Вучићев спорни позив на „унутрашњи дијалог“ о КиМ

Vučićev sporni poziv na „unutrašnji dijalog“ o KiM

26 jula 2017

Piše: Branko Pavlović

Evo šta je sporno/neprihvatljivo, u Vučićevom pozivu da se od septembra povede „široka rasprava o KiM“.

Prvo sam Vučić kao ličnost koja „poziva na dijalog“. Ne može raspravu da pokreće Vučić koji je potpisivanjem Briselskih sporazuma izvršio krivično delo pomaganja u ugrožavanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Odnosno, može kada prethodno stavi van snage Briselske sporazume. Svako učešće u raspravi koju pokreće Vučić, a da prethodn nije javno priznao ogromnu grešku i štetu koju je napravio potpisivanjem Briselskih sporazuma, objektivno znači podršku Vučiću, nezavisno od toga šta bi ko u tom razgovoru izgovorio ili zastupao. 

Isto kao što se 11. jula može ići u Potočare kada Bakir ili neki budući Bakir u Sarajevu kaže da zločin u Srebgrenici NIJE genocid. Preduslov je da su svi sagovornici, a naročito onaj ko raspravu pokreće, na strani istine i pravde. U suprotnom je sve samo marketing vlasti i cirkuska vrteška loše prikrivenih zapadnih interesa u pogledu KiM

Tako i ovo sada što se predlaže, svaka rasprava o Kosovu koju organizuju oni koji su direktno i svesno kršili Ustav, objektivno znači pristanak na to da je izvršeno pravno i političko nasilje u pogledu Kosova, ili prihvatljivo ili zanemarljivo, a za mnoge VIP zvanice u raspravi bojim se i poželjno stanje. 

Drugo, da je Vučić stvarno zainteresovan za dobro rešenje problema KiM, on bi raspravu pokrenuo 2012. godine. Sa težištem na konsenzusu oko otklanjanja svih nedostataka koji su doveli do secesionističkih postupaka tzv.Prištine, počevši od snaženja i modernizacije Vojske Srbije, koja bi do danas već bila na nivou da može vojno, ako zatreba, da izađe na granicu sa Albanijom.

Ovako, sprovede sve što je obećao zapadu i verovatno više od toga, a onda pokreće raspravu da bi svi bili u blatu u kome se on valja pet godina. 

Treće, o KiM se ne može pokretati rasprava, a da prethodno nije izričito navedeno da je Ustav okvir u kome će se rasprava voditi. Dakle, ne Vučić, nego bilo ko to ne može da organizuje i pokreće, na način kao da se o pitanjima državnog uređenja i posledično teritorijalnog inegriteta zemlje može bezobalno raspravljati. U naučnim radovima je veća sloboda moguća, ali je zato ista omeđena pravilima nauke.

Ako se želi rasprava o temama koje su izvan ustavnog okvira, onda je ona moguća isključivo u proceduri promene Ustava.

Ali to onda nužno zahteva od Vučića:

a) da se sve što je suprotno Ustavu stavi van snage,

b) da se od strane inicijatora jasno iskaže politički cilj – promena položaja KiM u ustavnom poretku Srbije i

v) da se objavi jasan predlog u kom pravcu se želi izvršiti promena položaja KiM.

Svaka rasprava izvan ovog okvira, je zakonom zabranjena i predstavlja krivično delo. Nije dozvoljeno javno „lamentirati“ o teritorijalnom uređenju Srbije, van postupka koji je utvrđen, jer bi to značilo pozivanje na rušenje ustavnog poretka Srbije.

U najkraćem, može se raspravljati: a) u okviru Ustava, b) izvan okvira Ustava, ali samo u postupku promene Ustava sa jasno iznetim stavom pokretača inicijative. Ako inicijativu pokreće Vučić, onda i uz prethodno povlačenje potpisa sa Briselskih sporazuma.

Pošto uopšte ne sumnjam da će se napraviti čitava gužva od naših javnih ličnosti koje će gorljivo tražiti svojih pet minuta istorije, predlažem da se na platou pored nekadašnjeg hotela „Jugoslavija“ u Zemunu podigne poveća cirkuska šatra u kojoj bi se predstava odigrala. I inače su na tom mestu nekada održane vesele „Igre bez granica“. Što se mene tiče, ja taj cirkus neću gledati. Užasno je skupa predstava, a i dosta je više horora.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARI8 komentara

 1. SRBIN says:

  Biće dijaloga predsedniče Vučiću. Biće i te kakvog dijaloga ali ne onog povodom Kosova i Metohije koji imate nameru da vodite sa Sonjom Liht. Ko sa vama u tom vašem veleizdajničkom dijalogu bude učestvovao biće smatran saučesnikom u vršenju krvičnih dela koja ste vi inicirali i kao takvi će odgovorati pred zakonom.Pravi dijalog koji će Srbija sa vama da vodi biće onaj kada budete sedeli na optuženičkoj klupi suda gde ćete kao prvooptuženi da iznosite svoju odbranu. I ne samo vi. Društvo će vam praviti ta kompletna fukarska nomenklatura koja je od izdaje i veleizdaje napravila nacionalni program i organizovan sistem pljačke naroda i države.

 2. SRBIN says:

  Vućićo ne smeš učiniti to što si naumio, – upalićeš sveću za dušu čitavom narodu!Ne ubeđuj nas kako je za naše dobro da nam odseku noge kako bismo trčali brže…

 3. SRBIN says:

  Srbije bez Kosova i Metohije- NEMA

 4. SRBIN says:

  projekat „Velike Albanije“ definišu Vašington i Brisel.Ukoliko se Srpska pravoslavna crkva i Srpska akademija nauke i umetnosti odazovu pozivu, i reše da podele odgovornost, to neće promeniti činjenice. To će značiti da su i oni spremni da budu „pragmatični“ i „kooperativni“ iz istog razloga kojima se i vlasti vode. Nažalost, već smo bili svedoci toga da je srpski patrijarh pozivao narod da izađe i glasa na izborima koje je organizovala nelegalna vlast u Prištini, i kroz koje su integrisani Srbi u „kosovski sistem“, kao i to da je predsednik SANU Vladimir Kostić iznosio stavove kako Kosovo nije u sastavu Srbije i da to neko treba da saopšti narodu. Akademik Matija Bećković je svojevremeno lepo primetio: „Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo

 5. SRBIN says:

  Naš zadatak jeste da imamo strpljenja, da ne gubimo veru u pravednost i da čekamo. Međutim srpske vlasti su nestrpljive, ne zbog toga što misle da će ubrzana predaja doneti boljitak, svesni su da to nije moguće, već zbog toga što imaju sopstvene dogovore i aranžmane sa onima koji imaju suprotne interese od nas.U pismu upućenom javnosti, predsednik Srbije govori kako još od stvaranja Prizrenske lige nismo bili spremni da razumemo „snagu i želje“ Albanaca, ne pominjući da je i snagu i želje tada neartikulisane grupacije definisao Beč, o čemu postoje istorijski pisani dokumenti. O tome je pisala bugarska istoričarka Teodora Toleva u knjizi „Uticaj Austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije (1896-1908)“, koja je nastala nakon proučavanja dokumenata Carskog arhiva u Beču. U knjizi opisuje da je Austro-Ugarska veštački stvorila naciju od etničkih albanskih plemena, kako bi umanjila slovenski uticaj na Balkanu.

 6. SRBIN says:

  Pitanje Kosova i Metohije jeste odlučujuće za našu zemlju i ono ne može da se rešava protiv volje naroda, stvaranjem prividnog konsenzusa. Pitanje Kosova i Metohije mora da se rešava u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 i uz pronalaženje podrške onih sila koje se danas bore za ponovo uspostavljanje pravnog poretka u svetu. Brisel nije mesto gde može da se rešava ovo pitanje, pre svega zbog toga što se Brisel nesumnjivo svrstao na jednu stranu i što je bio uključen zajedno sa SAD u proces nasilnog otimanja srpske pokrajine.

 7. SRBIN says:

  Vučiću mnogo pametnije da prvo reši sukobe koje ima u sopstvenoj glavi i koji su više nego očigledni. To nije ni čudo za jednog konvertita i čoveka čija se kompletna politička karijera i bitisanje bazirani na izdaji. Više je nego očigledno da Vučić ima popriličnu zbrku u glavu i da ga veoma opterećuje ono što je prvenstveno sebi uradio. Od sebe je za manje od pet godina napravio Čedomira Jovanovića na kvadrat.

 8. kuka says:

  Stara igra. Bacio je mamac, mi lajemo do neba, a on krade neke pare. On je KiM već verovatno predao, potpisao šta je za to bilo potrebno i pobrao lovorike i zahvalnost svih na zapadu. Ti potpisu jesu formalno nevažeći, ali sporazumi u praksi funkcionišu, bar dok je AV na vlasti. Sad AV ubira nagradu pljačkajući Srbiju. Otvorimo oči da spasemo od ale nezasite ako još nešto može da se otme iz njegovih otrovnih čeljusti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *