VUČINIĆ IZ CPC: Svecima iz SPC ruke krvave do lakata

VUČINIĆ IZ CPC: Svecima iz SPC ruke krvave do lakata

13 januara 2014

Sveti SavaPotpredsednik Saveta kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Stevo Vučinić izjavio je večeras da mesta u kalendaru te crkve nisu našli i srpski sveci, jer su mnogima od njih, kako tvrdi, ruke krvave do lakata.

Vučinić je naveo da su u kalendar CPC upisani svi svetitelji koje slavi pravoslavna vaseljena, dodajući da je Sveti Sava „lokalni svetitelj koji je oreol zaslužio uprkos kanonima“.

Vučinić je, u izjavi medijima, kazao da Srpska pravoslavna crkva (SPC) u svece ubraja Svetog Savu zbog, kako je naveo, zasluga za nju i njen narod, ali on nema taj smisao i značaj za druge narode i crkve, pa ni za Crnogorce, zbog čega se ne nalazi u kalendaru CPC.

Prema njegovim rečima, SPC je u red svetitelja „pribrala i izvesne popove krvavih ruku do lakata, rodom iz Pljevalja“.

Vučinić je kazao da postoje jasni kriterijumi da bi neko bio proglašen za sveca, navodeći da SPC ne vodi računa o tim kriterijumima.

„SPC se ravna prema političko-imperijalnom koji nije utemeljen u jevanđelju i nije u duhu učenja svetih otaca crkve. Takav lokalni svetitelj koji je oreol zaslužio, uprkos kanonima, je i Sveti Sava. Njega srpska crkva ubraja u svetitelja osobitih zasluga za nju i njen narod, ali on nema taj smisao i značaj za druge narode i crkve, pa ni za Crnogorce“, naveo je on.

Prema rečima Vučinića, klerikalno-bogoslovski nauk o Svetom Savi, koji sakralizuje srpsku naciju, osmišljen je početkom prošloga veka u beogradskoj patrijaršiji.

„Nije zasnovan na istini nego na umišljenim pretpostavkama, koje se tumače kao istina. Taj odnos beogradske patrijaršije prema ovom svetitelju ne obavezuje nijednu pomesnu crkvu ni na šta, pa ni našu. Zato i nije upisan u naš kalendar“, kazao je Vučinić.

On je naveo da je SPC u red svetitelja uvrstila i vladiku Nikolaja Velimirovića, koga je, prema rečima Vučinića, Hitler odlikovao.

„U red svetitelja pribrali su i Simeona Nemanju koji je krvavim pogrom nad bogumilima činio masovne zločine protiv čovečnosti, pa kralja Milutina koji je od 40 godina oženio vizantijsku prinzezu Simonidu od sedam godina, zbog čega bi u danas Americi dobio 700 godina robije. Takvima nije mesto u bilo kojem pravoslavnom kalendaru“, smatra Vučinić.

Zato, kako je kazao, niko ne treba da se čudi što nismo u kalendar CPC uveli takve svece, već što je beogradska patrijaršija nedostojne pribrala redu svetitelja.

„Mada se tome nije čuditi, jer SPC nije hrišćanska nego svetosavska crkva“, naveo je Vučinić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *