Вучићев спорни позив на „унутрашњи дијалог“ о КиМ

Вучићев спорни позив на „унутрашњи дијалог“ о КиМ

26 јула 2017

Пише: Бранко Павловић

Ево шта је спорно/неприхватљиво, у Вучићевом позиву да се од септембра поведе „широка расправа о КиМ“.

Прво сам Вучић као личност која „позива на дијалог“. Не може расправу да покреће Вучић који је потписивањем Бриселских споразума извршио кривично дело помагања у угрожавању територијалног интегритета Србије.

Односно, може када претходно стави ван снаге Бриселске споразуме. Свако учешће у расправи коју покреће Вучић, а да претходн није јавно признао огромну грешку и штету коју је направио потписивањем Бриселских споразума, објективно значи подршку Вучићу, независно од тога шта би ко у том разговору изговорио или заступао. 

Исто као што се 11. јула може ићи у Поточаре када Бакир или неки будући Бакир у Сарајеву каже да злочин у Сребгреници НИЈЕ геноцид. Предуслов је да су сви саговорници, а нарочито онај ко расправу покреће, на страни истине и правде. У супротном је све само маркетинг власти и циркуска вртешка лоше прикривених западних интереса у погледу КиМ

Тако и ово сада што се предлаже, свака расправа о Косову коју организују они који су директно и свесно кршили Устав, објективно значи пристанак на то да је извршено правно и политичко насиље у погледу Косова, или прихватљиво или занемарљиво, а за многе ВИП званице у расправи бојим се и пожељно стање. 

Друго, да је Вучић стварно заинтересован за добро решење проблема КиМ, он би расправу покренуо 2012. године. Са тежиштем на консензусу око отклањања свих недостатака који су довели до сецесионистичких поступака тзв.Приштине, почевши од снажења и модернизације Војске Србије, која би до данас већ била на нивоу да може војно, ако затреба, да изађе на границу са Албанијом.

Овако, спроведе све што је обећао западу и вероватно више од тога, а онда покреће расправу да би сви били у блату у коме се он ваља пет година. 

Треће, о КиМ се не може покретати расправа, а да претходно није изричито наведено да је Устав оквир у коме ће се расправа водити. Дакле, не Вучић, него било ко то не може да организује и покреће, на начин као да се о питањима државног уређенја и последично територијалног инегритета земље може безобално расправљати. У научним радовима је већа слобода могућа, али је зато иста омеђена правилима науке.

Ако се жели расправа о темама које су изван уставног оквира, онда је она могућа искључиво у процедури промене Устава.

Али то онда нужно захтева од Вучића:

а) да се све што је супротно Уставу стави ван снаге,

б) да се од стране иницијатора јасно искаже политички циљ – промена положаја КиМ у уставном поретку Србије и

в) да се објави јасан предлог у ком правцу се жели извршити промена положаја КиМ.

Свака расправа изван овог оквира, је законом забрањена и представља кривично дело. Није дозвољено јавно „ламентирати“ о територијалном уређењу Србије, ван поступка који је утврђен, јер би то значило позивање на рушење уставног поретка Србије.

У најкраћем, може се расправљати: а) у оквиру Устава, б) изван оквира Устава, али само у поступку промене Устава са јасно изнетим ставом покретача иницијативе. Ако иницијативу покреће Вучић, онда и уз претходно повлачење потписа са Бриселских споразума.

Пошто уопште не сумњам да ће се направити читава гужва од наших јавних личности које ће горљиво тражити својих пет минута историје, предлажем да се на платоу поред некадашњег хотела „Југославија“ у Земуну подигне повећа циркуска шатра у којој би се представа одиграла. И иначе су на том месту некада одржане веселе „Игре без граница“. Што се мене тиче, ја тај циркус нећу гледати. Ужасно је скупа представа, а и доста је више хорора.

(Фонд стратешке културе)

KOMENTARI8 коментара

 1. SRBIN says:

  Биће дијалога председниче Вучићу. Биће и те каквог дијалога али не оног поводом Косова и Метохије који имате намеру да водите са Соњом Лихт. Ко са вама у том вашем велеиздајничком дијалогу буде учествовао биће сматран саучесником у вршењу крвичних дела која сте ви иницирали и као такви ће одговорати пред законом.Прави дијалог који ће Србија са вама да води биће онај када будете седели на оптуженичкој клупи суда где ћете као првооптужени да износите своју одбрану. И не само ви. Друштво ће вам правити та комплетна фукарска номенклатура која је од издаје и велеиздаје направила национални програм и организован систем пљачке народа и државе.

 2. SRBIN says:

  Вућићо не смеш учинити то што си наумио, – упалићеш свећу за душу читавом народу!Не убеђуј нас како је за наше добро да нам одсеку ноге како бисмо трчали брже…

 3. SRBIN says:

  Србије без Косова и Метохије- НЕМА

 4. SRBIN says:

  пројекат „Велике Албаније“ дефинишу Вашингтон и Брисел.Уколико се Српска православна црква и Српска академија науке и уметности одазову позиву, и реше да поделе одговорност, то неће променити чињенице. То ће значити да су и они спремни да буду „прагматични“ и „кооперативни“ из истог разлога којима се и власти воде. Нажалост, већ смо били сведоци тога да је српски патријарх позивао народ да изађе и гласа на изборима које је организовала нелегална власт у Приштини, и кроз које су интегрисани Срби у „косовски систем“, као и то да је председник САНУ Владимир Костић износио ставове како Косово није у саставу Србије и да то неко треба да саопшти народу. Академик Матија Бећковић је својевремено лепо приметио: „Ако Косово није наше, зашто од нас траже да им га дамо

 5. SRBIN says:

  Наш задатак јесте да имамо стрпљења, да не губимо веру у праведност и да чекамо. Међутим српске власти су нестрпљиве, не због тога што мисле да ће убрзана предаја донети бољитак, свесни су да то није могуће, већ због тога што имају сопствене договоре и аранжмане са онима који имају супротне интересе од нас.У писму упућеном јавности, председник Србије говори како још од стварања Призренске лиге нисмо били спремни да разумемо „снагу и жеље“ Албанаца, не помињући да је и снагу и жеље тада неартикулисане групације дефинисао Беч, о чему постоје историјски писани документи. О томе је писала бугарска историчарка Теодора Толева у књизи „Утицај Аустроугарске империје на стварање албанске нације (1896-1908)“, која је настала након проучавања докумената Царског архива у Бечу. У књизи описује да је Аустро-Угарска вештачки створила нацију од етничких албанских племена, како би умањила словенски утицај на Балкану.

 6. SRBIN says:

  Питање Косова и Метохије јесте одлучујуће за нашу земљу и оно не може да се решава против воље народа, стварањем привидног консензуса. Питање Косова и Метохије мора да се решава у складу са Уставом Републике Србије и Резолуцијом 1244 и уз проналажење подршке оних сила које се данас боре за поново успостављање правног поретка у свету. Брисел није место где може да се решава ово питање, пре свега због тога што се Брисел несумњиво сврстао на једну страну и што је био укључен заједно са САД у процес насилног отимања српске покрајине.

 7. SRBIN says:

  Вучићу много паметније да прво реши сукобе које има у сопственој глави и који су више него очигледни. То није ни чудо за једног конвертита и човека чија се комплетна политичка каријера и битисање базирани на издаји. Више је него очигледно да Вучић има поприличну збрку у главу и да га веома оптерећује оно што је првенствено себи урадио. Од себе је за мање од пет година направио Чедомира Јовановића на квадрат.

 8. kuka says:

  Stara igra. Bacio je mamac, mi lajemo do neba, a on krade neke pare. On je KiM već verovatno predao, potpisao šta je za to bilo potrebno i pobrao lovorike i zahvalnost svih na zapadu. Ti potpisu jesu formalno nevažeći, ali sporazumi u praksi funkcionišu, bar dok je AV na vlasti. Sad AV ubira nagradu pljačkajući Srbiju. Otvorimo oči da spasemo od ale nezasite ako još nešto može da se otme iz njegovih otrovnih čeljusti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u