VUČIĆU OD SILNOG TAPŠANJA POZELENELA RAMENA: Vlada Srbije pokorno ustuknula i na najnovije brutalno naređenje EU

VUČIĆU OD SILNOG TAPŠANJA POZELENELA RAMENA: Vlada Srbije pokorno ustuknula i na najnovije brutalno naređenje EU

24 avgusta 2014

dragan-djogovicPiše: Dragan Đogović

Čisto hipotetično, da sam kojim slučajem na mjestu premijera Vučića, podneo bih odmah neopozivu ostavku, uoči izvedene pres-konferencije, umjesto da javnosti bez trunke stida saopštim sramnu i pogubnu odluku srpske vlasti, da će se Srbija povinovati u neprekidnom nizu i na najnoviju direktivu Evropske unije, da ne podstiče izvoz srpskih proizvoda u Rusiju.

Bogu hvala nisam premijer Vučić, premda bih kao istinski rodoljub svoje otadžbine, izrazito žarko u ovom momentu poželio da budem, ali samo na jedan jedini minut, koliko bi mi bilo potrebno da podnesem ostavku i raspustim nekompetentnu i po svim političkim oblicima Zapadu poslušnu srpsku vladu.

Izlaganje srpskog premijera na konferenciji za novinare, odrazilo je njegov stvarni karakterni profil u činjenicama koje on sam o sebi predočava, da jedno misli, drugo radi, treće izvršava, a četvrto svjesno pokušava da obmanjuje javnost, potcjenjujući pritom inteligenciju naroda.

U mom poslednjem napisanom tekstu, pod naslovom: “RECEPT SPASA: Srbija da hitno odustane od članstva u EU, i krene vlastitim putem“, objavljenom početkom avgusta u ovim u drugim mnogim medijima, upozorio sam na neugodno opasne događaje koje nam uskoro predhode, a koji se evo kako vidimo sad i dešavaju.

Da bi razjasnili svrhu ovog navoda, koja je u biti stilska poenta ovog teksta, izdvojiću iz tog napisanog teksta čitaocima jedan pasus, koji glasi:

„Aleksandar Vučić je nedavno izjavio u Nišu da je Srbija potpuno lojalna Evropskoj uniji, ali i da traži od Unije da poštuje vitalne i nacionalne interese Srbije, te da ne očekuje da uništavamo sopstvenu ekonomiju zarad tapšanja po ramenu.“

Šta su značile tada ove uz strogo ozbiljno i ubjedljivo popračenom mimikom izgovorene riječi našeg premijera?

Značile su da je srpski premijer tim svojim govorom kategorično sugerisao svoj stav građanima Srbije, da se vlada Srbije neće više pokoravati ucjenama Zapada, i da će u budućnosti djelovati u skladu zacrtanih mjera u zaštiti nacionalnih interesa.

Poruka koja je u javnosti shvaćena i primljjena u većini sa ogromnim oduševljenjem.

Idemo dalje, sa još samo jednim sledećim pasusom iz konteksta istog teksta:

„Srbija je žestoko pritisnuta leđima uza zid, – stoga se postavlja sa brigom sledeće veoma značajno pitanje, šta će naš premijer Vučić preduzeti, kad se neki uslovi EU i SAD transformišu ovih narednih dana u još goru formu, koja se zove ultimatum, – poturiti ponovo rame za tapšanje i nastaviti plesnu igru na trubu koju mu na uho sviraju, ili nekim novim potezima, izvršiti preokret u srpskoj diplomatiji, i potkrepiti časno svoja u Nišu navedena izlaganja?“

Kao što vidite dragi čitaoci naveo sam veoma precizno upozorenje u pasusu tog teksta da će se dosadašnje ucjene i uslovi Zapada u narednih nekoliko dana preobraziti u još gore forme, koje niko iz premijerove vlade ni slutiti nije mogao, i da će kada do toga dođe od izrazito vitalnog značaja za Srbiju biti formulisani stav premijera i njegove vlade, kao odgovor Zapadu.

Ultimativno naređenje ili demarš Evropske unije, apsolutno svejedno kako ga nazvati, a kojeg je premijer Vučić obrazložio odnosno lukavo blago preinačio u “preporuku EU”, u kojem se izričito traži da Srbija svojim mjerama ne smije da podstiče izvoz srpskih proizvoda u Rusiju na štetu Unije, u međuvremenu je eto pre par dana i pristigao.

Nevjerovatno drska i u istoriji svjetske diplomatije nezabilježena “preporuka” jednoj državi, koja se isključivo samo Srbiji može uručiti. Zamislimo da je u pravom smislu riječi to i bila bukvalno preporuka, pa koja vlada u svijetu bi takvu preporuku od nekoga prihvatila, koja pravi nesagledivu štetu i gubitak prinosa u milijardama eura, – nijedna?!

Da će premijer Vučić pogaziti svoj obećani stav iznesen njegovim govorom u Nišu, i poslušno udovoljiti arogantnom i neprijateljsko nastrojenom zahtjevu Evropske unije, poturajući ponovo njegova ramena evropskim zvaničnicima za tapšanje, koje očigledno blagodarno prija njegovom egu, za mene a vjerovatno i mnoge druge je bilo kristalno jasno i očekivano.

Nakon svega ovog, građani Srbije bi trebali da se zapitaju vrijedi li uopšte više i dalje pridavati etiket seriozne vjerodostojnosti budućim premijerovim političkim stavovima.

Srbiji su pred nosom ovim postupkom srpske vlade debelo zakucana i ta jedna jedina preostala vrata spasa, koja su vodila ka izlazu iz ekonomske propasti i državnog bankrota.

Srpskoj političkoj i ekonomskoj golgoti ne nazire se kraj, stoga patriotske opozicione struje i udruženja moraju pod hitno nešto preduzeti zakonskim mjerama, da bi se spasilo i to malo ekzistencijalnog jada što je preostalo, neophodnog za spas golog života.

Naglašavam novim upozorenjem, da u septembru mjesecu dolazi sledeći zahtjev Zapada, ponovo uslovljen da Srbija ne može ako to ne uradi očekivati otvaranje poglavlja 32 i 35 do kraja ove godine, neophodna za daljnja pregovaranja u procesu integraciie Evropskoj uniji.

Vučićeva utješna “zimbala bim bam bum“ izjava da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, nije ništa drugo nego samo madžijanje očiju i ušiju narodu, da bi se uspostavio premostivi vremenski period, dok se to ne desi, što dokazuje i sama ova izjava Dačića za novine Blic:

“Srbija neće menjati trenutnu poziciju prema Rusiji i krizi u Ukrajini. Mi se ne možemo priključiti sankcijama. Međutim, neminovno je postepeno usaglašavanje spoljne politike sa EU kao deo procesa evropskih integracija”, riječi su Dačića.

Dakle, Dačićeva diplomatska za uho retorična zavrzlama, prostim riječima izražena potvrđuje pravo značenje riječi da će srpska vlada, da ne bi izazvala negodovanje i gnjev u narodu, postepenim ali sigurnim putem, pripremiti teren za uvođenje sankcija Rusiji, i tako se uskladiti vanjskoj politici Zapada, sve zarad slijepe želje pristupa u EU.

Nakon udovoljavanja srpske vlade evropskim zvaničnicima i tog uskoro predstojećeg zahtjeva, na tapeti će biti sledeći uslov, koji će šokirati srpski narod, ali o tome ćemo neki drugi put.

Bože spasi Srbiju!

KOMENTARI12 komentara

 1. pedja says:

  sta vas cudi Vozd Vucic i Vojvoda Toma Nikolic su uzeli pare i sad samo rade sto im se kaze... placenicibez imalo stida

 2. Pika - Grac, Austrija says:

  Bravo za tekst EU je zlo za Srbiju a poltron Vucic i njegova vlast jos vece.gledao sam neko vreme tu njegovu konferenciju a onda ugasio program jer mi je doslo da povracam.

 3. Vesna says:

  Jel moglo to malo pismenije!? Previše grešaka! Ne razumem šta je autor hteo da kaže i ne vidim razlog da citira sebe nekoliko puta! Pokušava nešto da nam kaže, ali nikako to i da uradi. Sve je jednostavno sa ovom marionetskom vladom u Srbiji!!!

 4. petar says:

  poturica je uvijek gori od turcina

 5. Luka, Severna Kosovska Mitrovica says:

  Kuriozno super napisan tekst. Od petog oktobra Srbija ima konstantno svaku izdajničku vlast.

 6. Gvozden Republika Srpska says:

  Za @ Luka Severna Kosovska Mitrovica Tako je Luka!!! Počeli su petooktobarci a ova đubrad nastavljaju a Vučića uopšte ne interesuje opstanak Srbije.

 7. AJDUK VELJKO says:

  niko iz vlade,kakvaje takva, nepreduzima nesto po pitanju zdravlja, jedino premijer,to je realnost, mnogim gradjanima SRBIJE posle premijerove izjave pozli a nemogu da dobiju adekvatnu zdravstvenu negu,neki nemaju zdravstvenu legitimaciju a i da imaju nemaju para za lekove i terapiju. Zdravsstveni radnici tvrde da je u drzavi nastupilo veliko sranje ali niko nepreduzima nista na suzbijanju epidemije u srbiji, misljenjasam da partije na vlasti to treba da rese pa kad imaju ovoliko energije mogu i treba zarad razocaranih biraca koji su im poklonili poverenje,dosta toga progutaju kako nebi doslo do epidemije vecih razmera.

 8. Klub Srbi dijaspore i otadzbine -Keln, Nemacka says:

  DS, LDP i SNS koja je trenutno na vlasti su paraziti koji unistavaju Srbiju. Kao i uvek sjajan tekst Djogovicu, pozdrav za Vas od nas svih iz naseg Kluba.

 9. Radovan III says:

  Šta je ovo? Ovaj sam sebe pohvaljuje kako je napisao neki tekst! O Bože šta sve danas nećemo videti na portalima! Ovo je pohvalni tekst autora o samom sebi i njegovom tekstu!

 10. Tegljač cigli i maltera sa fakultetskom diplomom says:

  Sjajna suflerizacija autora teksta, na karakter Vučića sa dokaznom kantonizacijom na njegove laži i ustupke svim uslovima Zapada, da bi bio hvaljen od EU i "tapšan po njegovim ramenima". Ovaj čovek će uništiti Srbiju, ako se se nešto ne preduzme.

 11. Smilja Šakota, Johannesburg says:

  Prvi put sam pročitala nešto od ovog meni do sada nepoznatog autora g. Đogovića,iako mnogo čitam preko interneta naše srpske informativne portale. Ovaj tekst me nagnao iz znatiželje da pročitam i neke ostale tekstove iz njegovog autorskog repertoara, na ovom i drugim informativnim sajtovima. Moram priznati da je zaista zanimljiv tip, kad započneš čitati njegov tekst moraš jednostavno da ga pročitaš do kraja. Interesantnim stilom i racionalnim razmišljanjem piše o temama. Primetila sam takođe da ima veoma visok rejting sa pozitivnim ocenama kod čitalaca. Sviđa mi se posebno što je oštar kritičar srpske vlasti. Zato i od mene bravo za ovaj kritički tekst Vučića i njegove klape.

 12. Paun says:

  Sad ce se Vucic vratiti iz Berlina posle susreta sa Merkelovom sa jos vise oteklim ramenima od Merkelinog tapsanja ..ha ha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *