Вукосављевић: Радио и ТВ садржаји део културног наслеђа

Vukosavljević: Radio i TV sadržaji deo kulturnog nasleđa

29 juna 2018

Drugi Regionalni simpozijum o digitalizaciji filmske i televizijske arhivske građe počeo je danas u prostorijama Ministarstva kulture i informisanja, gde je prethodno potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva, Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija, Filmskih novosti i Radio-televizije Srbije.

Sporazum su potpisali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i direktori pomenutih instutucija Vera Petrović, Vladimir Tomčić i Dragan Bujošević.

Ministar Vukosavljević je naglasio da filmska građa, radio i televizijski sadržaji, predstavljaju deo kulturnog nasleđa i treba da budu tretirani sa istom pažnjom i profesionalnošću kao i sva ostala kulturna dobra.

On je podvukao da Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa ustanovama kulture, javnim medijskim ustanovama i obrazovnim ustanovama, radi na jačanju kapaciteta, kako materijalnih, tako i ljudskih.

„Cilj potpisivanja ovog sporazuma je da se napravi širi front ustanova i institucija koji će biti osposobljene da se dugoročno i održivo bave digitalizacijom, digitalnom restauracijom i ponovnom upotrebom digitalnog filmskog, radijskog i televizijskog materijala“, rekao je ministar.

On je napomenuo da su te aktivnosti Ministarstva uvrštene u nekoliko strateških dokumenata i da sledi izrada pravnog okvira koji će regulisati zaštitu i digitalizaciju filmskog, radijskog i televizijskog materijala.

„Smatram da je ovo samo početak sistemskog i stručnog uređenja ove oblasti“, dodao je Vukosavljević.

Simpozijum je otvorio pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković, koji je rekao da je suština potpisanog sporazuma da se zajedničkim radom ojačaju kapaciteti ustanova kulture i televizije, da se podele resursi kako bi se proces digitalizacije radio i televizijskih sadržaja i filmske građe brzo odvijao i ta građa što pre postala dostupna najširoj javnosti.

Programom simpozijuma predviđeno je da danas Dejvid Fluger sa švajcarskog Nacionalnog instituta za zaštitu audiovizuelne arhive „Memoriav“ održi predavanje „Telo medija: upravljanje materijalnim dobrima“, dok će na temu „Fizičke karakteristike digitalizacije filma u boji“ govoriti Đorđo Trampi sa Univerziteta u Cirihu, Odsek za studije filma.

Predavanje „Procedure digitalizacije filmske i televizijske arhivske građe – od konzervacije do ponovne upotrebe: iskustva INE“ sutra će održati Alen Heri, rukovodilac tehničkog sektora Nacionalnog audiovizuelnog instituta (INA) iz Francuske, a o digitalnoj restauraciji i izboru softvera i opreme za digitalizaciju filmske i televizijske arhivske građe govoriće Dubravko Badalić, rukovodilac Odeljenja za digitalizaciju i digitalnu restauraciju iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *