koji će tek uslediti.

(Standard.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. DANILO PANTOVIC says:

  ALEKSANDAR VUČIĆ JE ODGOVORAN ŠTO NAMERNO SLUŠAJUĆI EU I SAD NIJE OPREMIO SRPSKU VOJSKU,ŠTO NIJE UVEO ORUŽJE IZ RUSIJE,STANJE KAKVO JESTE BIĆEMO PREGAŽENI ZA DVA DANA OD ALBANIJE,ŠIPTARA MUSLIMANA I HRVATA.ZA OVAKVO STANJE ODGOVORNOST JE NA VUKU DRAŠKOVIĆU,TADIĆU I ALEKSANDRU VUČIĆU,SLUGU BRISELA I VAŠINGTONA,SRPSKI NARODE MNOGO SMO GLUPI,5.OKOMBAR 2000 JE ZLOČINAC SRBIJE,SPREMIMO SE ZA RAT KOJI KUCA NA VELIKA VRAT SRBIJE.

 2. DANILOPANTOVIC says:

  ALEKSANDAR VUČIĆ JE NAJODGOVORNIJI ŠTO NAMERNO POSTUPAJUŽI PO NALOZIMA EU I SAD NIJE OPREMIO SRPSKU VOJSKU,ŠTO NIJE UVEZO ORUŽJE IZ RUSIJE,STANJE KAKVO JESTE BIĆEMO PREGAŽENI ZA DVA DANA OD ALBANIJE,ŠIPTARA,MUSLIMANA I HRVATA. ZA OVAKVO STANJE U DRŽAVI ODGOVORNOST JE NA VUKU DRAŠKOVIĆU,BORISU TADIĆU 5.OTOMBRU I ALEKSANDRU VUČIĆU,SLUGU BRISELA I VAŠINGTONA,SRPSKI NARODE MNOGO SMO GLUPI STO GODINA NAM SE SPREMA I VRŠI UNIŠTENJE,A SRBI NIKAD DA SE OPAMETE.

  • Sančo Pansa says:

   Vakum se stvorio zato što ne uspijevaju da nam otmu KiM, i ne znaju kako opet da zakoturaju novi rat na Balkanu, sa ovako "pomirljivim" Vučićem. Kad su ga "rentirali" 2012. da nam voi zemlju, vjerovali su da će im biti koristan za trenutak kada budu željeli da započnu rat!!! Rusija se primiče liderskoj poziciji, i kada postane glavna onda će da se obnovi Rez:1244SBUN, i SAD - VB, ostadoše praznih ruku i uzalud su krečili 20godina! Ništa neće biti ni od Velike Abanije koju su planirali stvoriti na račun Srbije-Crne Gore, Makedonije...

   • Sančo Pansa says:

    Nemoj da brineš za naoružanje, i to je dio taktike o kojem brinu Rusi!!! Putin i Rusija nas čuvaju ovaj put! Ne brini burazeru i nemoj da trošiš nerve već uživaj! Mi smo već platili naš danak za makar sljedećih stotinu godina, a možda i duže!!!Sada se sprema potop našim dželatima Anglo-saksoncima!!!

 3. Lajla says:

  Ko izade zadnji neka ugasi svetlo,nastace jos veca bezanija nego sto je bila bljesk i oluja,javite kada pocne da neko nebi osto.

 4. simo says:

  dok srbi sute u srbiji tako ce biti i srbiji i sbima srbi hoce putina treba putina dovesti u srbiju a ne terati iz srbije oko srbije teski genocid

 5. Za Srbiju says:

  Kakav tekst! Ovo zna svaka šuša i maruša. Onako usput, antiruska propaganda. Poruka je da ne možemo da se oslonimo na Rusiju, a onda autor iznosi razlog i sam sebi skače u usta. (Rusi nisu pomogli Karađorđev ustanak, jer su vodili rat za opstanak protiv Napoleona). Svako ko išta iz istorije zna, shvatio je da se Srbija i Rusija napadaju istovremeno, da ne bi mogle da pomognu jedna drugoj. Tako je i danas. Onog trenutka, kada krene rat u Ukrajini protiv Rusije, krenuće i rat na Balkanu protiv Srbije.

 6. Dzingis Kan says:

  Ovaj clanak je kao da ga je Vucic narucio.Nemozemo biti malo trudni malo ne. Zamislite da je Srbija takvu politiku vodila 1913. Mislim da danas nebi postojali kao drzava.Nije ni fer ni moralno zamajavati ovaj napaceni narod. Za Srbe bi bilo naj jednostavnije izaci na referendum. Ako Srbi odluce da idu na zapad usmeriti sve snage da se zatvore sva poglavlja i clanstvo EU sto pre. Ako odluce za evroazisku grupu, sve uraditi da se pozicionira interes Srbije u toj grupi. Ovako nismo ni tamo ni vamo. Predpostavljam da se lakse krade i manipulise narodom, kad je sve nejasno.

 7. Cp6a says:

  A što ti Đuka ne douči tu istoriju? Što se u'vati za jedan nepovoljan istorijski trenutak? Što bar ne spomenu Bukureški i Jedrenski mir, hatišerife? A što ne spomenu one zapadne izaslanike što cinkariše naše ustanike Turcima? Imaš li ti ikakvu sposobnost apstraktnog mišljenja pa da zamisliš koja bi država ovde sada bila da nije bilo Rusije? Što ne kažeš da se srpski interesi poklapaju sa ruskim, a da su u suprotnosti sa zapadnim?

 8. Kosovac says:

  Ovaj Vladimir Đukanović je mnogo reči upotrebio da bi čitaoca ubedio da je normalno da se vrši pritisak da neka vlada usvoji i ubaci članove vlade koji će raditi za strane ambasadore. Da bi mene ubedio, trebalo bi da napiše duplo duži članak, ali u kome ne troluje za Aleksandra Vučića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *