Vučiću i Dačiću poručeno u Moskvi: Ne dirajte nam Srbijagas!

Vučiću i Dačiću poručeno u Moskvi: Ne dirajte nam Srbijagas!

15 maja 2013

ivica dacic vladimir putinPremijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić bili su za prvomajske praznike u Moskvi, gde su ruski zvaničnici tražili da se ne dozvoli reorganizacija “Srbijagasa” jer to, po njihovom mišljenju, ugrožava projekat izgradnje gasovoda Južni tok, saznaje “Blic“. Dačić i Vučić u Moskvi nisu dočekani na najvišem nivou koji odgovara njihovim funkcijama jer su izostali sastanci sa predsednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevom. Mada, kako navodi izvor “Blica”, oni su sa ruskom stranom razgovarali o onome što je prethodno već dogovoreno sa predsednikom Putinom. Saznanja “Blica” posredno je potvrdio premijer Dačić, ali nije želeo da ih komentariše dok potpredsednik Vučić nije odgovorio na naše pozive.

“Za Moskvu je neprihvatljivo to što se u planu ministarke energetike Zorane Mihajlović o reorganizaciji ‘Srbijagasa’ drastično menja ovo javno preduzeće koje je za rusku stranu garant izgradnje gasovoda Južni tok. A najveći problem je to što se ovim planom u ‘Srbijagas’, pa i u projekat Južnog toka uvodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)“, objašnjavaju izvori beogradskog lista.

Kako je ministarka Mihajlović izabrana za guvernerku EBRD za Srbiju, Moskva ne želi da bilo koja druga banka, sem njihove, ima uvid u finansije u projektu Južni tok i da kontroliše ruskog investitora. To je i bio jedan od razloga što su Rusi insistirali da budu većinski vlasnici zajedničnog preduzeća koje će graditi Južni tok.

Iako ministarka Mihajlović tvrdi da je dobila podršku ministarstva za program rekonstrukcije ”Srbijagasa” i da će se ova tema uskoro naći na sednici Vlade, izvor “Blica“ kaže da se to neće dogoditi i dodaje da je “premijer Dačić već dva puta sprečio da plan rekonstrukcije ‘Srbijagasa‘ dođe na dnevni red sednice Vlade”.

Izvori “Blica” nisu mogli da preciziraju kako Moskva vidi rešenje velikog duga “Srbijagasa” koji iznosi gotovo milijardu evra. Premijer Dačić je na poslednjem susretu sa Putinom dogovorio da ruska strana preko svojih banaka finansira čitav projekat “Južnog toka” u vrednosti od 1,8 milijardi dolara, što bi bilo vraćeno kroz dobit od transporta gasa koji Srbija ne bi ubirala tri-četiri godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *