Вукосављевић: Радио и ТВ садржаји део културног наслеђа

Вукосављевић: Радио и ТВ садржаји део културног наслеђа

29 јуна 2018

Други Регионални симпозијум о дигитализацији филмске и телевизијске архивске грађе почео је данас у просторијама Министарства културе и информисања, где је претходно потписан Споразум о сарадњи између Министарства, Високе школе електротехнике и рачунарства струковних студија, Филмских новости и Радио-телевизије Србије.

Споразум су потписали министар културе и информисања Владан Вукосављевић и директори поменутих инстутуција Вера Петровић, Владимир Томчић и Драган Бујошевић.

Министар Вукосављевић је нагласио да филмска грађа, радио и телевизијски садржаји, представљају део културног наслеђа и треба да буду третирани са истом пажњом и професионалношћу као и сва остала културна добра.

Он је подвукао да Министарство културе и информисања, у сарадњи са установама културе, јавним медијским установама и образовним установама, ради на јачању капацитета, како материјалних, тако и људских.

„Циљ потписивања овог споразума је да се направи шири фронт установа и институција који ће бити оспособљене да се дугорочно и одрживо баве дигитализацијом, дигиталном рестаурацијом и поновном употребом дигиталног филмског, радијског и телевизијског материјала“, рекао је министар.

Он је напоменуо да су те активности Министарства уврштене у неколико стратешких докумената и да следи израда правног оквира који ће регулисати заштиту и дигитализацију филмског, радијског и телевизијског материјала.

„Сматрам да је ово само почетак системског и стручног уређења ове области“, додао је Вукосављевић.

Симпозијум је отворио помоћник министра за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Дејан Масликовић, који је рекао да је суштина потписаног споразума да се заједничким радом ојачају капацитети установа културе и телевизије, да се поделе ресурси како би се процес дигитализације радио и телевизијских садржаја и филмске грађе брзо одвијао и та грађа што пре постала доступна најширој јавности.

Програмом симпозијума предвиђено је да данас Дејвид Флугер са швајцарског Националног института за заштиту аудиовизуелне архиве „Мемориав“ одржи предавање „Тело медија: управљање материјалним добрима“, док ће на тему „Физичке карактеристике дигитализације филма у боји“ говорити Ђорђо Трампи са Универзитета у Цириху, Одсек за студије филма.

Предавање „Процедуре дигитализације филмске и телевизијске архивске грађе – од конзервације до поновне употребе: искуства ИНЕ“ сутра ће одржати Ален Хери, руководилац техничког сектора Националног аудиовизуелног института (ИНА) из Француске, а о дигиталној рестаурацији и избору софтвера и опреме за дигитализацију филмске и телевизијске архивске грађе говориће Дубравко Бадалић, руководилац Одељења за дигитализацију и дигиталну рестаурацију из Архива Југословенске кинотеке.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u