Вуковар : Сећање на убијену српску децу и цивиле

Vukovar : Sećanje na ubijenu srpsku decu i civile

17 novembra 2017

 

Prema podacima dokumentacionog centra Veritas, na području Vukovara je za vreme rata ubijeno najmanje 135 civila srpske nacionalnosti. Samo u periodu od 1. do 18. novembra 1991. hrvatska vojska je masakrirala 52 srpska civila. Najmasovniji zločin dogodio se 16. novembra 1991.

Nažalost, mediji u Hrvatskoj godinama prećutkuju i zataškavaju ove stravične zločine.

Glavni razlog zašto Hrvati prikrivaju ovaj masakr, leži u činjenici da bi se otvaranjem tog problema doveo u pitanje mit koji su Tuđman i hrvatska elita konstruisali kada je reč o Vukovaru. Javnim diskursom o srpskim žrtvama otkrilo bi se da u Vukovaru nije bilo reči ni o kakvoj „velikosrpskoj agresiji“ već građanskom sukobu između dve zavađene strane. Takođe, postalo bi sasvim jasno da hrvatski vojnici nisu samo „hrabri branitelji“ kako ih hrvatska elita predstavlja, već da među njima ima i ratnih zločinaca koji su ubijali decu, žene i starce.

Tog 16. novembra pripadnici Zbora Narodne Garde na svirep način su upali u porodičnu kuću u ulici Nikole Demonje 72 i masakrirali celu porodicu Čečavac: oca Miroslava (25), majku Slađanu (20) i sina Gorana koji je imao samo godinu dana. Sa njima u kući su ubijene i njihove komšije koje su se kod njih privremeno sakrile. To su Ana Novaković (41), Ilinka Milošević (32) i njen desetogodišnji sin Branimir Milošević. Svi su ubijeni vatrenim oružjem.

U istoj ulici samo dve kuće pored, hrvatski vojnici su masakrirali četvoročlanu porodicu Pavlović i još četiri civila srpske nacionalnosti koji su se ovde zatekli. Ubijeni su Pavlović Nada (36), njen sin Zoran (17), ćerka Zorica (15) i Nadina majka Miholjka (66). Zajedno sa njima stradali su Pavić Radoslav (1966), Pavić Savka (1929), Sredojević Milan (1954), Tošković Teodor (1950), Trajković Velimir (1930) i Travaš Milan (1944). Krvavi pir hrvatskih vojnika preživela je samo Milena Trajković koja je tom prilikom ranjena.

Tokom hrvatske agresije na Vukovar, ubijena je i Hrvatica Ana Lukić – Maljevac, koja je bila udata za Srbina. Zbog opasnosti koja je vrebala, njen suprug i sinovi su nešto ranije izbegli u Srbiju dok je ona ostala u Vukovaru da čuva kuću. Hrvatski vojnici su joj nekoliko puta upadali u kuću, vređali je i pretili joj. Jednog dana, pijani hrvatski vojnici iz Đakova su opljačkali svu ušteđevinu i dragocenosti porodice Lukić a Anu su silovali. Nakon par dana, hrvatski vojnici su je streljali zajedno sa Vidom Jakovljević na železničkoj stanici. Nisu joj mogli oprostiti to što je bila udata za Srbina.

Tog dana u Vukovaru su ubijeni i Milena i Ratko Inić.

Za ove zločine do danas niko nije procesuiran a hrvatske vlasti u Vukovaru godinama odbijaju da podignu spomenik srpskim civilima koji su ubijeni u Vukovaru za vreme rata.

Parastos za srpske žrtve Vukovara biće služen u subotu 18. novembra u 14:00 sati u pravoslavnoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici kod Novog Sada.

Veritas – spisak srpskih žrtava na području Hrvatske
Vikipedija – ubistva Srba u Vukovaru

KOMENTARI6 komentara

 1. slobo says:

  zasto se o ovim masakrima prica tek sada .Sto to niste ranije I provlacili kroz sve medije .Novine u Srbiji kao I Ntv vise pricaju protiv Srba nego Hrvati .Sto se ne oglasi sada Vuk Srackovic I ne optuzi Srbe ili Ceda ili Gosp Jelena Milic dabogda sanjala ovo neduzno dijete dok je ziva

 2. !!! says:

  Onaj koji se na ovom sajtu predstavlja pod nik-om "M" neka sad komentarise,ako ima obraza.Neka sada prica o "ljubavi,samilosti,milosrdju i SVETOGRDJU".Neka sad kaze da li su i ovo SRPSKI mitovi i lazi!!!Kakvu savest moras da imas pa da na ovo ostanes ravnodusan???Spavate li mirno nesrecnici prokleti???BEDO U LJUDSKOJ LJUSTURI ZAR TE NIJE NIMALO STID!?

 3. Hruscov says:

  Sta im je ono nejako dete moglo zgresiti...samo sto je Srbin?! Ne spava mirno taj "branitelj" i onda se zapitas zasto ne objavljuju nista prodani srpski mediji...bagra izdajnicka

  • Filip-KIM says:

   Jos nisu zaboravljene jame i pokolji iz I i II svetskog rata Bratstvo i jedinstvo pretvorilo se u bratstvo i ubistvo.Ustaska zverstva i u novoj istoriji 92-95 godine ostala su nekaznjena a zveri tipa glavas,markac postadose heroji a glavni pobornik ustaske hrvatske Tudjmana i Stepinca proglasavaju se za svece.Srbija isporucila heroje,branioce i generale i predsednika Molosevica u Hagu a koljaci i ubice iz Vukovara i Oluje slave progon milion Srba i niko nije procesuiran za zlocine a kakva je to EU koja u nedrima krije zmiju.

  • Ka-Min says:

   Saborski zastupnik Bojan Glavašević je upitao na jednoj sjednici Sabora kako da samo Hrvati boluju od PTSP-a a na drugoj strani (Srbskoj) skoro nitko nema te simptome kojom prilkom su ga tako napali samo što nije dobio batine. Eto vidite koji je razlog ove bolesti kod Hrvata "velikih" ratnika što opisuju između ostalih ovi slučajevi likvidacije nedužnih osoba iz Vukovara, pa kako da im savjest bude na miru.

 4. Pingback: Sećanje na ubijenu srpsku decu i civile – Deset prećutanih stvari koja deca neće naučiti u Vukovaru – BORBA ZA ISTINU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *