VUKOVAR: Autobusi dovoze brojne građane, dolazi i Tompson

VUKOVAR: Autobusi dovoze brojne građane, dolazi i Tompson

3 septembra 2013

351208_vukovar6-beta_fNa centralnom trgu u Vukovaru u devet časova počelo je novo okupljanje građana protiv ćirilice, njih oko 200. Jake policijske snage blokirale su neke ulice u centru grada, a posebno se čuvaju zgrade Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na kojima su postavljene dvojezične table.

Vukovar pruža sliku grada pod opsadom, jer stalno pristižu nova policijska pojačanja iz cele Hrvatske. Interventna policija ima svu potrebnu opremu, a strogo se kontroliše ulaz i izlaz iz grada.

Autobusi iz cele Hrvatske krenuli su u ranim jutarnjim časovima prema Vukovaru, a dolazak su najavili brojni građani koji žele da daju podršku Vukovarcima koji su skinuli ćirilične table. Navodno će u Vukovar da doputuje i pevač Marko Perković Tompson. Napetost u gradu vladala je celu noć, a brojne policijske snage obezbeđivale su sva najvažnija mesta u Vukovaru.

Najviše policajaca je bilo pred zgradom Policije, gde su u pritvoru bili građani koji se sumnjiče da su nasilno razbili dvojezične table i povredili četvero policajaca. Među pritvorenima je i Tomislav Josić, predsednik samoproglašenog Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara. Jedan od njih, Stevo Culej, pušten je iz pritvora u 3:30 časova.

U toku noći pred zgradom vukovarske Policije okupilo se oko 200 ljudi koji su tražili da njihove sugrađane ispita dežurni sudija i da ih se pusti kući. U Policiju je došao i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, sa istim zahtevom, ali je odbijen. Izvređali su ga i demonstranti, zamerajući mu što je devedesetih godina učestvovao u mirnoj reintegraciji Podunavlja. Demonstrantima su se pridružili i sveštenici, a proteesti su organizovani i u Vinkovcima.

DUBROVNIK

Na ulazu u Dubrovnik jutros je osvanuo veliki transparent na kojem piše: ”Stop ćirilici u Vukovaru, opet će se gusta magla spustiti”. Uz to je nacrtan ustaški znak, a i na zvaničnoj tabli koja najavljuje ulaz u grad Dubrovnik nacrtano je veliko slovo „U“. i mnoge gradske zidine, koje su pod zaštitom Unesko-a išarane su znakom „U“.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *