VUK DRAŠKOVIĆ: Otegnuće se ovo još 13 godina

VUK DRAŠKOVIĆ: Otegnuće se ovo još 13 godina

19 oktobra 2013

Vuk-Draskovic-foto-BetaPripremno ročište trebalo je već da se održi, pa je odloženo, pa mi se sve čini da će ovo potrajati još 13 godina, kaže vođa SPO Vuk Drašković.

Danas je odložen početak ponovljenog suđenja bivšim pripadnicima DB zbog optužbi da su učestvovali u pripremi neuspelog atentata na lidera Vuka Draškovića 2000. u Budvi. Kao razlog odlaganja navedeno je da je učesnicima u postupku potrebno još vremena da se pripreme za pripremno ročište. Sledeće je zakazano za 27. novembar.

„Ničemu se ne nadam dobrome od obnavljanja procesa jer je ‘služba’ koja je organizovala ovaj i mnoge druge zločine još brani ‘službu’. Dosijei u kojima su tragovi zločina su i dalje nedodirljivi i tretiraju se kao vrhunska državna tajna i zaštićeno nacionalno dobro. Dokle god da je to tako, neće biti odgovornosti za tu službu bezbednosti koja je organizovala i počinila i zločin u Budvi i desetine i hiljade drugih zločina, niti će biti moguće otkrivanje lanca pljačke i kriminala, jer je i to izvođeno u organizaciji Službe i njenih ljudi“, kaže Drašković za list Danas, povodom ponavljanja suđenja za pokušaj atentata na njega u Budvi 2000.

Sudija Tatjana Sretenović obrazložila je da je početak suđenja zakazala za danas pre stupanja na snagu novog Zakonika o krivičnom postupku 1.oktobra, po kom je obavezno održavanje pripremnog ročišta za krivično delo za koje se optuženi terete.

Po zakonu pripremno ročište je obavezno za krivična dela za koja je zaprećena kazna preko 10 godina zatvora, a optuženima se na teret stavlja krivično delo ubistvo u pokušaju pomaganjem za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Sudija Sretenović je najavila da će pripremno ročište, 27. novembra biti održano bez prisustva javnosti, a nakon njega bi odmah moglo da počne suđenje. Ona je podsetila da je Apelacioni sud doneo rešenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu u ovom slučaju 16. maja, a koje je u Viši sud stiglo 6. avgusta nakon čega je zakazala današnji pretres.

Na pripremnom ročištu, prema rečima sudije, predlažu se dokazi koji će se izvoditi tokom suđenja i ne mogu se više predlagati novi dokazi, osim ukoliko stranke dokažu da ranije (do pripremnog ročišta) nisu mogle do njih da dođu. Sudija Sretenović je rekla da će na pripremno ročište biti pozvan i Vuk Drašković kao oštećeni koji ima pravo da sam predloži svoje dokaze.

Na optuženičkoj klupi u Višem sudu u Beogradu ponovo će se naći nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i načelnici odeljenja u tom centru za unutrašnji i spoljni ekstremizam Stevan Basta i Ratko Romić,jer je Apelacioni sud letos ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Ukinutom presudom Višeg suda u Beogradu od 18. juna prošle godine Radonjić je bio je osuđen na osam godina zatvora, a nekadašnji načelnici Trećeg i Šestog odeljenja beogradskog centra DB, Basta i Romić, na po sedam godina.

Njima će se ponovo suditi zbog optužbi da su pratili Draškovića, fotografisali njegovu kuću u Budvi i album sa fotografijama posredno predali atentatorima – pripadnicima nekadašnje Jedinice za specijalne operacije koje je, pre osam godina, Specijalni sud, zbog tog zločina, osudio na višedecenijske kazne zatvora.

Radonjić, Basta i Romić, međutim, od početka postupka tvrde da nisu krivi i da odbacuju navode optužnice kao „sramne i lažne“, jer su svoje zadatke izvršavali po pravilima službe.

Basta i Romić su, prema navodima optužnice, po nalogu svog šefa Radonjića, pratili Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi. Zatim su te fotografije predali Radonjiću, (u ranijoj optužnici Radomiru Markoviću, koji je postupao po nalogu tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića).

Kako se navodi u optužnici Radonjić je te fotografije „posredno predao neposrednim izvršiocima neuspelog atentata – pripadnicima „Crvenih beretki“, koji su već osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne pred Specijalnim sudom – Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću i Nenadu Iliću.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slavica Jovanovic says:

    DRAGAN HAZLER JEDAN OD OSNIVAČA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMETNOSTI DIJASPORE I PREDSEDNIK HAZUDA PREDLAŽE HRVATSKOM PRAVOSUĐU DA SE NAPIŠE OPTUŽNICA PROTIV VUKA DRAŠKOVIĆA I ZLOČINA NJEGOVE PARAVOJNE FORMACIJE http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=3269.msg9164#msg9164

  2. Slavica Jovanovic says:

    DA SE VUK DRAŠKOVIĆ ŠTO HITNIJE ISPORUČI HAGU PETICIJU POTPIŠITE OVDE ! http://www.peticije24.com/108163

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *