ВУК БРАНКОВИЋ НИЈЕ БИО ИЗДАЈНИК: Ево ко је издао кнеза Лазара на Косову!

VUK BRANKOVIĆ NIJE BIO IZDAJNIK: Evo ko je izdao kneza Lazara na Kosovu!

5 oktobra 2015

Sabor_u_Prizrenu_pred_Kosovsku_bitkuI danas postoje nedoumice o ishodu Kosovske bitke, pa i o tome ko je zapravo bio Miloš Obilić i kako je uspeo da ubije Murata.

Ipak, jedan čovek je vekovima neosporno važio za „srpskog Judu”, a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju – Vuk Branković. Šta ako je ovaj srpski velikan nepravedno optužen, a iza izdaje na Kosovu stoji neko drugi?!

Na Vidovdan 1389. srpske snage predvođene knezom Lazarem sukobile su se sa turskom vojskom koju je vodio sultan Murat. Srpski junak Miloš Obilić je uspeo da ubije Murata, a za vreme bitke je stradao i knez Lazar. I tako je nastao mit o Kosovskom boju, najslavnjoj pobedi u istoriji Srba, naroda koji i te kako zna šta je rat.

I dok i danas postoje nedoumice o ishodu bitke, pa i o tome ko je zapravo bio Miloš Obilić i kako je uspeo da ubije Murata, jedan čovek je vekovima važio za „srpskog Judu”, a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju – Vuk Branković.

Dugo je tradicija označavala Vuka Brankovića kao izdajnika u Kosovskom boju. Ipak, Rade Mihaljčić, naš čuveni istoričar i akademik kaže da „sa hrišćansko-turskih odnosa i poruka kosovskog predanja Lazarevo delo su pre i više izneverili njegovi naslednici nego Vuk Branković“ koji je nakon Kosovskog boja do svoje smrti više vremena Turcima pružao otpor nego što im je bio vazal – počinje za priču Aleksandar Tešić, književnik i autor trilogije o Milošu Obiliću u kome se kao sporedni lik pojavljuje jedan potpuno drugačji Vuk Branković.

Pročitajte još:

Zašto Turska istinu o Kosovskom boju čuva kao najveću tajnu i šta se to desilo kad je toliko dugo kriju?

NAUČNO DOKAZANO: Vuk Branković nije bio izdajica, već jedan od najhrabrijih u Kosovskom boju

Šta ako je ovaj srpski velikan nepravedno optužen, a iza izdaje na Kosovu stoji neko drugi?!

O izdaji Vuka Brankovića ne govore neposredni istorijski izvori, a o njoj prvi put piše Mavro Orbini puna dva i po veka posle Kosovskog boja!

– Rade Mihaljčić dalje kaže da „upravo razvoj kosovske legende svedoči da je izdaja neosnovano pripisana ovom oblasnom gospodaru. U predanju se dugo lutalo dok se ljaga izdaje nije usredsredila na ličnost Vuka Brankovića” – objašnjava Tešić.

Pa ipak, o izdaji na Kosovu se pričalo. Tako je Konstantin Mihailović iz Ostrovice zapisao da su se uz Lazara neki verno i junački borili, a drugi „gledali kroz prste“.

Iako o Kosovskoj bici ima premalo pouzdanih istorijskih izvora, ovoliko se zna: Ona se odigravala u oblasti koja je bila pod upravom Vuka Brankovića i on je u njoj komandovao desnim krilom srpske vojske.

Posle bitke, naslednici kneza Lazara su priznali vrhovnu vlast sultana Bajazita, dok je upravo Vuk Branković nastavio da se odupire Osmanlijama i čuva nezavisnost svoje oblasti. Kako u tome nije uspeo, krajem 1392. godine i sam je postao vazal, ali je i tako stalno pokušavao da nastavi borbu. Zbog toga je 1396. godine odveden u tursko zarobljeništvo, gde je i umro 1397. godine.

Pa kako je onda došlo do toga da se čovek koji je jedini pružao otpor Turcima posle Kosovskog boja proglasi izdajnikom?!

– Istoričar Ljubomir Kovačević je još u 19. veku skrenuo pažnju na moguća preklapanja imena u pisanju nepoznatog Dukinog prevodioca koji, u poslednjoj četvrtini 15. veka, pominje kako se pročuo glas da je Lazarev vojvoda Dragosav Probiščić izdao i okrenuo oružje protiv svojih, i da su tada zbunjeni Bosanci vojvode Vlatka Vlađevića ishitreno napustili bojište – objašnjava Tešić, ali i dodaje da je ovo jedino pominjanje Vlatka Vlađevića na istorijskoj sceni.

Ipak, postojao je još jedan onovremeni velikaš sličnog imena! Naime, za vreme Kosovskog boja bosanski vojvoda Vlatko Vuković komandovao je levim krilom srpskih snaga. Nakon početnih uspeha, on se sa svojom vojskom povukao sa Kosova i vratio u Bosnu šaljući stranim silama vest o velikoj hrišćanskoj pobedi.

U istoriji Mavra Orbina se pominje bekstvo bosanskog vojvode Vlatka Vukovića, a slično nalazimo i kod Mihaila Dinića u delu „Dukin prevodilac o boju na Kosovu“, kada kaže da „mada prevodilac ne govori o Vlatku Vukoviću već o Vlatku Vlađeviću pomišljalo se da je u zameni imena Vuk i prezimena Vuković zametak vezivanja kosovske izdaje za Vuka Brankovića” – zaključuje Aleksandar Tešić.

I Sonja Petrović u radu „Folklorna predanja i kazivanja u izvorima i diskursu na primerima tradicije o prokletstu roda“ iz 2008. godine, kaže da je na osnovu sličnosti imena i prenošenja ubikacija, Ljubomir Kovačević naveo mogućnost zamene ili fuzije imena Vuka Brankovića: vojvoda Vlatko Vuković, Vuk Lazarević.

Tako je „najozbiljniji pomagač Lazarev na Kosovu postao izdajnik u narodnoj tradiciji i pesmi“. Da je Ljubomir Kovačević solidno postavio trajektorije tradicije, dokazuje i činjenica da one čvrsto stoje i sto dva­deset godina pošto je objavljena njegova studija.

(Dnevno.rs)

KOMENTARI24 komentara

 1. miroslav says:

  Naravno da nije bio izdajnik.Car Lazar nije bio car nego knez.Itd.

 2. Paštrović says:

  O ovoj bici, o propasti srbstva i o tome da Turci "mudro ćute" o ishodu same bitke, već je poodavno "načeo tu temu" i mnogoosporavani Jovan Deretić. Je li Deretić još živ, nešto ga nema u zadnje vrijeme?

 3. miroslav says:

  Taktika koja je primenjena je ista ona koju je primenio Aleksandar Makedonski protiv Persijanaca..Ishod bitke je neresen.Vlatko Vukovic nije ni stigao u boj.Bajazit je ubio brata i postao sultan.Ozenio je Oliveru sa kojom nije mogao da dobije dete,pa je otisao na SV.Goru.Posto tamo musja noga ne moze,Oliveri su tamo nesto uradili pa se Bajazitu posrecilo,dobio je dete.Kao nagradu kupio je dobar deo zemlje oko manastira.Tako da danas Hilandar zauzima najvecu povrsinu od svih tamosnjih manastira.Turci naravno to kriju,a i jos ponesto:)Kako da kazu:))Jel.

 4. N. says:

  Mnogo tvrdnji. Nula izvora.

 5. miroslav says:

  Mislis N da nema izvora?Gresis.

 6. RaDuKa says:

  Naša je istorija takva i biće falsifikat dok su nam čuveni akademici ko što je zločinac Rade Mihaljčić i njemu slična istorijska gamad iz SANU i sa fakulteta Istorije.... Srbija je jedina zemlja na svijetu koja plaća svoje izdajnike i koja dozvljavaju da joj se mladost uvlači u izdaju... autor gore datog teksta ili je budala ili ima pamćenje kraće od ribe... prilažem link sa čuvenim udžbeniko koji je pisao čuiveni, kako reče budaletina od novinara. http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/skandalozni-udzbenik-za-sesti-razred-deca-uce-da-su-srbi-oteli-kosovo-od-albanaca-clanak-1889553

 7. marinko says:

  kaže gore "najslavnija pobeda u istoriji srba......." pa ko je ovde lud, dosta je falsikovanja istorije, hoćemo za 50 godina pisati kako smo pobedili i devedesetih u hrvatskoj i dvehiljadite na kosovu, jesmo li možda i NATO pbedili, daj te se uozbiljite malo

 8. TARAS BULJBA says:

  MARINKO USTASHO,POBEDILI SMO NA KOSOVU,POBEDILI U VUKOVARU,IZDAJA U KNINU,POBEDILI SMO NATO PAKT 1999 GODINE!!! UMRI USTASHO MARINKO!!!

 9. ile says:

  U našem društvu oduvek su postojala dva suprotstavljena mišljenja o ishodu kosovske bitke. U osnovnim i srednjim školama se učilo i uči da su je Srbi izgubili, a na fakultetima se čak i u Brozovo doba učilo da su je dobili. Ja ovo razumem na sledeći način: "Naglas ćemo pričati da smo poraženi, a u sebi ćemo znati naučnu istinu da smo pobedili". Šizofrenija potpuna. Ne znam da li je to nekad nečem služilo, i ako jeste, čemu, ali danas sigurno ne služi više ničemu.

 10. Apis says:

  E sad samo da nađemo izdajnika iz kosovske bitke i sve smo probleme resili. Skidajte bre izdajnike danasnje koji nas siluju u mozak a posle istrazujte istorijske greske i podvale.

 11. marinko says:

  taras buljba nemoj trovati decu budalaštinama, zato što izvrčemo činjenice zato nam se sve ovo i događa, zato sad i verujemo ovim izdajnicima vučiću i dačiću da su ovi zadnje potpisani sporazumi pobeda srbije na kosovu, e pa kad im verujemo da je prodaja srpskog teritorija ustvari pobeda srbije, neka nas takvi i dalje vode, nismo drugo ni zaslužili

 12. ile says:

  @marinko Kakve veze ima kosovska bitka sa vučićem i dačićem? Oni ne znaju ništa o tome i ni o čemu. I zato im niko ništa ne veruje. I kakve veze ti imaš sa tim šta mi zaslužujemo, a šta ne?

 13. Miticus says:

  Po turskim izvorima, bitka je dobijena u korist Srba. U to vreme, opasnost je pretila i od Madjara, ali su Turci bili manja opasnost i skloniji dogovoru, pa je bilo realnije sa njima napraviti sporazum, pakt o nenapadanju. Kako su Turci znali da su Srbi primorani na to, postavljali su uslove a ti uslovi su bili da im se daje 10-ak i da im se vojno pripomogne, kad oni sa nekim ratuju i sve ce biti u redu. Turci su veoma postovali svoje saveznike, ali naravno, ipak su mislili da su oni iznad. Tako, posle potpisanih ili dogovorenih sporazuma, onaj ko nije se toga pridrzavao, bio je izdajnik, kao u ovom slucaju Vuk Brankovic. Isto tako su mislili da Sultana ne moze ubiti neki vojnik, obicni smrtnik, zemaljski stvor, ako to nije uradio na prevaru, pa su Obilica nazivali Kobilicem, sinom kobile, pa mu nisu ni hteli priznati vojne zasluge i hrabrost, vec su tvrdili da je on ubio Murata na prevaru, kao, predavsi se i mucki ubio Sultana. Dakle, mnoge stvari, koje se Turcima nisu svidjale, su prepravljali i nametali Srbima da ih prihvate, kao znak prijateljstva i postovanja, sto u tom vremenu, verovatno Srbima nije bilo mnogo ni bitno, jer su posle Oliverine udaje, postali prijatelji sa Turcima a na "10-ak" su gledali kao na miraz i normalnim budzetom za vojsku (Turci su isto bili u obavezi da stite Srbiju, dakle, to je sad jedna drzava i vojska). Neki istoricari tvrde, sto se isto moze uzeti u obzir da je tacno, da je Vuka Brankovica za izdajnika proglasila bas kneginja Milica. Kao znak dobre volje i prijateljstva, udavsi svoju kcer za Bajazita, koji je sad, u ovom slucaju srpski zet, i svi koji su protiv njenog zeta, su izdajnici. Vuk Brankovic se protivio savezu sa Turcima, rekavsi: "otkad su to nama Turci preci, od nasih Srba?" To je, kazu, razgnevilo kneginju Milicu, jer je ona i pre bila zavidna, najpre sto njen muz, knez Lazar, nije car, vec Tvrtko, kome je ta titula i pripadala. Tvrtko je branio Srbiju, iako je bio u sukobu sa Milicom (zene su jezicare). Vlatko Vukovic je predvodio mnoge bojeve protiv Madjara, stitio je Srbiju svojski, jer je i Srbija, posle boja bila oslabljena i ne bi mogla sama da izadje na kraj sa Madjarima, koji su hteli da iskoriste priliku da je, sad vec oslabljenu Srbiju, pokore. Za Srpstvo, kakvo je nama i danas poznato je zasluzan najvise Vuk Brankovic, jer je on zacetnik toga i svojim primerom dokazao. Tako i oni koji tvrde da su Srbi cudan narod (za budalu se kaze da je cudan) i da slave izgubljenu bitku, je sasvim netacno. To je bila velika bitka, ali su dogadjaji posle te bitke, nametnuli da se neke stvari prihvate i sada sluze da bi se razni "istoricari" isticali svojim "znanjem". Pre kosovskog boja je bilo mnogo bitaka izmedju Srba i Turaka (5-6) i samo su u jednoj bici Srbi izgubili, koja nije bila na otvorenom polju i Srbi su bili ti, koji su zahtevali da boj bude na otvorenom polju. Elem, Turci su imali taktiku, zbog brojnosti i drugacijeg shvatanja zivota (ko pogine u boju, ide kod alaha) u kojem je pesadija isla napred i kad im pridje konjica blizu, odmah i naglo, svi polegaju po zemlji. To je konje plasilo i propinjali su se i vitezovi popadali. Srbima je taktika bila, klasicna srednjovekovna: konjica jurne napred, napravi rsum, stize odmah za njom pesadija i zavrsava posao. Znaci, boj nije poceo iznenada, pa sta bude, vec se to pripremalo i takticki su se osmisljavale strategije. Obilic, kao poznavalac turske taktike, znao je gde su turske slabosti i preuzeo je na sebe odgovornost da ce izvrsiti direktan (sada se vidi da je bio samoubilacki), napad kroz turske redove, iskoristivsi guzvu i krenuti na Sultana (to je on govorio na toj "veceri", koja je u stvari bila zakljucni dogovor generala, a ne, kao sto neki tvrde, da se opravdavao da li je izdajnik ili ne. Ili, kako se danas objasnjava, da su svi ti generali pricali o necem onozemaljskom, kao braneci veru ili statijaznam... Oni su bili profesionalni vojnici i znali su svoj posao).

 14. Milan cg says:

  Nas poznati istoricar Ekmecic je fino objasnio. Predanje je Vuku Brankovicu pripisalo izdaju koju je pocinio njegov sin. Naime na Kosovu je par godina nakon ovog boja doslo do jos jednog u kojem su se sukobili turci i madjari. Na strani madjara se borio mladji Brankovic(ne Djuradj vec njegov brat, zaboravih mu ime) a na strani turaka Lazarev sin Stefan. Zbog strasnih madjarskih katolickih zlocina koji su visestruko nadilazili turske kao i zbog ugleda pokojnog Lazara, narod je stao na Stefanovu stranu. U kasnijim vjekovima doslo je do 'preklapanja' ova dva boja tako da svi govore o prvom a gotovo niko o drugom a Brankovic postade izdajnik.

 15. Dragan says:

  I hajde sad da se preda zahtev sudu za rehabilitaciju Vuka Brankovića. Kad može za Dražu, što ne bi moglo i za Vuka?

 16. Ilija says:

  Evo pogledajte predavanje prof. Deretica o kosovskom boju, uglavnom na osnovu turskih izvora: https://www.youtube.com/watch?v=q0VUPnX38SA Turska vojska izgubila, razbezala se sa bojnog polja i napustila Srbiju. Inace nikada se pobednicka vojska ne povlaci nakon dobijene bitke. Prica o izdaji i porazu je naknadno lansirana od strane Vatikana da bi se Srbi ocrnili, posebno Vuk Brankovic jer kasnije njegov sin nije dozvolio srpskom patrijarhu da sklopi uniju sa Vatikanom, iako su neki drugi pravoslavni patrijarsi bili spremni na to.

 17. Miticus says:

  E, opet Vatikan. A radovali se kao mala deca kad smo pobedili, navijali svi za nas. 'Ajde ne lupaj, Ilija.

 18. Robert Wronsky says:

  Naravno, kako bi Srbin izdao Srbe? Ma to je bio nekav Bosanac! A u ostalom, Srbi su pobijedili u svim ratovima kao i na Kosovu! Ko to kaže, ko to laže? " I tako je nastao mit o Kosovskom boju, najslavnjoj pobedi u istoriji Srba, naroda koji i te kako zna šta je rat." Ovaj puta Intermagazin!

 19. Ilija says:

  @Miticus, Robert Wronsky, A sto to vas dvojicu pogadja ako se kaze nesto protiv Vatikana koji Srbima o glavi radi oko hiljadu godina? Da vas mozda ne placaju oni? Zanimljivo ne izvosite argumente, nego naprdujete. Naravno da cete reci i da Vatikan nije bio iza Jasenovca i ustasa, sve su to neke tzv "teorije zavera", drugim recima budalastine. A ustase svojerucno klale i ohrabrivale zlikovce na zlocine. Sto Vatikan ne otvori svoje arhive, tamo pise mnogo toga? Zato sto su do guse u kriminal i u zlocine uvuceni. Ima o tome knjiga od autora stranaca. Npr ona "The Vatican's Holocaust", autor Avro Manhattan. Pa "Magnum Crimen" Viktora Novaka. Puno toga. Evo i ova: Hitler’s Pope: The Secret History of Pius XII (New York: Viking, 1999) by John Cornwell.

 20. Miticus says:

  Ilija, ovde je prica o 14 veku. Bas takvi kao ti Vatikanu pridajete znacaj. O cemu god da se prica, pojave se tako, neke persone, i odmah sve okrenu na Vatikan i zaverama (koje bas taj Vatikan i pravi, smislja. Trazi nacina da ljudi uvek razmisljaju o Vatikanu, da im bude uvek prva misao). Inace, prica se o Vuku Brankovicu, kao izdajniku, ali niko ne govori o tome da su upravo Nemanjici, toliko su se srodili sa Turcima, pa presli u Islam. Originalni potomci se prezivaju Musovici. Nemanjici su prvo bili Katolici, Srbima nametnuli Pravoslavlje, pa im se ni to nije svidelo i presli u Islam. Obrazlozili su to da im Islam jedini pruza privilegije koje oni zasluzuju.

 21. Miticus says:

  Trebali bi malo da se pitamo: ko su ti Nemanjici, koji su nama Srbima kreirali istoriju, put? Cini mi se da su upravo oni najvise podelili Srbe i zaceli unistenje Srpstva. Nisu Srbi prelazili u islam samo tek tako, ozlojedjeni sledbenici popa Bogumila. Katolika je bilo isprva u Srbiji u raskoj oblasti i to ne mali broj, vremenom proterani i sada se izjasnjavaj kao Hrvati. Sto je najgore, Srbi se dele po nacijama ili ideologijama (nastale su nacije koje sad nisu Srbi), dok eto u Albaniji ima svih tih religioznih podela a svi su oni Albanci, Siptari. Jos jedan primer, Bunjevci. Najzasluzniji sto je Vojvodina srpska, sada se izjasnjavaju kao Hrvati. E to je ono o cemu bi ljudi trebali da razmisljaju: ko je takav nacin razmisljanja nametnuo i podelio Srbe, pa srpsku krv raslojava na razne strane. Religioznost nema veze sa nacionalnoscu, dva brata ne razmisljaju isto, a ista su familija. Mozda su upravo Srbi krivi sto odbacuju svoje ljude pa oni posle traze jato kome ce pripasti. Takvo razmisljanje (ko nije pravoslavac, nije Srbin) je ravno izdaji. A ni pravoslavlje nije srpsko.

 22. Ilija says:

  Vatikan je iza toga da se svi Srbi katolici moraju zvati Hrvati. To je odluceno na nekom katolickom kongresu u Zagrebu 1900-te, to se cesto pominje. Prakticno ako je Srbin katolik, oni ga smatraju Hrvatom, Srbin katolik za njih ne postoji. Eto pitaj katolicke zvanicnike koliko ima u svetu Srba katolika. A zna se da su se katolicili zbog nevolje I da bi mogli opstati u netolerantnioj katolickoj sredini. Komunisti su takodje stvarali druge nacije od Srba (muslimane I crnogorce). Velikim silama (Englezima, Nemcima) je bio cilj da se tu napravi vise nacija posvadjanih kako bi preuzeli kontrolu tog prostora gde su oni ziveli, I da bi najjacu naciju (Srbe) sto vise oslabili, plus Srbi su prirodni saveznici Rusije, njihovog konkurenta na globalnom planu. Vatikan je I finansijska ustanova, jedna od najbogatijih, oni su I Hitlera finansirali u pocetku. Ogroman capital imaju, nekretnine svuda po svetu od kojih ubiru profit. Ogroman oni uticaj imaju.

 23. jaa says:

  Tvrtko Kotromanic je izdao Kneza Lazara!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *