Vučićeva tajanstvena poseta Rusiji

Vučićeva tajanstvena poseta Rusiji

4 jula 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić hitno je otputovao u Rusiju gde je dva dana u Moskvi i Sankt Peterburgu razgovarao sa svojim tamošnjim kolegama o kupovini ruskih aviona Mig 29 i savremenih radara, kao i o čuvenim protivraketnim sistemima S-300 i Pancir. Ovaj iznenadni odlazak u Rusiju se može opisati i prilično tajanstvenim s obzirom da su u Srbiji o njemu izvestile samo «Večernje novosti», a u ruskim medijima nije bilo nikakvih izveštaja koji se odnose na Vučićevu posetu i razgovore sa vicepremijerom Dmitrijem Rogozinom.

U šturom članku kog su objavile «Novosti», a preneli drugi listovi i agencije, srpski ministar odbrane i potpredsednik Vlade je u Ruskoj Federaciji dogovarao unapređenje vojne saradnje između dve zemlje, a takođe se govorilo i o nabavci vojne opreme. Pri tome se navodi i podatak da su dvojica vicepremijera ponovili rešenost da se još do kraja ove godine zaključi Dogovor o srpsko-ruskoj vojnotehničkoj saradnji, o čemu je nedavno bilo reči i u razgovorima sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Osim toga, predmet razgovora između Vučića i ruskih zvaničnika je bio i zajednički izlazak srpske i ruske vojne industrije na treća tržišta, što bi svakako predstavljalo veliki podstrek za pokretanje i razvoj ne samo vojne industrije u Srbiji, nego i mnogih drugih grana industrije koje su sa njom povezane. A to samo po sebi predstavlja mogućnost za podizanje celokupne privrede zemlje na viši nivo koji obećava povećanje radnih mesta.

Inače, aktuelni Vučićevi hitni razgovori sa Rogozinom su nastavak njihovog beogradskog susreta koji se odigrao krajem prošle godine, a na kome je ruski vicepremijer tokom obraćanja novinarima u zdanju ministarstva odbrane u Nemanjinoj ulici rekao da iz prekrasne sale u kojoj se održava konferencija ima priliku da vidi ruševine i sve posledice bombardovanja iz 1999. godine, a zatim je izrazio svoju nadu da će sa realizacijom ovih razgovora Srbija postati jaka država – toliko jaka da će svako prvo dobro da razmisli pre nego što bude primenjivao oružje protiv nje.

Podsetimo, Rogozin je tada na istoj konferenciji za štampu povodom problema Kosova rekao da je po njemu Rusija uvek zastupala stav da se poštuje međunarodno pravo, a da mnogo greše oni koji misle da se međunarodno pravo može tumačiti na neki njihov, drugačiji način. I još je tada dodao sledeće: „Ako je uslov za pristupanje Srbije Evropskoj uniji priznanje Kosova, onda je to bezobrazluk. Onda Srbija treba da razmisli o tom uslovu. Ali to je vaša suverena odluka.

» Rogozin je taj prvi susret sa Vučićem u Beogradu završio sa rečima: «Mi Sloveni smo često vrlo trpeljivi i imamo kratko sećanje na nepravdu i lako praštamo. Međutim, trebamo ostati na svojim pozicijama i u teškim trenucima. Rusija je sa vama i biće sa vama. Sarađivaćemo u obostranom interesu. Nama je potrebna jaka Srbija, koja će zastupati svoje interese.

»Dakle, iako su javnosti još uvek nedostupni detaljniji izveštaji sa najnovijih razgovora koje je srpski vicepremijer upravo imao u Rusiji u protekla dva dana, možemo samo da pretpostavimo da su oni vođeni u pravcu jačanja kapaciteta srpske vojske i domaće vojne industrije. U tom slučaju možda se zaista ostvare pomenute nade Dmitrija Rogozina da će sa realizacijom ovih razgovora Srbija postati jaka država. Kako on reče – «toliko jaka da će svako prvo dobro da razmisli pre nego što bude primenjivao oružje protiv Srbije».

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gojko B. says:

    Ovde nema šta mnogo da se doda . Nego da već jednom shvatimo . Da mora pravoslavni narod da bude jedinstven . Jedino je onda najači . . .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *