650.000 ŠOVINISTA U HRVATSKOJ: Skupljeno preko 650.000 potpisa protiv ćirilice

650.000 ŠOVINISTA U HRVATSKOJ: Skupljeno preko 650.000 potpisa protiv ćirilice

6 decembra 2013

VukovarŠtab za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacije koja se bori protiv ćirilice, do sada je prebrojao više od 650.000 prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o izmeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, izjavio je predsednik štaba Tomislav Josić.

Više od 600.000 potpisa je verodostojno, već je utvrđeno, a tačan broj znaće se kada stignu konačni i podaci za još četiri županije, rečeno je na konferenciji za novinare.

Najveći broj potpisa, više od 160.000, prikupljeno je na području grada Zagreba, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji (47.800 potpisa, od čega oko 18.000 u Vukovaru).

Članica štaba Snježana Patko tvrdi da je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma završeno 1. decembra, u zakonskom roku od 15 dana i da je tokom te akcije zabeležena opstrukcija pojedinih gradskih kancelarija ovlašćenih za izdavanje dozvola za korišćenje javnih površina.

Ona je navele neke situacije u kojima je izraženo neslaganje sa prikupljanjem potpisa protiv ćirilice – zapaljen je štand u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovci, zabeleženo je više verbalnih provokacija popisivača, evidentirano je nekoliko prijava birača da su štandovi preblizu biračkim mestima tokom referenduma o braku… Patko je prozvala i vladajuće strukture, navodeći da je njihova „antikampanja putem državnih medija trajala do samog kraja prikupljanja potpisa i to na najnedemokratskiji način“.

Članovi štaba tvrde i da su „neprimerene izjave premijera Zorana Milanovića da do referenduma neće doći dok je on na toj funkciji“, a ponavljaju i da se ovih dana u policijske stanice pozivaju županijski koordinatori štaba, angažovani na prikupljanju potpisa.

Član štaba zadužen za pravna pitanja Vlado Iljkić ocenio je da nigde nije regulisano da prava nacionalnih manjina ne mogu biti podvrgnuta strožijim pravilima, a navodi i da „treba videti kojem bi to ugovoru s EU bilo u suprotnosti“.

Povodom ustavnih poromena koje se pripremaju zbog sprečavanja referenduma o ćirilici, Iljkić kaže da bi u tom slučaju moglo doći do ustavne krize. „Ako Sabor prihvati izmene Ustava i one budu takve da spreče ovaj referendum, moguće je da će Ustavni sud imati drugačije mišljenje od Sabora, što bi moglo dovesti do ustavne krize“, rekao je Iljkić, a prenosi Hina.

Štab će na referendumu, ako do njega dođe, tražiti da se cenzus za upotrebu ćirilice podigne sa 30 na 50 odsto srpskog stanovništva u lokalnim sredinama.Ta organizacija je bila inicijator protesta na kojima su skidane i uništavane dvojezične ploče sa zgrada državnih institucija u Vukovaru, ali i u drugim mestima u Hrvatskoj.

Štab očekuje da će Sabor, posle utvrđivanja verodostojnosti prikupljenih potpisa, raspisati referendum, a premijer Milanović rekao je da veruje da će vrlo brzo biti promenjen Ustav i određeno koje vrste referenduma su moguće.

Govoreći o nameri štaba da se raspiše referendum o ćirilici, on je dodao da će se „toj nedobronamernoj inicijativi suprostaviti svim pravnim sredstvima“. „Za to nam ne treba Ustavni sud, jer Hrvatski Sabor donosi Ustav i sam je ovlašćen da ga tumači. Dakle, referenduma o pravima nacionalnih manjina neće biti“, rekao je nedavno Milanović.

Kako je u utorak objavio „Jutarnji list“, nove ustavne odredbe, koje će sprečiti izjašnjavanje o ćirilici, stupiće na snagu između Božića i Nove godine, a najkasnije 1. januara 2014.

Za to je potrebno postići dvotrećinsku većinu u Saboru, a list je procenio, na osnovu razgovora sa predstavnicima vlasti ali i opozicije, da će takav politički konsenzus biti postignut.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *