Вукосављевић: Културно наслеђе Србије биће доступно грађанима “на један клик“

Vukosavljević: Kulturno nasleđe Srbije biće dostupno građanima “na jedan klik“

5 oktobra 2018

Ustanove kulture u Srbiji dobile su Pravilnik o bližim uslovima za digitalizaciju kulturnog nasleđa kojim se određuju jasna uputstva da se kulturno nasleđe sačuva u digitalnom obliku i da bude građanima dostupno „na jedan klik“, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Vukosavljević koji je potpisao Pravilnik čime je on stupio na snagu, na skupu o tome u Narodnom muzeju Srbije je rekao novinarima da je proces digitalizacije strateško opredeljenje Vlade i da ima razloga da bude zadovoljan napretkom tog procesa.

„Mi smo kao Ministarstvo kulture i informisanja, naravno u punoj saradnji sa našim ustanovama kulture i Ministarstvom za telekomunikacije Vlade Srbije i mnogim pojedincima, uspeli da dođemo do ovoliko velikog iskoraka, koji je samo jedna od faza u procesu digitalizacije“, rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je u Narodnom muzeju uručio zahvalnice državnim organima, ustanovama, kompanijama, obrazovnim institucijama i podincima koji su pomogli u sprovođenju digitalizacije. Među dobitnicima su državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, savetnica premijerke Srbije Svetlana Jovanović i predstavnik vladine Kancelarije za IT i E-upravu Mihailo Jovanović.

Zahvalnice su dobili Telekom Srbija, kompanija Majkrosoft zbog podrške i pomoći digitalizaciji, ali i Narodni muzej, Istorijski muzej, Muzej Vojvodine, Jugoslovenska kinoteka, Arhiv Srbije, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodna biblioteka Srbije, Galerija matice Srpske i Vikimedia.

Najveći broj unetih digitalnih zapisa u Jedinstveni informacioni sistem zabeležio je Narodni muzej Čačka i Narodni muzej Šapca, za šta su nagrađeni. Za doprinos digitalizaciji kroz naučne radove nagradu je dobio Adam Sofronijević, a za doprinos stvaranju baze spomenika kulture u domenu nepokretnog nasleđa nagradu je dobila Estela Radonjić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *