VUKČEVIĆ: Pokušaj da se relativizuju zločini

VUKČEVIĆ: Pokušaj da se relativizuju zločini

20 januara 2014

Vladimir-VukčevićU toku je relativizacija ratnih zločina od strane pojedinaca u pravosuđu, kaže za Danas Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.

Vukčević kaže da pojedinci relativizuju ratne zločine u pokušaju da se, iako to niko nije tražio od njih, dodvore određenim političkim krugovima.

U sudskim odlukama koje su nam dostavljene već smo našli niz protivrečnosti koje će biti razlog za ulaganje zahteva za zaštitu zakonitosti, kaže Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, odgovarajući na pitanje o obaranju presuda u slučajevima „Lovas“, „Gnjilanska grupa“, kao i o odluci Ustavnog suda da usvoji žalbu Saše Radaka, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina na Ovčari, koju je podneo zbog povrede prava na pravično suđenje. Vukčević navodi da je opasno za demokratiju jedne države da niži sudovi ne poštuju stavove viših.

„Ovakve odluke će na međunarodnom planu naneti veliku štetu Srbiji, uvredile su žrtve, a nimalo ne liče ni na pravdu ni na adekvatnu primenu prava“, ističe Vukčević.

Povodom pogibije pripadnika „Škorpiona“ Slobodan Medić koji je bio na slobodnom novogodišnjem vikendu, Vukčević kaže da je po zakonu to bilo moguće.

„Međutim, svestan bola porodica poginulih u saobraćajnoj nesreći, ne mogu da zaboravim bol porodica onih golobradih dečaka kojima su „Škorpioni“ svesno oduzeli živote, rugali im se pred smrt i snimali njihovo streljanje. Mislim da je nagrada onima koji su počinili najteže zločine štetna za državu, za pravdu, i loša i uvredljiva poruka porodicama streljanih dečaka u Trnovu. Na taj način su „Škorpioni“ učinili stravičan zločin i naneli veliku štetu i sramotu srpskom narodu. Njihovo nedelo, ubistvo dece, bila je prva vest u svim svetskim medijima, a sada ih neko za to nagrađuje u skladu sa zatvorskim pravilima. Bio je utorak popodne. Da li je to vikend, i ako jeste, koliko vikend traje?“, kaže Vukčević.

Ratni tužilac navodi da, koliko je čuo, osim Medića, takvih na slobodi je bilo još-

„Na primer Repanović, osuđen za zločin u Suvoj Reci. Kao što sam rekao, postupak relativizacije ratnih zločina je u toku. Ohrabrujuće je što politička elita u ovom trenutku šalje jasne poruke da svako ko je odgovoran za zločine mora za njih i da odgovara. Mislim da je mnogo veći problem u samom pravosuđu“, smatra Vukčević.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *