VUK DRAŠKOVIĆ: Srbija da osudi komunističke zločine i to treba da joj bude uslov za ulazak u EU

VUK DRAŠKOVIĆ: Srbija da osudi komunističke zločine i to treba da joj bude uslov za ulazak u EU

22 oktobra 2013
Vuk-Draskovic-foto-BetaLider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da bi Evropska unija (EU), kao uslov u pregovorima o prijemu u EU, trebalo da zahteva od Srbije osudu zločina komunističke vlasti i reformu službi bezbednosti.U debati „Srbija u Evropi – Evropa u Srbiji“ na Beogradskom sajmu knjiga, Drašković je rekao da Srbija ne može u Evropu sa ideologijom komunističkih službi bezbednosti, jer je to „drveno gvožđe“ – kontradikcija.„Uslov za članstvo Srbije u EU mora biti osuda komunističkih zločina, radikalna reforma službe bezbednosti i otvaranje tajnih dosijea. Dok se to ne uradi, mi nećemo otkloniti mentalnu prepreku da bismo krenuli ka Evropi“, rekao je Drašković i ocenio da bi otkrivanje istine o tim zločinima dovelo do preporoda u Srbiji.On je kazao da je ruska Duma javno osudila staljinističke zločine i ubistvo carske porodice, dok u Srbiji vlada muk, zbog „mentalnih i duhovnih okova koji Srbiji ne daju da krene ka Evropi, uz podršku ekstremnih krugova u srpskoj crkvi“.

„Ne mogu da razumem zašto EU u listu zahteva koji bi bili uslov za članstvo Srbije u EU, jasno ne istakne našu obavezu da osudimo komunističke zločine, jer ih nikada nismo osudili“, rekao je Drašković.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je da bi zahtevanje izvinjenja za komunističke zločine „otvorilo stare rane“ i raspravu o prošlosti koja nikuda ne vodi.

Po njegovim rečima, Srbija treba da se usredsredi na rešavanje problema Kosova i ispunjavanje preporuka Evropske komisije o reformi pravosuđa, javne uprave i privrede.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *