Vuk Jeremić u Vatikanu: Papi poklonio ikonu Svetog Save

Vuk Jeremić u Vatikanu: Papi poklonio ikonu Svetog Save

31 maja 2013

191053071351a89f74ee7a7501549196_origPredsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić boravio je u zvaničnoj poseti Svetoj stolici, gde je sa papom Franjom razgovarao o pitanjima sa međunarodne agende – Bliskom istoku, situaciji u Siriji i održivom razvoju, ali i o Srbiji.

Jeremić je papi poklonio ikonu Svetog Save, rad prizrenskih majstora. Tom prilikom, Jeremić je papi ukazao da autori ikone više ne žive u Prizrenu i zamolio ga da se založi za zaštitu hrišćanskih svetinja i hrišćanskog življa na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima predsednika GS UN, papi je predstavljana i velika tematska rasprava koja će biti organizovana 8. jula u Generalnoj skupštini na temu „Socijalne jednakosti u kontekstu održivog razvoja“ za koju je papa pokazao veliko interesovanje.

„Na današnjem sastanku sa papom najviše smo vremena proveli razgovarajući o prioritetima srpskog predsedavanja vezanog za održiv razvoj. Papu je naročito zanimala socijalna komponenta održivog razvoja, koja ovog trenutka predstavlja najvažniji cilj UN“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da se na debati u GS UN može očekivati učešće Vatikana na visokom nivou. „Sveta stolica je izuzetno aktivan član UN u svim raspravama iako ima status samo posmatrača i mi sa Svetom stolicom izuzetno blisko sarađujemo“, istakao je Jeremić.

Jeremić i papa su razgovarali o situaciji na Bliskom istoku.

Posebno je bilo reči o Siriji, rekao je Jeremić, dodavši da on i papa dele zabrinutost zbog pozicije hrišćana u tom regionu koji su se našli usred ratnog vihora.

Predsednik GS UN razgovarao je i sa ministrom spoljnih poslova Vatikana Dominikom Mambertijem a boravak u Rimu iskoristio je i za susret sa premijerom Italije Enrikom Letom.

„Njih je najviše zanimalo pitanje Kosova, kako gledamo na najnoviji razvoj događaja. Ja sam se zahvalio Svetoj stolici na principijelnoj poziciji kada je reč o Kosovu i izrazio nadu da neće doći do bilo kakve promene stava, jer to je pozicija koja omogućava i ohrabruje strane da nastave pregovore“, istakao je Jeremić.

Vatikan ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Na sastanku sa premijerom Italije najviše vremena smo proveli razgovarajući o ekonomskim i finansijskim temama. Srbija u septembru u Generalnoj skupštini organizuje veliku tematsku raspravu o ulozi agencija za kreditni rejting u međunarodnom fiinansijskom i ekonomskom sistemu. To je stvar koja Italiju izuzetno zanima i blisko ćemo sa njom sarađivati na organizaciji te tematske debate“, rekao je Jeremić.

On je dodao da su na dnevnom redu bila i druga pitanja, uključujući pitanje održivog razvoja i zaštite životne sredine.

„Dotakli smo se i bilateralnih tema. Zahvalio sam se Italiji na podršci Srbiji da dobije predsedavanje Generalnom skupštinom UN, na investicijama koje Italija ima u Srbiji i izrazio očekivanje da će u narednom periodu takvih investicija biti još više i da će dve vlade nastaviti da blisko sarađuju, kako u ekonomskoj sferi, tako i po pitanju evropskog procesa“, zaključio je predsednik GS UN.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *