Вукосављевић: Имамо планове, српска култура је витална

Vukosavljević: Imamo planove, srpska kultura je vitalna

2 aprila 2018

Imamo planove, srpska kultura je vitalna, ali je potrebna neprestana pomoć države u svakom smislu, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević prilikom posete Matici srpskoj u Novom Sadu.

Navodeći da je Matica srpska jedna od najvažnijih institucija kulture i da 200 godina predstavlja „košnicu kulturnog života“, Vukosavljević ističe da država to prepoznaje i da ulaže sve veća sredstva.

„Ministarstvo kulture pruža snažnu podršku svim aktivnostima koje Matica srpska obavlja, jer smatramo da u vremenima u kojima živimo moramo da imamo svoje utemeljenje i svoje kotve i lengere“, rekao je Vukosavljević.

On je napomenuo da je 2016. godine za programe i aktivnosti te ustanove bilo izdvojeno 36 miliona dinara, zatim u 2017. godine oko 45 miliona, dok je taj iznos u 2018. godini 55 miliona dinara što, kako kaže, predstavlja jedan od najvećih finansijskih iskoraka.

Posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Matici srpskoj, ta institucija će, dodaje Vukosavljević, dobiti dodatnih 150 miliona dinara za projekte enciklopedistike i leksikografije.

Ministar kaže da su na sastanku sa predstavnicima Matice ohrabrene aktivnosti koje se tiču međunarodne saradnje, tako da nas očekuje otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, ali i obnavljanje lektorskih katedri u regionu.

„U tom smislu smo se dogovorili da Matica srpska i kadrovski i tehnički i na druge načine putem literature, publikacija, stručnih časopisa i stručnih knjiga pomogne ustanovljavanje i obnovu tih lektorata“, rekao je Vukosavljević.

On je naveo da je postignut najviši stepen saglasnosti o tome da je srpska kultura na dobrom putu oporavka.

„Očekujemo da će naši kulturni centri biti prilika da se afirmiše i savremeno stvaralaštvo, ali i da se poveća broj prevoda naše književnosti, literature uopšte na strane jezike“, zaključio je ministar.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Bla bla bla...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *